Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Curcubeul de la Șumuleu Ciuc

Pe un soare strălucitor, vineri, 25 august 2006, în jurul orei 17.00, tinerii adunați la Șumuleu Ciuc pentru Cea de-a X-a Întâlnire Națională a Tinerilor Catolici erau în forfota pregătirii momentului prezentării grupurilor diecezane de seara. Deodată privirea tuturor s-a îndreptat spre cer, unde, contrar obișnuinței s-a putut vedea un alt fel de curcubeu. Nu plouase, ci a ieșit pur și simplu din senin. Era un soare strălucitor și nimic nu arăta că avea să înceapă să plouă. Nici unul din capete nu pornea de jos, așa cum suntem obișnuiți, ci de sus. L-am privit cu toții, ne-am mirat, ne-am bucurat și ne-am întrebat ce vrea să ne transmită acest semn. Nimeni nu a spus că e o minune, după cum, nimeni nu a spus că e un curcubeu obișnuit.

Curcubeul este simbolul păcii. Din acest motiv, gândul tinerilor prezenți s-a oprit pentru moment la motoul întâlnirii: "Voi toți sunteți frați" (Mt 23,8). Știam că acolo, la Șumuleu Ciuc, sunt prezenți tineri români, maghiari, germani, moldoveni, bulgari, ucraineni și câte puțini din alte țări. De asemenea, mai știam că tot acolo sunt prezenți tineri romano-catolici, greco-catolici, ortodocși și armeni. Cu toate acestea nimeni nu și-a revendicat nici religia, nici limba. Cu toții se simțeau tineri creștini, la o întâlnire a tinerilor creștini. Să fi fost curcubeul un semn al păcii și al unității care domnea între tinerii prezenți?

Nici tema generală a întâlnirii nu era departe de mesajul pe care ni-l transmitea curcubeul: "Reconcilierea" și nici catehezele zilnice propuse de preotul greco-catolic Orosz Istvan, din Ucraina: "Reconciliere cu Dumnezeu și cu noi înșine" (joi), "Reconciliere cu aproapele" (vineri), "Reconciliere între biserici, comunități și națiuni" (sâmbătă).

De asemenea, în sprijinul unității în diversitate a fost fixat și programul alternativ: catehezele, lectio divina, adorațiile zilnice, conferințele, prezentarea anumitor congregații masculine și feminine, prezentarea grupurilor diecezane, prezentarea imnurilor și nu în ultimul rând multele spovezi.

Pentru cei prezenți, curcubeul deosebit de la Șumuleu Ciuc va fi pentru multă vreme un semn, iar dacă acest semn este legat de A X-a Întâlnire Națională a Tinerilor Catolici, el nu va fi uitat curând. Și nu va fi uitat curând nici mesajul întâlnirii: "Voi toți sunteți frați" (Mt 23,8).

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat