Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

New York: Charles Taylor a câștigat Premiul Templeton 2007

Ediția 2007 a Premiului Templeton a fost câștigată de către profesorul Charles Taylor. Unul dintre cei mai importanți filozofi canadieni, Taylor a fost preocupat, mai bine de jumătate de secol, de problemele violenței și fanatismului, susținând că acestea nu pot fi rezolvate decât dacă sunt privite dintr-o dublă perspectivă, spirituală și laică.

Premiul a fost anunțat la 14 februarie 2007, cu prilejul unei conferințe la sediul Națiunilor Unite, New York. În valoare de 800.000 lire sterline, aproximativ 1,5 milioane de dolari, premiul se acordă din 1973 de către Fundația "John Templeton", fiind cel mai substanțial premiu anual acordat persoanelor fizice.

Charles Taylor s-a implicat în dezbateri interculturale privitoare la rolul spiritualității în secolul XXI. În vârstă de 75 de ani, filozoful canadian a susținut în lucrările sale, vreme de mai bine de 45 de ani, că abordările exclusiv secularizate ale problemelor spirituale nu pot duce decât la soluții parțiale, deci greșite. Taylor consideră că aceste perspective văduvesc umanitatea de o componentă semnificativă a ei, o componentă care joacă un rol important în contextul acutizării conflictelor dintre culturi, valori morale, naționalități și religii.

Una dintre ideile centrale ale investigațiilor lui Taylor privește găsirea unui raport firesc, echilibrat, între laic și spiritual. "Ruptura dintre știință și religie este un pericol pentru ambele", afirma filozoful la una dintre conferințele sale recente. "Adesea, științele sociale și umane au ignorat spiritualul".

"Este necesar - afirmă Taylor - ca într-o nouă abordare a problemei violenței să se țină seama de nevoia de spiritualitate a oamenilor, acea latură umană pentru care apelul la violență este o perversiune. Însă, nici măcar nu vom putea ști încotro să căutăm o soluție pentru aceste probleme atâta vreme cât nu vom pune în discuție mitul confortabil conform căruia noi înșine, credincioși ori laici luminați, suntem în afara acestor probleme. Este perdant acest mod de gândire superficial".

Taylor critică ceea ce mulți oameni de știință din domeniul social acceptă necondiționat, și anume ideea generată de curentul raționalist iluminist conform căreia, într-o epocă a rațiunii, noțiuni precum morală și spiritualitate nu sunt decât niște anacronisme. Acest mod de gândire sociologic este reducționist, îngust, negând o componentă semnificativă a umanității, consideră filozoful canadian. Fără această componentă spirituală, este imposibil să rezolvăm probleme ca violența, rasismul, războaiele.

"Este remarcabilă uneori lipsa de sensibilitate a multor filozofi, istorici și specialiști în științe sociale față de dimensiunea spirituală a culturii. Preluate de către mass-media, aceste opinii afectează și publicul". În egală măsură, Taylor îi critică pe cei care invocă certitudinile morale ori credința religioasă în numele luptei împotriva nedreptății, pe cei care justifică violența în numele unei cauze considerate bune.

Autor a numeroase cărți și articole, Taylor este profesor de drept și filozofie la Northwestern University, Evanston, Illinois și profesor emerit în cadrul departamentului de științe politice al McGill University, Montreal, locul nașterii sale. Licențiat al McGill și Balliol College, Oxford University, master și doctor în filozofie al Universității Oxford, Taylor este primul canadian căruia i s-a acordat premiul Templeton.

"De-a lungul carierei sale - arată John M. Templeton Jr., președinte al fundației - filozoful canadian s-a regăsit adesea într-o poziție singulară susținând includerea dimensiunii spirituale în dezbateri din domeniile politicilor publice, istoriei, literaturii ori științelor umane și sociale. Prin erudiția sa, prin scrupulozitatea analizelor sale, prin limbajul său puternic, Taylor ne oferă o perspectivă proaspătă asupra a numeroase probleme ale lumii de azi, precum și căi de a rezolva aceste probleme."

Recent, Taylor a fost numit de către premierul Quebecului, Jean Charest, copreședinte al unei comisii care se ocupă de problemele generate de diferențele culturale și religioase. "În ultima vreme, consideră Taylor, discuțiile privind această temă capătă în societatea noastră o turnură nedorită, tinzând chiar către xenofobie."

Taylor trăiește alături de soția sa, Aube Billard, istoric al artei, în Montréal și în Evanston, statul Illinois. Filozoful canadian a declarat că intenționează să folosească premiul pentru cercetările sale dedicate limbajului, semnificației pe care o au arta și religia pentru lingvistică, dezvoltării de noi concepte în zona dintre științele umane și științele biologice.

Printre laureații anteriori s-au numărat Maica Tereza, Alexandr Soljenitin, Charles Townes, John Borrow, Michael Novak și Freeman Dyson.

Pentru mai multe informații privind Premiul Templeton și Fundația John Templeton accesați www.templetonprize.org și www.templeton.org.

În România fundația este reprezentată de
Dana Oancea
Achelis & Partner Public Relations SRL
Str. Uranus nr. 98,
bl. U8, sc. 4, et. 2, ap. 74,
050826-București
Tel: 021/4120214; 0722/964382
Email: dana.oancea@achelis.com


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat