Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Un an de la moartea preotului Andrea Santoro

S-a împlinit un an de la moartea preotului Andrea Santoro, asasinat în Turcia în timp ce se ruga în biserica "Sfânta Maria". Cu această ocazie cardinalul vicar Camillo Ruini a celebrat Liturghia în biserica în care a fost ucis.

Printre alții, la Liturghie, au participat mama (în vârstă de 91 de ani), două surori și verișorul preotului Andrea. Au fost prezenți și părinții tânărului de 16 ani care l-a ucis pe preot, condamnat între timp la 18 ani de închisoare.

Un "martor curajos al Evangheliei carității", astfel a fost definit preotul Andrea Santoro din rândul preoților Diecezei de Roma, asasinat la 5 februarie 2006, în Turcia, în localitatea Trabzon.

"Am venit aici, a spus cardinalul, purtând în suflet durerea pentru moartea preotului Andrea, dar și bucuria pentru mărturia pe care el a dat-o pentru Isus Cristos și bucuria pentru siguranța că sacrificiul său nu a fost în zadar". A adresat, de asemenea, invitația de a continua drumul dialogului între religii întreprins de preotul asasinat, făcând apel și la apărarea libertății religioase.

Misionarul a fost ucis anul trecut de un adolescent cu două împușcături de pistol. Tânărul ar fi strigat "Allah e mare", înainte de a trage împotriva preotului, în timp ce se ruga aproape de altarul bisericii sale din Trabzon, după celebrarea Liturghiei. "Pr. Andrea a fost ucis cu două focuri: după primul a putut să strige unui tânăr aflat în biserică să se adăpostească; al doilea l-a ucis..., declara atunci episcopul Luigi Padovese, vicar apostolic de Anatolia. Pr. Andrea era îngenuncheat, iar persoana care l-a împușcat nici măcar nu a intrat, a stat la ușa bisericii, la o distanță de 4-5 metri. L-a ochit și a tras".

O viață dedicată în întregime lui Cristos, dialogului dintre religii și culturi, înțelegerii reciproce între popoare. Acesta a fost preotul Andrea Santoro. Un om îndrăgostit de misiunea sa, care prin cuvinte și gesturi a demonstrat într-adevăr că Dumnezeu este iubire. Cu acest spirit, în urmă cu șapte ani, pe atunci paroh al comunității "Sfinții Fabian și Venanțiu" din Roma, a cerut să poată pleca în Turcia. În locurile în care, a subliniat el însuși într-un interviu acordat cu câteva zile înainte de a fi ucis, suplimentului săptămânal Roma sette, "apostolii au fost angajați într-o activitate de evanghelizare, din care a luat ființă Biserica". Aici, la Trabzon, la Marea Neagră, părintele Andrea - născut în provincia de Latina, acum 61 de ani - a trăit ultima parte a vieții sale ca martor al evangheliei. Dar în acest ținut, părintele Andrei s-a angajat neobosit pentru cei slabi, pentru cei lipsiți de apărare. Îndeosebi, a ajutat atâtea tinere căzute în infernul prostituției.

La puține zile după moartea preotului Andrea, s-a aflat și despre arestarea tânărului de 16 ani care la 5 februarie 2006, îl asasinase pe preot în biserica sa din Trabzon, din Turcia. Tânărul - a relatat televiziunea turcă NTV - ar fi mărturisit că a acționat în virtutea valului de mânie suscitat de caricaturile la adresa lui Mahomed.

În ziua înmormântării, anul trecut, același cardinal Camillo Ruini, în încheierea omiliei, vădit emoționat, a amintit cuvintele mamei părintelui Andrei în vârstă de 90 de ani: "Mama părintelui Andrea iartă din toată inima persoana care s-a înarmat pentru a-i ucide fiul și simte o mare durere pentru el fiind și el un fiu al unicului Dumnezeu care este iubire".

Într-una dintre ultimele scrisori ale pr. Santoro, acesta îndemna pe credincioșii săi: "Să fie viața voastră ca o lumânare, care să se consume de bună voie".

Părintele Santoro nu a murit în zadar. Dorința lui Benedict al XVI-lea, formulată la trei zile după tragica sa moarte, nu a căzut în gol. Între visurile preotului roman era și acela de a construi un centru cultural pentru dialogul dintre cele trei mari religii monoteiste în ținutul care devenise patria sa de adopție, Anatolia. Acest vis, relatează Radio Vatican, începe să devină realitate. În luna mai, de fapt, datorită angajării regiunii Lațiu, va fi inaugurat la Iskenderun un centru pentru dialogul interreligios cu o bibliotecă cu texte sacre pentru evrei, creștini și musulmani.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat