Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Peste un sfert de veac în slujirea comunității

După mai bine de un sfert de veac de slujire la Pildești, în ziua de duminică, 27 august 2006, în cadrul sfintei Liturghii solemne de la ora 11.00, părintele Petru Budău și-a luat rămas bun de la enoriașii în mijlocul cărora a fost 27 de ani. Liturghia a fost concelebrată de alți zece preoți (șapte originari din Pildești, împreună cu pr. Ștefan Lupu, pr. Paul Budău și pr. vicar Laurențiu Ignat) și a participat aproape toată suflarea localității.

Liturghia a fost prezidată de pr. paroh Petru Budău, care în timpul predicii a îndemnat din nou poporul să se apropie mereu de Euharistie, să nu se îndepărteze de cel care are cuvintele vieții veșnice

A urmat rugăciunea credincioșilor, moment în cadrul căruia o soră din Congregația "Maestre Pie Venerini" și un frate din Congregația "Frații Școlilor Creștine", împreună cu toți credincioșii s-au rugat ca Domnul să dăruiască bucuria încrederii în ajutorul său tuturor celor cărora le-a împărtășit darul slujirii preoțești, pentru familii, tineri și copii, dar mai ales pentru pr. Petru Budău, paroh emerit, care "nădăjduind în Domnul, de-a lungul anilor a demonstrat ce înseamnă a-ți dărui viața cu generozitate și a lăsat în urmă adevărate semne ale angajării sale preoțești..."

În finalul celebrării a luat cuvântul mai întâi pr Ștefan Lupu, vicerector al Seminarului din Iași, delegat al PS Petru Gherghel, care i-a înmânat în numele acestuia crucea sinodală ca semn al aprecierii pentru munca pe care a depus-o atâția ani în slujba Domnului.

A vorbit apoi pr. Ioan Ciobanu, fiu al satului, care a trasat, în câteva rânduri, principalele activități ale pr. Budău din timpul pastorației sale în Parohia Pildești, a amintit faptul că din cei 65 de ani de viață 40 i-a petrecut în via Domnului, iar din aceștia o treime i-a petrecut în Parohia Pildești și a mulțumit în numele comunității pentru modelul de corectitudine, simplitate și iubire pe care l-a transmis enoriașilor de-a lungul timpului, pentru modul de administrare al patrimoniului parohiei și mai ales pentru biserica pe care a început să o îndrepte spre înălțimi.

Un alt moment care a făcut apară un semn de emoție pe chipul oamenilor a fost la auzul cântecului "Eu te-am ales" interpretat de Alexandra și Lidia, acompaniate la chitară și vioară de Gabriela Matieș și Iuliana Dămoc, membre ale "Grupului de familii" din parohie.

Tot din partea comunității a intervenit apoi o tânără, mulțumindu-i pr. Petru, de această dată în versuri:

"...Pe unii ne-ați botezat,
Lui Cristos ne-ați predestinat
Și abia ieșiți din pruncie
Ne pregăteați pentru sfânta Euharistie...

...Stăm acum cu mic cu mare
În fața Sfinției tale
Și-ntr-un glas noi toți dorim
Să spunem că vă iubim.

Să uitați momentele neplăcute
Chiar de-au fost și ele multe,
Ne iertați când am greșit
Și ca părinte nu v-am cinstit....

Sperăm că nu ne veți uita
Oriunde de la noi veți pleca.
Domnul să vă ocrotească,
Peste tot să vă-nsoțească,
Și-ncredință să trăiți
Mulți ani fericiți!"

Rugăciunea, cântecul, lacrimile de nostalgie, florile, darurile oferite în finalul celebrării, însoțite de cuvintele fr. Antonio Andueza sunt aspecte care au pus în evidență aprecierea comunității pentru cel care ne-a îndrumat și ne-a fost alături un sfert de veac.

Evenimentul a culminat la cuvântul de rămas bun adresat de pr. Petru Budău comunității din Pildești, s-au putut observa lacrimi în ochii multora din cei prezenți, iar ca o amintire palpabilă a lăsat comunității icoane (prapuri) noi pentru a fi folosite la înmormântări și alte celebrări religioase, pe care le-a binecuvântat în cadrul aceleiași celebrări.

Conștienți de faptul că viața trebuie să își urmeze cursul dictat de Cel de sus, comunitatea din Pildești se pregătește acum pentru primirea noului paroh, pr. Ioan Jicmon, la 3 septembrie 2006.

Daniela Chelaru


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat