Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A patra întâlnire a Consiliului Pastoral Diecezan

Prin adresa nr. 2705 din 27 noiembrie 2006, Preasfințitul Petru Gherghel a convocat Consiliul Pastoral Diecezan pentru a doua întâlnire din anul 2006. Reuniunea a avut loc luni, 11 decembrie, la subsolul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, cu începere de la ora 11.00. Pe ordinea de zi au fost incluse următoarele puncte: Planul pastoral pentru anul 2006-2007; angajarea socio-caritativă a laicilor; martori ai credinței din istoria Bisericii locale, în frunte cu episcopul dr. Anton Durcovici; propuneri și sugestii pentru pelerinaje; discuții libere și o prezentare generală a lectio divina.

La întâlnire au participat doar 64 de persoane din cei 83 de membri ai Consiliului. Unii au fost învoiți și alții au absentat din diferite motive. Întâlnirea a fost moderată de pr. Dumitru Farcaș, care a deschis adunarea și a prezentat principalele puncte ce vor fi analizate. Secretarul Consiliului Pastoral Diecezan a reamintit membrilor ce este și care este rolul acestui organism diecezan în viața Bisericii noastre locale.

Pr. Alois Moraru a prezentat procesul verbal al întrunirii Consiliului Pastoral Diecezan care a avut loc în ziua de 5 aprilie 2006.

Prima temă a întrunirii a fost prezentată de pr. Cristinel Fodor, care a sintetizat principalele inițiative care au fost promovate în dieceza noastră în anul pastoral 2005-2006. Pe baza aspectelor pozitive și negative culese din parohiile diecezei, profitând și de dorința Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea de a dedica un an Sfintei Scripturi, în urma deciziei episcopului Petru Gherghel, pr. Fodor a surprins câteva dintre motivele pentru care anul pastoral actual este dedicat tot aprofundării cuvântului lui Dumnezeu. "Cuvântul Domnului trebuie trăit nu numai cunoscut" a subliniat vicarul episcopal pentru Evanghelizare, Sacramente și Pastorație. Se vede imperios necesar o mai bună cunoaștere a Bibliei, aprofundarea lectio divina, promovarea catehezelor desprinse din Constituția dogmatică Dei Verbum, mediatizarea materialelor biblice existente etc.

Preasfințitul Petru Gherghel a surprins principalele aspecte sesizate în cadrul vizitelor pastorale, făcând anumite observații și aprecieri privind modul în care se răspândește Cuvântul lui Dumnezeu în Dieceza de Iași.

Tema a doua a întâlnirii a fost prezentată de pr. Egidiu Condac, care a analizat angajarea socio-caritativă a laicilor în prisma primei enciclice a papei Benedict al XVI-lea, Deus, caritas est. Pornind de la observarea realității prin intermediul mass-media și a constatărilor de la fața locului, creștinii sunt chemați la o activitate caritativă intensă. Directorul Centrului Diecezan Caritas a surprins modul în care laicii trebuie să se angajeze voluntar în diverse acțiuni de promovare a carității, dar ținând cont întotdeauna de strâns legătură pe care trebuie să o aibă cu Isus Cristos, care ne menține în echilibru și ne asigură valoarea activităților pe care le desfășurăm. În finalul expunerii, au fost expuse etapele derulate, punctele forte și cele slabe ale unei acțiuni de anvergură promovată de Centrul Diecezan Caritas în vederea implementării unor structuri parohiale.

Pe baza aspectelor punctate de conferențiar, unii dintre membrii Consiliului Pastoral au evidențiat anumite particularități ale activităților caritative din parohii, evidențiindu-se rolul Acțiunii Catolice în acest câmp de activitate al comunităților parohiale.

O a treia temă supusă atenției s-a referit la mărturia credinței dată de câțiva episcopi, preoți și laici în perioada comunistă. Pr. Alois Moraru a prezentat succint biografia episcopului martir dr. Anton Durcovici, iar domnul prof. Dănuț Doboș a subliniat demersurile care se fac pentru descoperirea figurilor de martiri ai Bisericii Catolice din Moldova. Dânsul a evidențiat mai mulți martiri: Anton Maier, Anton Benchea, ep. Marcu Glaser, pr. Sandu-Dumitru Matei, ing. Romuald Druszcz, ep. Anton Durcovici, pr. Vasile Gabor, pr. Anton Bișoc, pr. Dumitru Lucaciu, pr. Rafael Friedrich.

Continuând inițiativa de a desfășura pelerinaje la diferite sanctuare din lume, pr. Iulian Kropp a prezentat proiectele Oficiului pentru Pelerinaje pentru anul 2007. Pe lângă pelerinajele parohiale la Cacica sunt în studiu trei pelerinaje internaționale: în Țara Sfântă, în Polonia și la Fatima.

În cadrul discuțiilor libere, ep. Aurel Percă a subliniat schimbările care ar putea surveni în pastorația emigranților o dată cu intrarea României în Uniunea Europeană și a cerut o statistică cât mai exactă cu credincioșii originari din dieceza noastră și stabiliți în alte țări etc. În continuare, au fost supuse discuției mai multe subiecte: problema celor care trăiesc "în nelegiuire", rolul preoților în spitale și închisori, profilul catolicului în Moldova și în Europa, interesul de a-i determina pe oameni să citească Biblia și reviste creștine, reanalizarea Ritualului Căsătoriei, adoptarea unei alte perioade pentru Octava de rugăciune pentru unirea creștinilor etc.

Ultimele minute ale întâlnirii au fost dedicate prezentării lectio divina ca o modalitate concretă și utilă de aprofundare a cuvântului lui Dumnezeu. Pr. Iosif Antile a expus această metodă de citire a Bibliei pornind de la experiența biblică, patristică, monastică și magisterială a Bisericii. Lectio divina nu este exegeză, nu este predică, ci este o lectură în care sunt implicați toți participanții, un efort al omului de a se întâlni cu Dumnezeu, de a se lăsa interpelat de cuvântul divin.

În finalul întâlnirii s-au făcut și alte anunțuri, preconizându-se perioada următoarei întâlniri a Consiliului Pastoral Diecezan și câteva din subiectele ce vor fi dezbătute.

Pr. Alois Moraru,
secretar executiv CPD


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat