Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Drept la replică

În urma unor articole injurioase la adresa ÎPS Ioan Robu, a Concordatului Statului Român cu Vaticanul și a Statusului Romano-Catolic din Transilvania, apărute în ziarul Gardianul, din zilele de 20 și 21 octombrie 2006, arhiepiscopul de București a trimis conducerii ziarului dreptul la replică, în ziua de 22 octombrie 2006. Redăm integral în cele ce urmează acest drept la replică, întrucât ziarul în cauză, în loc să-l publice, a continuat cu aceleași comentarii injurioase.

* * *

Arhiepiscopia Romano-Catolică
Str. G-ral Berthelot, 19
sector 1
010164-București
Tel. 021/201.54.00
Fax 021/312.12.07

Email: secretariat@arcb.ro

22 octombrie 2006

Către colegiul editorial al ziarului Gardianul
Fax 031/401.66.68

DREPT LA REPLICĂ

Doamnă Lidia Popeangă,
Domnilor Răzvan Dumitrescu și Alecu Racoviceanu,

Sunt profund surprins de modul în care ziariștii M. Golea și V. Neagu mi-au răstălmăcit textul răspunsurilor la întrebările pe care mi le-au adresat, acuzându-mă de lucruri pe care nu le-am susținut niciodată și nici nu le pot susține în calitatea mea de cetățean român.

Logica, parte a filozofiei, ne învață un principiu după care concluzia nu are voie să fie mai mare decât premisele. Or, concluziile celor doi ziariști nu au nici o legătură cu răspunsurile mele. Expresia "imperiul român s-a extins asupra Transilvaniei" a fost și rămâne un citat care nu îmi reprezintă convingerile, amintit în contextul răspunsului la întrebarea despre Statusul Catolic. Nu am susținut niciodată că sunt de acord cu această expresie, ci m-am referit strict la Statusul Catolic, respectat de decretul lege din 1918, iar interpretarea voit greșită aparține ziariștilor.

Nu mi-a fost adresată nici o întrebare despre Marea Unire, despre "românii care nu existau decât ca nație tolerată!", despre "românii inferiori" etc. Titlul "Românii sunt inferiori" aplicat de jurnaliștii M. Golea și V. Neagu constituie o incalificabilă manevră de manipulare a opiniei publice. Eu am citat legea din secolul al XVII-lea ca să atest vechimea Statusului și nicidecum să susțin, așa cum își permit aceste persoane să mă acuze, cele afirmate de documentul respectiv privitor la națiunea valahă. Dacă l-aș cita pe Lenin care spunea "Învățați, învățați, învățați", veți considera că susțin toate tezele lui Lenin? (Este un exemplu prin care evidențiez logica folosită de acești ziariști.)

Considerăm de rea-credință folosirea voită și manipulatoare a expresiei Statul Romano-Catolic în loc de Statusul Romano-Catolic din Transilvania în articolele publicate de ziarul Gardianul, vineri și sâmbătă, mai ales că din partea Statusului Romano-Catolic din Transilvania niciodată și nimeni nu a întrebuințat denumirea de stat și având în vedere că între aceste două expresii există o deosebire esențială pe care jurnaliștii dv. presupunem că o cunosc!

Iată ce declară Valeriu Pop, fost ministru al Justiției în perioada interbelică, în legătură cu această deformare intenționată: "Întrebuințez în mod consecvent cuvântul de Status și nu acela de Stat, întrebuințat de dl. O. Ghibu cu tendința de a crea atmosferă punând față în față Statul Român cu Statul Catolic. Organizația s-a numit totdeauna «Erdélyi rom.-kath. Status»|, iar în românește «Status romano-catolic ardelean» și cum în ungurește Stat se zice «állam», denumirea în sine nu a avut tendința demonstrativă de a se înfățișa ca Stat în Stat sau Stat în opoziție cu Statul politic, cum vrea dl. O. Ghibu să creeze impresia". (Valeriu Pop, Acordul de la Roma, Cluj, 1934, p. 77).

În privința lui Onisifor Ghibu, nu l-am pus niciodată "la zidul infamiei", cum își permit să pretindă ziariștii M. Golea și V. Neagu, ci am citat un fost ministru al Justiției din perioada interbelică. De fapt, spusele lui Valeriu Pop se potrivesc și celor doi ziariști: "Conchide în exact sens contrar documentelor citate, uluind pe cititor cu titluri de roman de senzație - de exemplu: Statul lor în statul nostru -, ca să-i stârnească patima... să facă afirmațiuni hazardate și să tragă concluziuni cu desăvârșire eronate".

Domnilor editori, consider că cei doi ziariști au încălcat grav deontologia profesională, scoțând fragmente de text din context și folosindu-le ca titlu de senzație, prezentând publicului informații false și interpretări complet eronate. Îmi exprim adânca dezamăgire că, pe lângă atitudinea incalificabilă față de mine, ca om și ca reprezentant al Bisericii, vădita lipsă de cultură și de documentare prejudiciază direct onoarea profesiei de ziarist.

Este întristător faptul că un cotidian precum Gardianul a publicat un asemenea material tendențios și manipulator.

Iar dacă atacul la persoană este pus sub titlul de "Considerații de bun simț", cred că există legi în România care apără demnitatea umană în fața unor încercări de discreditare de asemenea anvergură. Aștept scuze publice din partea celor doi ziariști pentru incalificabila defăimare, rezervându-mi în același timp dreptul să îi chem să probeze în justiție afirmațiile grele făcute la adresa mea ca persoană.

În final rămâne întrebarea: Cui folosește de fapt acest atac la persoană?

Ioan ROBU
Arhiepiscop mitropolit de București

Câteva exemple de erori și răstălmăciri ale afirmațiilor făcute de către mine, în interpretarea ziariștilor M. Golea și V. Neagu, publicate de ziarul Gardianul:

  1. Este falsă afirmația conform căreia fondurile ar fi provenit din bani publici. Ținem să precizăm că împărăteasa Maria Tereza a creat Fondul de studii din averile ordinului dizolvat al iezuiților, a creat Fondul de religiune din donarea fondului lusitan și a constituit Fondul de burse în principal din donația principelui István Báthory.

  2. La fel de falsă este afirmația potrivit căreia "Acordul de la Roma semnat între Vatican și Statul român în 1932 nu a funcționat vreodată pe teritoriul Statului român, el nefiind ratificat de Parlamentul interbelic și fiind abrogat în 1948". Acordul a fost ratificat prin Decretul Lege nr. 659 din 2 martie 1940.

  3. Este falsă și afirmația că din comisia lui Onisifor Ghibu făceau parte și înalți prelați catolici. Comisia era formată - conform Valeriu Pop, Acordul de la Roma. Cluj, 1934, p. 150 - dintr-un profesor de medicină și de botanică, un inspector general de culte, doi avocați ai statului și doi profesori de drept "și a fost prezidată de un pedagog". Nici umbră de înalți prelați.


Nota redacției Ercis.ro: Articolul din Gardianul la care face referire protestul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București este semnat de Manuela Golea și Viorel Negru, nicidecum de V. Neagu, după cum apare în textul comunicatului original al Arhiepiscopiei. Corectura ne-a fost trimisă de doamna Maria Neagu.


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat