Iaşi: Ziua Mondială de Rugăciune
Ca un semn al unităţii creştine, Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor a fost celebrată la 2 martie 2007, în catedrala romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului" din Iaşi. Au participat atât persoane catolice, cât şi ortodoxe şi luterane, sub coordonarea pr. Iosif Dorcu, parohul care a găzduit evenimentul, însoţit de pr. Radu Brânză, paroh al bisericii "Sf. Haralambie" din Iaşi.
Tema acestei întâlniri de rugăciune a fost "Uniţi sub cortul lui Dumnezeu", evidenţiind ideea de unitate, toţi fiind copiii aceluiaşi Tată. Schema rugăciunilor din acest an a fost elaborată de Comitetul Ecumenic ZMR din Paraguay.
În deschiderea acestui moment de rugăciune s-a intonat cântecul "Sfinte Dumnezeule, sfinte tare, sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi", cerând iertare lui Dumnezeu, recunoaşterea greşelilor şi cererea de iertare constituind paşi esenţiali în drumul unităţii.
A continuat cu un cântec, "There is only one body", urmat de o lectură din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni, îndemnând la a fi una, după cum "este un singur Domn, o singură credinţă, un singur botez, un singur Dumnezeu şi Tată al tuturor, care este peste toate, prin toţi şi în toţi" (Ef 4,5-6).
Pr. Iosif Dorcu, în predica sa, a subliniat rolul femeii în societate şi necesitatea unităţii în această lume.
Momentele de rugăciune au fost animate de corul ortodox "Lira".
Au urmat o serie de rugăciuni - de mijlocire, de mărturisire a păcatelor, de iertare, de laudă, de mulţumire - încheindu-se cu binecuvântarea dată de pr. Iosif Dorcu şi pr. Radu Brânză.
La această întâlnire au participat aproximativ 60 de persoane.
Această Zi Mondială de Rugăciune a Femeilor a început să se desfăşoare în România începând cu anul 1996, iar în Iaşi a debutat în anul 2003.
Următoarea Zi Mondială de Rugăciune a Femeilor va avea ca temă "Dă-ne, Doamne, înţelepciune", iar textul rugăciunilor ca fi elaborat de Comitetul Ecumenic ZMR din Guyana.
Marius Enăşel
lecturi: 8.