Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Foto: FOCUSIași: Celebrarea Zilei Tinerilor

Întreaga creștinătate a sărbătorit la 1 aprilie Duminica Floriilor, duminică ce amintește intrarea triumfătoare a lui Isus Cristos în Ierusalim.

În această zi s-a celebrat și Ziua Mondială a Tinerilor. Tema mesajului Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Cea de-a XXII-a Zi Mondială a Tineretului a fost iubirea: "Așa cum eu v-am iubit, așa să vă iubiți unul pe altul". În diverse parohii tinerii au aprofundat masajul papei prin cateheze, întâlniri, zile de reculegere și rugăciuni speciale și specifice acestei zile.

Foto: FOCUSÎn acest sens, și în parohiile din Iași "Sfântul Anton", "Sfânta Tereza", Tomești și Dancu au avut loc întâlniri speciale, pentru a medita și pentru a se pregăti mai bine pentru sărbătoarea Floriilor. Tinerii din parohia gazdă, "Adormirea Maicii Domnului", s-au întâlnit sâmbătă, 31 martie, începând cu ora 14.00, pentru a citi, medita și aprofunda mesajul suveranului pontif.

Foto: FOCUSCele două meditații propuse de pr. Cristinel Farcaș, care s-au referit la formele iubirii și exigențele acesteia (1Cor 13,1-13), precum și prezentarea mesajului pregătit de Daniela Nistor (responsabil diecezan sector tineri), tinerii reușind să pătrundă astfel în atmosfera de sărbătoare de a doua zi. Sub semnul gândurilor Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, creștinii, și în special tinerii, au răspuns afirmativ la invitația papei de a recunoaște că iubirea este posibilă în ciuda tuturor eșecurilor, problemelor, deziluziilor: "Iubirea este posibilă și scopul acestui mesaj al meu este de a contribui să reanimez în voi... încrederea în iubirea adevărată, fidelă și puternică".

Foto: FOCUSAmintindu-și de evreii de acum 2000 de ani, care cu somptuozitate și grandoare l-au întâmpinat pe Isus Cristos, regele slavei, așternându-și hainele înainte, cu ramuri de palmier în mâini și cântându-i "Osana, Fiului lui David!", creștinii și tinerii din parohiile din Iași: "Sfântul Anton" (cartier Dacia), "Sfânta Tereza" (cartier Nicolina), Tomești și Dancu, purtând ramuri în mâini, au pornit la ora 15.30-15.45 în procesiune către catedrala "Adormirea Maicii Domnului". Au parcurs pe jos drumul de 3-4 km, timp în care au cântat imnuri religioase, s-au rugat. Împreună cu ei au mers preoții din comunitățile respective.

Foto: FOCUSLa intrarea din curtea catedralei cele trei grupuri s-au întâlnit, fiind întâmpinați de păstorul diecezei, PS Petru Gherghel, împreună cu părintele paroh Iosif Dorcu, pr. Cristinel Farcaș și ceilalți preoți prezenți, tineri și credincioși ai parohiei gazde, la ora 17.00, pe esplanada catedralei.

Celebrarea a început în fața catedralei prin urarea de bun venit adresată de PS Petru tinerilor și credincioșilor veniți în pelerinaj spre catedrală. A urmat binecuvântarea ramurilor și a mulțimii, apoi s-a format procesiunea pentru a se intra în noua catedrală.

Foto: FOCUSSfânta Liturghie a fost prezidată de episcopul Petru Gherghel, alături de care au concelebrat 14 preoții ai parohiilor participante, preoți profesori de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică și de la Congregația "Don Orione".

Lecturile au fost proclamate de tineri iar Patima Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca a fost citită pe roluri. Intențiile de la rugăciunea credincioșilor au fost citite de tineri, iar la ofertoriu ei au prezentat în fața altarului ostii, un colac, spice, vin, struguri, Biblia, un rozariu, o lumânare, o coroană cu spini și flori. Cântecele, care au încântat și au produs o stare de bucurie și de mulțumire învăluind inimile celor prezenți, au fost susținute de corul catedralei "Juvenes Ecclesiae", condus de Maximilian Husaru.

Foto: FOCUSPS Petru și-a început omilia prin cuvintele "Mai întâi să aveți dragoste" prin care a intenționat să introducă pe credincioșii prezenți în marele mister ce stă la baza răscumpărării: iubirea divină. A invitat pe toți tinerii și credincioșii prezenți să-l privească pe Isus Cristos răstignit pentru noi, care a avut o inimă caldă și duioasă și nu rece sau indiferentă: "Dragi tineri și credincioși, în această duminică prin care începe Săptămâna Sfântă, ni se dă ocazia încă o dată să ne apropiem de Cristos, care și-a încredințat sufletul în mâinile Tatălui său ceresc, a murit pentru noi, și-a vărsat sângele, pentru că ne-a iubit și pentru că ne iubește".

Foto: FOCUSReferindu-se la mesajul papei Benedict al XVI-lea pentru această Zi Mondială a Tinerilor, păstorul diecezei a spus: "Acest mesaj ne dă curaj să ne apropiem ca Maria și Ioan de cruce, de cel străpuns, pentru a descoperi cât de mare a fost iubirea Tatălui și a Fiului care s-a jertfit". PS Petru i-a îndemnat pe tineri și credincioși să se îndrepte spre Isus Cristos, să nu-și îndepărteze privirea de la el, ci să descopere în el pe acela care a iubit, a murit și a rămas pentru oameni, pentru noi, care îi privește din cer necontenit, și astfel să poată înțelege de ce îi privește.

Foto: FOCUSCuvântul de învățătură al episcopului Petru din această duminică a continuat cu invitația de a descoperi iubirea întâlnită în Cristos crucificat și să învețe această realitate: "Așa cum eu v-am iubit, așa să vă iubiți unul pe altul". Iată testamentul pe care Cristos îl lasă fiecăruia dintre noi: de a iubi pe frații noștri așa cum el ne-a iubit.

În încheierea omiliei păstorul diecezei i-a invitat pe cei prezenți să răspundă pozitiv la glasul lui Cristos care îi cheamă să se împărtășească din iubirea sa și astfel să o împartă și altora.

Lăcrămioara Boroș


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat