Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut "Lumina creștinului" pe luna aprilie

Bucuria primăverii își găsește plinătatea în sărbătoarea Paștelui, iar învierea este tema principală a revistei "Lumina creștinului" din luna aprilie 2007, cu nr. 4(208), din anul al XVIII-lea al seriei noi.

Coperta îl reprezintă pe Isus înviat, biruind mormântul. Imaginea luminoasă a Învierii evidențiază cum viața a biruit pentru totdeauna moartea, cum pătimirea de pe Calvar a culminat cu mântuirea omenirii.

În Scrisoarea pastorală (paginile 3-5), PS Petru Gherghel subliniază că "învierea lui Isus este adevărul culminant al credinței noastre" și în ciuda tuturor vicisitudinilor "iubirea învinge moartea". După ce a încredințat apostolilor taina Euharistiei, după ce a parcurs drumul greu al crucii, după ce a fost răstignit, Isus a înviat din morți, învingând definitiv moartea: "Cristos însă, înviind din morți, nu mai moare, moartea nu mai are nici o putere asupra lui" (Rom 6,3-11).

Tema Euharistiei, tratată în exortația Sacramentum caritatis a papei Benedict al XVI-lea, este tratată într-o triplă dimensiune: mister de crezut, de celebrat și de trăit și se găsește la pagina 6.

La pagina 7 se propune o abordare a ideilor care circulă astăzi în mass-media în legătură cu documentarul "Mormântul pierdut al lui Isus". Acesta dorește să distrugă ideea învierii, pretinzând că s-au găsit rămășițe ale lui Isus, dar aceste idei rămân nefondate.

Pagina 8 este dedicată Zilei Mondiale a Scoutului, numită și Ziua Gândului. Această zi este sărbătorită în fiecare an la 22 februarie iar în acest an deviza a fost "O lume, o promisiune". Tot la această pagină întâlnim o inițiativă a fratelui Alois (urmașul spiritual al fratelui Roger) care constă în trimiterea unei copii a unei icoane - "Icoana prieteniei" - în fiecare țară europeană, fiind un mijloc de apropiere a tinerilor.

"Încotro Europa? Creștinii - valorile și speranța viitorului" a fost tema Celei de-a IV-a Întâlniri Continentale Europeano-Mediteraneene, care s-a desfășurat la Madrid în perioada 1-4 martie și care se regăsește la pagina 9. Tot la această pagină întâlnim prezentat cursul de formare "Proiectul formativ în misiunea Acțiunea Catolică".

Pr. Eugen Blaj, în cadrul pag. 10, a elaborat o scrisoare din misiunea Maikona.

Rubrica "Figuri ilustre" (pagina 11) îl prezintă pe pr. Bronislau Falewski, care a dat dovadă de mult zel în activitatea pastorală, fiind totodată și un bun organist și traducător.

La pagina sfinților (pagina 12) este prezentată viața Maria Magdalena a Pătimirii.

Pagina 13 este o continuare a reflecțiilor asupra Sfintei Scripturi, pr. Cristian Chinez insistând asupra identității fiecărui creștin - aceea de a fi mărturisitori.

Pagina familiei surprinde o chestiune absolut necesară în spațiul familial: atenția față de celălalt. Iubirea trebuie arătată zilnic prin cele mai simple și normale gesturi.

Pagina copiilor continuă relatarea din istoria sacră a Bibliei și anume momentul alianței dintre Dumnezeu și poporul ales prin Abraham.

La pagina tinerilor este prezentat mesajul Zilei Mondiale a Tineretului - "iubirea este posibilă" și în strânsă legătură cu această zi, Ziua Tineretului la nivel diecezan care se va desfășura la Iugani.

Paginile 19 și 20 sunt dedicate Învierii, conținând reflecții și poezii. Mai întâi este reflecția lui Enzo Bianchi: "A învinge moartea", apoi pag. 20 conține un articol despre Înviere în strâns raport cu viața personală.

Următoarele pagini cuprind "Știri", "Curier juridic", "Poșta redacției" și spre final un rebus.

Majoritatea articolelor din revistă se pot citi și pe acest sit la secțiunea "Bibliotecă".

Vă dorim lectură rodnică și un Paște binecuvântat!

Marius Enășel


 

lecturi: 49.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat