Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Reflecție: Tinerii și mass-media

Învierea rămâne, scenariile trec

Încă o dată unele canale de televiziune, și în general mass-media, ne dau ocazia să ne întrebăm serios cum ne raportăm la ele și în ce măsură știm să avem un spirit critic în ceea ce privește informația și opinia. Este interesant că așa cum anul trecut, înainte de Paști, un canal de televiziune ne-a prezentat "Evanghelia după Iuda", și anul acesta, tot înainte de sărbătoarea Învierii lui Cristos, se repetă "scenariul", de data aceasta din partea altui canal și cu o altă pretenție: de a fi descoperit "Mormântul pierdut al lui Isus". Marea "descoperire" a fost "produsă" de James Cameron în colaborare cu Simcha Jacobovici. Aflând această știre "clamoroasă" i-am întrebat pe unii tinerii ce părere au despre acest lucru. Cei cărora adevărurile de credință nu le erau străine, mi-au dat de înțeles că sunt convinși de faptul că totul este "cusut cu ață albă", nelipsind din partea lor zâmbetele ironice referitoare la pretenția regizorului de a fi făcut o descoperire și de a fi realizat un documentar. În schimb tinerii mai șovăitori în privința credinței, mi-au zis că nu știu prea multe despre învierea lui Cristos, dar știu sigur că "se fac bani frumoși" de pe urma unor astfel de teorii, așa cum a fost și "Codul lui Da Vinci". Toți însă mi-au spus că astfel de teorii lansate pot face mult rău, mai ales celor care nu au o credință destul de puternică sau celor care sunt în căutarea credinței. Încă o dată se dovedește faptul că problema omului de astăzi nu este aceea că nu mai crede, ci că el crede în orice!

James Cameron, care a "scufundat" Titanicul și i-a "terminat" pe mulți cu seria "Terminator", a reușit, cu această ultimă operă științifico-fantastică, să "înmormânteze" nu credința în învierea lui Cristos, ci încrederea în profesionalismul, competența și buna-intenție a unei mari părți din industria mass-media. Așadar, acest fapt ne dă ocazia să ne întrebăm: cum trebuie un tânăr să se raporteze la tot ceea ce este mass-media?

În primul rând orice tânăr trebuie să fie conștient că mass-media, deși ar trebui să promoveze binele omului, este din ce în ce mai mult un instrument de condiționare. Multe dintre filme, emisiuni și video-clipuri deformează realitatea, răspândesc false modele de viață și îi constrâng, mai ales pe cei tineri, să se conformeze pentru a fi "în rând cu lumea". Însă lumea mass-media, în care totul este "frumos și plăcut", este o lume fabricată, ireală, care nu umple viața, ci, dimpotrivă, o golește de ceea ce este cel mai adevărat și uman.

În al doilea rând, un tânăr care analizează puțin situația nu poate să nu își dea seama că mass-media alimentează din ce în ce mai mult o cultură a satisfacției și a plăcerii. Căutarea binelui și a fericirii este legitimă pentru fiecare om, însă o mare parte din mass-media, prin programele sale, amăgește persoana, oferindu-i doar câteva clipe de bucurie sau de mulțumire fără a o ajuta să își construiască o viață cu adevărat fericită.

În al treilea rând, orice tânăr trebuie să deschidă ochii și să nu accepte să fie victima intereselor comerciale. Multe emisiuni tv., reviste, spoturi publicitare, video-clipuri etc. nu au decât un singur interes: să facă bani pe spatele tinerilor. Astfel continuă să propună mesaje care generează teamă și nesiguranță și fac ca viața tinerilor să nu fie senină și mulțumitoare.

Ținând cont de toate aceste lucruri nu înseamnă că toate mijloacele de comunicare în masă trebuie să fie demonizate! Un bisturiu în mâna unui medic poate salva o viață, în mână unui criminal poate ucide! Așadar, este important să învățăm să folosim cu discernământ toate aceste instrumente de comunicare, încât ele să fie spre creșterea noastră. Iată două criterii în acest sens. Mai întâi trebuie să ne educăm să comunicăm prin intermediul acestor mijloace și nu doar să consumăm. Putem fi protagoniști și nu doar destinatari sau, mai grav, victime! Apoi este necesar să ne educăm sa avem un spirit critic fața de tot cea ce ni se propune. "Nu tot ce zboară se mănâncă", spune un proverb, deci nu tot ceea ce se vede pe ecranul televizorului, se citește pe internet sau se lecturează într-o revistă este adevărat. Exercițiul analizei, al reflecției și, dacă este cazul, al contestării nu trebuie să lipsească.

În ceea ce privește tentativele de a "înmormânta" credința creștină să învățăm fiecare că trebuie să căutăm mai mult în Sfânta Scriptură răspunsurile adevărate și să ne apropiem de Isus Cristos cel Înviat, Domnul timpului și al istoriei, pe care nici un mormânt (nici cel al mass-media) nu îl poate reține.

Tu preferi să crezi în orice sau preferi ca orice să te apropie mai mult de Cristos cel viu?

Pr. Felix Roca
 


lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat