Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Campus de formare AC la Treviso

Acțiunea Catolică Italiană (sector tineri) din Dieceza de Treviso (Italia), în colaborare cu Acțiunea Catolică România au pregătit un campus de formare pentru tineri, ce s-a desfășurat în perioada 12-19 august 2006 la Caviola (Dieceza de Treviso). Tema campusului a fost "Maschio e femmina li creo". Din țara noastră la acest campus au participat 16 tineri, ce au reprezentat Asociațiile Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași și Asociația Tineretului Român Unit (ASTRU) din Oradea, Cluj și Blaj. Tinerilor români li s-au alăturat și tineri italieni, reprezentanți ai Acțiunii Catolice din parohiile din Dieceza de Treviso. Din Dieceza de Iași au participat: Anca Lucaci, președinte diecezan AC, Narcis Jitaru, vicepreședinte diecezan AC, Ana-Maria Doboș, președinte zona Iași, și Lăcrămioara Boroș, președinte parohial Iași-centru. Tinerii români au fost însoțiți de pr. Iuliu Munteanu, responsabil ASTRU.

Tinerii români participanți au sosit la 10 august la Treviso, unde au fost întâmpinați de Federica Menegazzi (vicepreședinte diecezan AC Treviso) și Andrea Favaro (vicepreședinte diecezan AC Treviso). Tinerii au fost la Veneția, unde au vizitat biserica "San Marco" și au avut bucuria de a participa la liturghia greco-catolică, celebrată de pr. Iuliu Munteanu, într-una din criptele bisericii. În Treviso, tinerii au vizitat Domul precum și alte biserici reprezentative: San Francesco, San Nicolo, Santa Maria Maggiore, Santo Stefano. Dintre obiectivele istorice și culturale amintim: Piazzetta del Monte di Pieta, Loggia dei Cavalieri, Mosaico paleocristiano, Palazzo Dei Trecento.

Sâmbăta, 12 august, tinerii români s-au întâlnit cu tinerii italieni, pornind împreună spre Caviola. Motoul acestei zile a fost "Începutul aventurii".

În introducerea campusului s-a făcut referire la tema campusului, care tratează despre aspectul fundamental al vocației fiecăruia dintre noi: de a fi bărbat sau femeie; iar drumul poate fi văzut în interiorul Bisericii, în interiorul unei asociații...Apoi a urmat prezentarea fiecărui participant.

Pentru o mai bună înțelegere a temei principale și a mesajului pe care aceasta vrea să-l transmită, pe tot parcursul campusului s-au luat în discuție următoarele subiecte: "Bărbatul și femeia astăzi: diverși și egali?", "Bărbatul și femeia în proiectul lui Dumnezeu (prezentarea a fost susținută de pr. Giovanni). Prin acest subiect se continuă drumul-pentru a înțelege faptul că suntem "creați după imaginea lui Dumnezeu", "bărbat și femeie i-a creat", bărbatul și femeia în lumina revelației. În acest caz se pun două întrebări: cum prezintă Revelația creștină raportul dintre bărbat și femeie? și din ce motive Dumnezeu a creat bărbatul și femeia? S-a mai tratat despre: situația noastră de apartenență, luând în considerare emanciparea femeii, ideologia "gender", mentalitatea și cultura tehnologică; creația din Cartea Genezei, relația dintre bărbat și femeie în învățătura lui Isus Cristos; Revelația creștină: cuplul uman este fundamental pentru a înțelege iubirea umană, diferența sexuală este o realitate, în relația dintre bărbat și femeie se reflectă imaginea și iubirea lui Dumnezeu; vocația de a iubi, ce poate fi trăită fie în viața de familie fie în viața de celibat. Pr. Giovanni i-a invitat pe tineri să mediteze asupra Ps 139 care i-a ajutat să pătrundă în viața lor și să refacă istoria vieții lor, referindu-se la aspectele pozitive și negative pe care le-au întâlnit în relația dintre bărbat și femeie.

În sărbătoarea "Adormirea Maicii Domnului", tinerii au meditat asupra subiectului "Modelul creștin al bărbatului și al femeii", aprofundând semnificația identității bărbatului și a femeii în experiența creștină. Pentru meditație a fost propus "Imnul cristologic" (Fil 2,5).

Următorul subiect intitulat: "Pas după pas" i-a condus pe tineri la un moment de relaxare (tinerii au fost la patinoar) și de reflectare asupra planului minunat pe care Dumnezeu îl are cu fiecare om în parte.

Preotul Cristiano Carraro, spiritual și responsabil cu AC din Dieceza de Treviso, le-a vorbit tinerilor despre "Isus care dăruiește fiecăruia iubire". Punctele asupra cărora s-a oprit pr. Cristiano au fost: Dumnezeu se dedică necondiționat și încheie alianța cu noi (face referire la punctul 9 din Enciclica Deus caritas est, a papei Benedict al XVI-lea); noi suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu; păcatul nostru a dat naștere la un proiect de realizare și de fericire; Isus Cristos prin întruparea, moartea și învierea sa, a redat oamenilor posibilitatea unei autentice relații de iubire și de "căsătorie" cu Dumnezeu; prezența reală și sacramentală a lui Isus-Euharistia și spălarea picioarelor (In 13,1-15). În partea a doua a meditație propuse de pr. Cristiano "Când ne îndoim de iubirea lui Dumnezeu?" tinerii au reflectat asupra Evangheliei după sfântul Marcu (Mc 4,35-41).

Un alt subiect a fost "Chemați să trăim «căsătoria» lui Isus". În prima parte tinerii au ascultat mărturia familiei Sara și Emanuelle Vechiate (formatori și animatori AC -pentru tineri), a pr. Carlo și a sr. Luigina, precum și a unei persoane laice, Adela Ghițulescu. Aceste persoane au vorbit tinerilor despre cum își trăiesc credința și iubirea în relația cu Dumnezeu, cu sine și cu ceilalți oameni. În partea a doua tinerii au meditat asupra cap. 24,1-3-35 din Evanghelia după sfântul Luca.

În încheierea campusului s-au făcut mărturisiri și concluzii cu privire la trei puncte: Ce s-a schimbat în raport cu mine și cu ceilalți de când sunt în campus? Care este relația mea cu Dumnezeu? Ce reprezintă AC pentru mine?

Întorși la Treviso, tinerii români s-au întâlnit cu episcopul Diecezei de Treviso, PS Andrea Bruno Mazzocato. Andrea Favaro i-a prezentat episcopului tema și materialul folosit în campusul de la Caviola, iar Oana Tuduce și Anca Lucaci (ambele copreședinte a ACRO) au prezentat câteva date informaționale despre AC Iași, ASTRU și Acțiunea Catolică din România. Din partea grupului din România, ep. Andrea Bruno a primit un cadou simbolic pentru Acțiunea Catolică din Treviso.

Tinerii români au pregătit o seară tradițională românească, în cadrul căreia au fost prezentare de produse culinare, cântece și dansuri populare specifice Moldovei și Transilvaniei.

Pe tot parcursul campusului tinerii au lucrat în particular și în grupuri, având posibilitatea de a se redescoperi pe sine, a medita și a aprofunda experiența iubirii lui Dumnezeu față de fiecare om, prilej de a lega noi prietenii și de a îmbunătăți relațiile dintre ei.

În ceea ce privește partea spirituală, tinerii au avut parte de o zi de reculegere, de adorație la Preasfântul Sacrament pe timpul unei nopți, colocvii, iar Liturghiile au fost celebrate atât în rit latin cât și în rit bizantin.

Plini de bucurie și încrezători în planul pe care Dumnezeu îl are cu fiecare om, tinerii participanți la campusul de formare de la Caviola, s-au întors acasă unde vor povesti și transmite noile informații și cunoștințe pe care le-au acumulat în acest campus.

Lăcrămioara Boroș

* * *

Impresii de la campusul din Treviso

În drum spre casă, tinerii care au participat la campusul de formare de la Caviola (Treviso) au dorit să-și exprime gândurile și sentimentele.

* "Acest campus de formare a fost primul din viața mea. Tema «Maschio e femmina li creo» reprezintă realitatea zilei de azi ce ar trebui să aibă o însemnătate pentru toți cei care consideră viața ca pe un lucru banal. Am reușit datorită acestor zile să mă regăsesc și să văd imaginea bărbatului și a femeii într-un mod complex și să acord importanță relațiilor ce se stabilesc între aceste două minunate creaturi. Am avut un moment de crescendo în ceea ce privește relația mea cu Dumnezeu, care ne-a creat, cu mine însumi și cu ceilalți oameni. Propun ca mesaj pentru omul de azi să dea sens vieții pe care Dumnezeu din iubire ne-a dăruit-o". (Florin, ASTRU-Oradea)

* "În acest campus am învățat din nou să mă rog. Am descoperit cât de minunat ne-a creat Dumnezeu «după chipul și asemănarea lui» bărbat și femeie. Tindem să complicăm lucrurile, să căutăm argumente pentru a ieși întotdeauna în evidență în fața celuilalt sex, când totul este atât de simplu. Suntem creați unul pentru altul, pentru a ne iubi, a ne susține și a ne ajuta". (Anca, ASTRU-Oradea).

* "Campusul de formare a fost pentru mine o experiență de neuitat. A contribuit mult la formarea mea spirituală și m-a ajutat să înțeleg mai bine relație dintre bărbat și femeie, care este un dar al lui Dumnezeu, prin care ne demonstrează încă o dată cât de mult ne iubește". (Iulia, ASTRU-Oradea)

* "Creați de Dumnezeu bărbat și femeie, ne-am întâlnit la Treviso pentru a înțelege misterul. Dumnezeu se află mai sus de voința noastră. El este cel care ne trasează căile încă înainte de a ne naște. Am acceptat voința Tatălui. Model mi-au fost Sara și Emanuelle care au știut să prețuiască darurile primite de la Dumnezeu și cu înțelepciune au acceptat și momentele de tristețe, neliniște și slăbiciune". (Mădălina, ASTRU-Blaj).

* "Campusul la care am participat a avut o tema foarte interesantă atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Pentru mine a fost o nouă experiență, deoarece am aflat lucruri noi, de care nu știam, și am putut să cunosc legătura dintre un bărbat și o femeie care ar putea fi un model pentru alte persoane de vârsta lor. Fiecare persoană experimentează și trăiește vocația sa în folosul său și în folosul aproapelui". (Marius, ASTRU-Blaj).

* "Campusul de la Treviso a fost primul meu campus în străinătate. Nu poate fi comparat cu nici un alt campus sau întâlnire care am participat. Mi-a plăcut mult discursul pr. Giovanni și mărturisirile familiei Vechiato Sara și Emanuelle. Mărturisirile au fost făcute din suflet și foarte deschis, adică au povestit totul, fără ocolișuri și fără să-și ascundă sentimentele, mai ales atunci când au povestit de nașterea lui Andrea și a Juliei". (Maria, ASTRU-Cluj).

* "Acțiunea Catolică, în contextul ei de azi, reprezintă pentru creștinii catolici o alternativă la viața socio-spirituală pe care o au deja. Aceasta și încă altele au fost concluziile la care am ajuns împreuna cu prietenii noștri din Italia la campusul organizat de Acțiunea Catolică Italiană. Momentele de rugăciune, adorație, discuțiile în grupuri mixte au făcut ca în fiecare zi să fie sărbătoare în sufletele noastre. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru harurile dobândite la această întâlnire și pentru prieteniile care s-au legat în ochii lui". (Narcis Jitaru, AC Iași)

* "Schimbul de experiență româno-italian la care am fost protagoniști în aceste zile reprezintă pentru asociațiile noastre o premieră. Ne rugăm ca bunul Dumnezeu să binecuvânteze acest nou început și să reverse harurile sale pentru continuarea acestei provocări". (Anca Lucaci, AC Iași)

Lăcrămioara Boroș


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat