Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Timișoara: Capelă pentru adorație euharistică perpetuă

Prin împlinirea unei dorințe mai vechi, după vizita părintelui Justo Lofeudo, misionar din Argentina, în Parohia greco-catolică "Sf. Regina Păcii și a Unității" din Timișoara, la 15 septembrie 2006, s-a deschis o capelă de adorație euharistică perpetuă.

Deși Biserica Catolică o dorește și încurajează astfel de inițiative, a înființa o capelă de adorație perpetuă pare un deziderat cu rang de ideal. Totuși în lume funcționează peste 2.000 de capele de adorație perpetuă. Care e secretul?

În 2002 am asistat la o conferință din Viena la o chemare la adorație nocturnă de către un carismatic: ca să poată funcționa adorația euharistică în paralel cu o conferința pro-life, era nevoia ca participanții să se înscrie pentru câte o oră. Spre surprinderea mea am văzut că lumea răspundea spontan la această chemare neobișnuită, deși păreau a nu fi fost înțeleși dinainte, fiind veniți din mai multe orașe - ca și cum ar fi așteptat o astfel de invitație.

În Parohia greco-catolică "Sf. Regina Păcii și a Unității" din Timișoara a fost oaspete timp de trei luni părintele Justo Lofeudo, misionar din Argentina, cu scopul de a întemeia adorația euharistică perpetuă (AEP). Părintele provine din "Societatea Doamnei noastre a Preasfântului Sacrament" cu sediul în Houston, SUA, carisma căreia este răspândirea acestei slujiri în Biserică.

Lumea a răspuns cu generozitate invitației de a se înscrie fiecare pentru o oră de adorație pe săptămână: nu numai romano- și greco-catolici, ci și ortodocși. Nu numai că oamenii s-au înscris, ci se și țin de cuvânt și vin în mod punctual la întâlnirea cu Isus. Este ora lor sfântă pentru săptămâna respectivă.

Metoda de întemeiere este simplă: trebuie un ciclu de predici despre importanța adorației euharistice și apoi organizarea unei echipe de coordonatori care va urmări în permanență acoperirea orelor. Coordonatorii sunt în număr de 29, distribuiți pe intervale orare și pe ore, având astfel atribuțiile împărțite.

Desigur că se cere un spirit de sacrificiu și chiar un efort financiar din cauza telefoanelor care trebuie date. În cele din urmă fiecare adorator este solicitat să-și găsească propriul înlocuitor atunci când nu poate veni la ora sa sfântă. Însă Dumnezeu nu se lasă întrecut în generozitate și aduce roade multe și nesperate.

Mare a fost sărbătoarea în parohie atunci când s-a inaugurat AEP.

Predica părintelui Justo a fost fulminantă și încărcată de adânci semnificații, evanghelia zilei fiind pescuirea minunată:

"Isus Cristos vorbește dintr-o barcă. El se află așezat în barcă iar barca este cea a lui Petru.

Asta înseamnă că Isus Cristos ne vorbește în Biserică, deoarece barca este semnul Bisericii. Iar barca nu este una oarecare, ci este barca lui Petru, al primului nostru papă. Cristos învață de la catedra lui Petru. Și toți îl ascultă. Toți se află în jurul lui.

Același lucru se întâmplă cu adorația în silențiu. Noi ne aflăm în jurul lui, prezent în Preasfântul Sacrament. Și când tăcerea se face percepută, noi îl simțim pe Cristos, auzim cuvântul lui Dumnezeu. Iar el, Cristos, de fiecare dată când noi îl ascultăm operează miracolul, când ascultăm cuvântul, când suntem obedienți, ca Petru, și facem ceea ce el ne spune, ceea ce ne inspiră în tăcere.

Și făcând astfel contribuim la mântuirea proprie și la cea a altora. Deoarece în capelă se învață rugăciunea, a mijloci pentru alții, a arunca mrejele în marea umanității pentru ca cei îndepărtați de Dumnezeu să poată fi salvați de către el.

Când facem ceea ce vrea Domnul, atunci o să ne dăm seama că el face miracole. El le face împotriva oricărei logici umane și împotriva simțului comun. După cum a făcut cu acei sărmani pescari. Deși au pescuit toată noaptea și nu au prins nici un pește, au acceptat să arunce mrejele.

Totuși Petru crede în cuvântul Domnului, crede în Cristos, aruncă mrejele întru credință și se întâmplă pescuirea minunată, și sunt mulți pești care au nevoie de o altă barcă pentru a-i duce.

Aș putea să mă hazardez cu analogia care încearcă să spună că vor fi atâtea roade ale AEP, că vor fi atât de supraabundente încât vor umple și cealaltă barcă. Vreau să spun că vor fi roade pentru toți, pentru ambele bărci, pentru ambele Biserici: Catolică și Ortodoxă !

Dar, știți ceva ?

Bărcile s-au dus împreună să pescuiască și asta înseamnă unitate. Cele două bărci trebuie să fie împreună, să navigheze împreună, să arunce mrejele împreună, deoarece Biserica este una.

Marea simbolizează lumea, dar și haosul. În fața pericolului în care se găsește umanitatea, în fața mării apostaziei, trebuie să navigăm împreună, trebuie să ne prezentăm cu unitatea noastră deoarece unul singur este Domn.

În acest scop amintesc intențiile permanente ale acestei capele de adorație perpetuă:

  • unitatea Bisericilor Catolică și Ortodoxă

  • apărarea vieții din momentul concepției până la sfârșitul ei natural.

  • pacea în familii și în lume.

Pentru mai multe detalii, poate fi contactată Gerda Chisarău, prin e-mail la chisaraug@yahoo.com.


 

lecturi: 50.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat