Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Sfințirea bisericii "Toți Sfinții" din Nicolae Bălcescu

În Parohia Nicolae Bălcescu, în ziua de 24 august, prin mâinile Preasfințitului Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, a avut loc sfințirea bisericii noi din cimitir și consacrarea altarului.

Construcția bisericii a început la 17 martie 2004. Biserica are 27 m lungime, 13 m lățime și 30 m înălțime la crucea din turn.

Celebrarea a început la ora 19.00. Preasfințitul a fost întâmpinat de părintele paroh, pr. Ioan Sociu, de primarul comunei, de mulți preoți veniți la concelebrare (aproape 30) și de o mulțime mare de credincioși din parohie. Cei care nu au putut intra în biserică, au avut posibilitatea să privească pe cele două ecrane mari amplasate în afara bisericii toată celebrarea și astfel să participe în mod conștient și activ la celebrarea solemnă.

După salutul de la început al episcopului, a luat cuvântul părintele paroh. În prezentarea sa, părintele paroh a dorit să răspundă la trei întrebări: de ce o a doua biserică în comunitatea din Nicolae Bălcescu? De ce este dedicată această biserică Tuturor Sfinților? De ce se face sfințirea ei în ziua de 24 august?

Era nevoie de o a doua biserică deoarece satul s-a întins mult spre sud și pentru a veni în ajutorul credincioșilor în vârstă sau bolnavi, care trebuiau să parcurgă 3 km până la biserica parohială "Preasfânta Inimă a lui Isus" pentru a participa la sfintele Liturghii. Biserica nouă a fost dedicată Tuturor Sfinților pentru a mărturisi și în felul acesta adevărul de credință al comuniunii sfinților: în cimitir, unde este amplasată noua biserică, se odihnesc și mulți sfinți necunoscuți, dar reali. Sfințirea noii biserici s-a făcut în ziua de 24 august pentru a marca un eveniment din trecutul comunității: la 24 august 1972 s-a celebrat ultima sfântă Liturghie în mica bisericuță (prima din această localitate) și în aceeași zi, după ce s-a făcut o rugăciune pentru toți răposații comunității care au trecut prin acea bisericuță, ea a fost demolată; măreața biserică parohială era la vremea aceea în construcție. Din acel an, în fiecare an credincioșii, în ziua de 24 august, au mers la cimitir pentru a se ruga pentru răposații lor.

La predică, episcopul a insistat mult asupra trăirii adevărului de credință al comuniunii sfinților. "Dacă noi avem credința, acest lucru îl datorăm lor, înaintașilor noștri...", a spus Preasfințitul. De asemenea, i-a îndemnat pe credincioși să nu uite niciodată de moștenirea pe care au primit-o de la cei care au mers înaintea noastră cu semnul credinței și se odihnesc în cimitir, să se străduiască să le imite credința și iubirea lor față de Dumnezeu și față de aproapele.

La sfârșitul Liturghiei, Preasfințitul l-a felicitat pe părintele paroh Ioan Sociu pentru construirea acestei a doua biserici în comunitatea din Nicolae Bălcescu și, în semn de prețuire, i-a înmânat "Crucea sinodală de merit". Apoi, parohul a mulțumit tuturor celor care, într-un fel sau altul, l-au ajutat la edificarea bisericii "Toți Sfinții".

Imediat după binecuvântare, procesiunea s-a îndreptat spre ieșirea din biserică. Episcopul, însoțit de câțiva preoți, a urcat în balconul bisericii și de acolo a făcut o rugăciune solemnă pentru cei răposați. În timpul rugăciunii, credincioșii cu lumânări în mâini au mers la mormintele răposaților lor și în unire cu toți credincioșii au participat la această rugăciune solemnă.

Imagini de la această sărbătoare în albumul foto

Pr. Mihai Patrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat