Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut "Lumina creștinului" pe luna martie

Începutul primăverii este marcat de apariția unui nou număr al revistei "Lumina creștinului", dedicat lunii martie, purtând cifra 3 (197) din anul al XVIII-lea al seriei noi.

Coperta, care ne introduce în atmosfera Postului Mare, redă imaginea stațiunii a XII-a din Calea sfintei cruci, intitulată "Isus moare pe cruce", imagine a "dreptății" umane și a iubirii supreme arătate de Dumnezeu.

Punctele surprinse în Scrisoarea pastorală (pagina 3) de către episcopul diecezei, PS Petru Gherghel, sunt o invitație la pătrunderea stării de spirit specifice Postului Mare: chemarea papei Benedict al XVI-lea la experimentarea iubirii divine prin contemplarea crucii lui Cristos și implicit provocarea ce decurge de aici, răspunsul nostru la iubire; aprofundarea materialului biblic propus în cel de-al doilea an dedicat Sfintei Scripturii, prin temele propuse din Evanghelia după sfântul Luca.

O nouă abordare a mesajului pentru Postul Mare aparținând papei Benedict al XVI-lea se realizează și la pagina 4: dimensiunea oferită de credință spațiului de desfășurare al carității; o reflecție asupra celor două forme de iubire eros și agape, prezente în Cristos crucificat; invitația actuală timpurilor noastre, îndreptarea privirii către aproapele nostru pentru ca să "alinăm dramele singurătății și ale abandonării atâtor persoane". La aceeași pagină se află un gând al părintelui A. Bișoc despre prezența lui Isus în taina altarului.

Articolul din pagina 5, intitulat Carisma unității, accentuează programul misiunii episcopului Petru Gherghel - "Ca toți să fie una".

Cu ce am intrat în Europa?, articolul de la pagina 6, este o provocare la conștientizarea momentului integrării europene și a parcursului ulterior, a contrastului dintre ideile avute de unele persoane și realitatea de fapt și la ceea ce poate aduce în timp, în materie de morală, această așteptată integrare.

Problema apărută o dată cu imensa construcție de lângă catedrala "Sf. Iosif" din București se acutizează, iar materialul din pagina 7 face o trecere a principalilor pași care caracterizează această problemă.

În interviul de la paginile 8-9, Giacinto-Bulos Marcuzzo, episcopul de Nazaret, își prezintă admirația pentru muncitorii românii aflați în Israel, care au însuflețit prin prezența și credința lor spiritul locurilor sfinte.

La pagina 10 este prezentată o statistică asupra numărului catolicilor în România și un gând al părintelui Anton Dancă despre importanța aprofundării Sfintei Scripturi.

Rubrica "Figuri ilustre" ( pagina 11) îl prezintă pe pr. Iosif Tălmăcel, OFMConv, care s-a remarcat la începutul secolului al XX-lea prin scrierile sale adresate tuturor categoriilor de credincioși.

În acest număr, la pagina 12, este evocată imaginea sfântului Felix din Cantalice.

Părintele Cristian Chinez, într-un articol dedicat Sfintei Scripturi, ne prezintă o realitate a timpurilor noastre, un mod greșit de înțelegere și interpretare a mesajului transmis de Biblie.

La pagina pentru familii este subliniată importanța rămânerii membrilor ei împreună, în comuniune, paginile copiilor prezintă câteva personaje care au marcat începutul "aventurii" iubirii lui Dumnezeu în relație cu lumea.

Paginile tinerilor evocă iubirea ca unică forță care poate schimba inima omului. Un alt articol este dedicat Zilei Tineretului ce se va desfășura la Iugani, la 6 mai.

Părintele Alois Hârja, la pagina 19, subliniază bucuria celebrată de membrii mișcării Scout în acest an: centenarul înființării ei de către Robert Baden-Powell. Tot în acest an se împlinesc 150 de ani de la nașterea fondatorului Scout.

Accentuând actualitatea aspectului misionar în timpurilor noastre, Mons. Petru Mareș, director național al Operelor Misionare Pontificale, specifică, în articolul de la pagina 20, caracterul distinct existent între misiune și prozelitism.

La următoarele pagini se află spațiul destinat rubricilor "Știri", "În apărarea sănătății", "Poșta redacției", "Noutăți editoriale" și celei de divertisment.

Vă dorim lectură plăcută și o primăvară frumoasă!


 

lecturi: 51.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat