Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Meditație la solemnitatea Cristos, Regele Universului

Lui Ioan, autorul fragmentului evanghelic de astăzi, îi place ironia. O găsim în întreaga lui Evanghelie. De exemplu, orbul vede în timp ce fariseii și cărturarii, care au capacitatea de a vedea, nu văd. Aceasta e o ironie. Nicodim este un învățător și totuși vine noaptea să învețe de la Isus. Femeia samariteană la fântână are găleată să scoată apă și este însetată, în timp ce Isus nu are găleată pentru a scoate apă și totuși el este apa care izvorăște spre viața veșnică. Soldații vin înarmați să-l aresteze pe Isus și cad în fața lui Isus neînarmat.

Astăzi, într-un alt episod surprinzător care a ieșit de sub pana lui Ioan, este prezentă o altă ironie.

Prizonierul neajutorat este rege în timp ce preaputernicul conducător este un supus. Cum este posibil acest lucru? Ioan ne dă răspunsul în dialogul următor: "Așadar, ești rege?" întreabă Pilat. Isus îi răspunde: "Tu spui că eu sunt rege. Eu pentru acesta m-am născut și pentru acesta am venit în lume, ca să dau mărturie despre adevăr".

A da mărturie despre adevăr - aceasta înseamnă să fii rege, să fii de viță regală. Acest fragment evanghelic și solemnitatea de azi ne vorbesc despre integritate. Oriunde domnește adevărul, omul este rege, indiferent cât de mic este, dacă este închis, torturat sau refuzat. Cu alte cuvinte, în această sărbătoare suntem pe tărâmul mărturiei morale. Fiecare este rege când dă mărturie despre adevăr.

În piesa lui Robert Bolt A Man for All Seasons (Un om pentru eternitate) există o scenă impresionantă. Regele Henric al VIII-lea încearcă să-l convingă pe supusul său Sir Thomas More să fie de acord cu divorțul său de Ecaterina. În timp ce se aflau în grădină, Henric îi spune: "Trebuie să te gândești, Thomas, că sufletul îmi este în pericol. Nu a fost nici o căsătorie; ea era văduva fratelui meu. Nu vei descoperi goliciunea fratelui tău (Lev 18,16)". More îi răspunde: "Înălțimea voastră, nu sunt în măsură să mă amestec în aceste probleme; după mine este o problemă ce ține de Sfântul Scaun..." Henric îl întrerupe: "Thomas, Thomas, oare omul are nevoie ca papa să-i spună când păcătuiește? A fost un păcat, Thomas, recunosc; mă căiesc. Și Dumnezeu m-a pedepsit; nu am nici un fiu... Fiu după fiu mi-a născut Ecaterina; unii s-au născut morți, iar ceilalți au murit într-o lună. N-am văzut niciodată mâna lui Dumnezeu mai clar decât acum. Am o fiică; e un copil bun. Dar, n-am nici un fiu. E de datoria mea să o îndepărtez pe regină iar toți papii până la sfântul Petru nu mă vor împiedica în această datorie a mea! Cum de nu vezi? Toți ceilalți văd".

More răspunde: "Atunci, de ce Înălțimea voastră are nevoie de umilul meu ajutor?"

Și Henric răspunde cu niște cuvinte puternice pe care fiecare dintre noi ar vrea să le audă spuse despre sine: "Pentru că tu ești onest! Și ceea ce contează mai mult pentru scopul meu: ești cunoscut ca fiind onest. Sunt oameni ca Norfolk care mă urmează pentru că port coroana, sunt alții precum Cromwell care mă urmează pentru că ei sunt ca niște șacali cu dinți ascuțiți iar eu sunt leul lor, și apoi, este gloata care mă urmează pentru că ei urmează tot ceea ce mișcă - și apoi ești tu".

Henric, în prezența integrității lui More, știa cine era cu adevărat rege și cine era cu adevărat supusul.

Într-o zi, pe când Mahatma Gandhi urca în tren, unul dintre pantofii săi i-a alunecat și a căzut lângă șină. Nu a reușit să-l recupereze pentru că trenul s-a pus în mișcare. Spre surprinderea însoțitorilor săi care râdeau de el, Gandhi și-a scos celălalt pantof și l-a aruncat cât mai aproape de celălalt. Întrebat de un pasager de ce a făcut aceasta, Gandhi a zâmbit: "Săracul care găsește pantoful lângă șină acum are o pereche pe care o poate folosi". Și toți care purtau o pereche de pantofi în picioare au știut în inima lor că omul desculț a dat mărturie despre adevăr. Ei erau supuși mândriei lor; el era rege prin mila sa.

În sfârșit, dați-mi voie să vă povestesc despre un preot deosebit care a fost hirotonit în 1946, în același an ca papa Ioan Paul al II-lea. Este părintele Anton Luli, SJ, din Albania și a murit în martie 1998 în vârstă de 88 de ani. În noiembrie 1996 a celebrat la Roma jubileul de aur al preoției sale împreună cu papa. În timp ce era la Roma pr. Luli a împărtășit câteva dintre experiențele sale și a dat mărturie despre prezența lui Dumnezeu în viața sa. Iată o povestire a experienței sale în care sunt folosite chiar cuvintele lui.

"În ziua de 19 decembrie 1947 m-au arestat și m-au acuzat de propaganda împotriva regimului. Am trăit în izolare timp de 17 ani și apoi mulți ani într-un lagăr de muncă forțată. În noaptea de Crăciun a acelui an m-au târât în spălătoria de la etajul al doilea al închisorii. M-au forțat să mă dezbrac, mi-au trecut o funie pe sub brațe și m-au atârnat astfel încât vârfurile picioarelor abia îmi atingeau pământul. Era frig iar eu eram gol și am simțit cum trupul meu ceda. Frigul a început să-mi pătrundă mădularele și când mi-a ajuns la piept inima risca să cedeze. Atunci am început să țip. Călăii mei m-au dat jos și m-au lovit cu picioarele peste tot. În acea noapte, în acel loc și în solitudinea acelei prime torturi am experimentat adevăratul înțeles al Întrupării și al crucii.

Dar în această suferință simțeam în mine mângâietoarea prezență a Domnului Isus, veșnicul mare preot. Uneori, ajutorul pe care mi-l dădea era extraordinar, atât de mare era bucuria și mângâierea pe care mi le comunica. Dar n-am simțit niciodată resentimente pentru aceia care, omenește vorbind, mi-au furat viața. După eliberare m-am întâlnit cu unul dintre călăii mei pe stradă. Mi-a fost milă de el. Am mers la el și l-am îmbrățișat. Am fost eliberat o dată cu amnistia din 1989. Aveam 79 de ani.

Aceasta a fost experiența mea de preot în tot timpul acestor ani. Este o experiență neobișnuită în comparație cu aceea a multor preoți, dar, cu siguranță nu este singulară. Sunt mii de preoți care au fost persecutați în viața lor din pricina preoției lui Cristos. Experiențele lor diferă, dar toate au în comun iubirea. Preotul este mai presus de orice cineva care trăiește cu scopul de a iubi. El este chemat să-l iubească pe Cristos și pe toată lumea în el, în toate circumstanțele vieții, până la punctul de a-și da viața. Totul ne poate fi luat, dar nimeni nu poate să distrugă în inima noastră dragostea pentru Isus sau dragostea pentru frații și surorile noastre".

Cine era rege aici? Preotul care l-a îmbrățișat pe călăul său ori călăul care avea toată puterea? Toate aceste relatări au un punct comun: ele ne spun ce s-a întâmplat la procesul lui Isus înaintea lui Pilat. Ele ne spun că deși puternicul Pilat l-a torturat și omorât pe prizonierul Isus, Pilat a rămas totuși prizonier pentru că trăia în minciună iar prizonierul a rămas rege pentru că și-a păstrat integritatea și a dat mărturie despre adevăr.

"Așadar, ești rege?" Isus a răspuns: "Tu spui că eu sunt rege. Eu pentru acesta m-am născut și pentru acesta am venit în lume, ca să dau mărturie despre adevăr". Această Evanghelie și sărbătoarea lui Cristos, Rege, ne reamintesc că fiecare dintre noi s-a născut cu același scop.

Traducere și prelucrare: pr. Lucian Păuleț și pr. Cristinel Farcaș
 


lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat