Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Izvoare (BC): Curs al Caritas despre activitățile de voluntariat

La Congregația Surorilor Oblate Asumpționiste din Izvoare (Bacău), în zilele de 11 și 12 august, a avut loc un curs realizat de Centrul Diecezan Caritas Iași pentru toți cei interesați în eficientizarea activităților caritative de voluntariat prin structurarea acestora în proiecte concrete.

Cursul a fost împărțit pe două componente.

Astfel, "Voluntariatul în Caritas viziune integrativă" a avut rolul atât de a prezenta activitățile de voluntariat care se realizează în cele trei Caritas-uri care au colaborat la realizarea și prezentarea cursului, respectiv Centrul Diecezan Caritas Iași, organizator, și cei doi parteneri, Caritas Greco-Catolic Cluj și Caritas Ardennes Franța, cât și de a face pledoarie pro voluntariat în rândurile tinerilor participanți, pentru a găsi motivația de a se implica într-o formă sau alta în realizarea de acțiuni cu specific caritativ cu diferite asociații pe plan local.

La curs a fost prezent și pr. Ludovic Butnărașu, directorul Caritas Bacău, care a prezentat proiectele desfășurate de Caritas Bacău și ce anume pot face voluntarii pentru a-i ajuta pe cei defavorizați economic și social.

Caritas Iași a fost prezentat la această secțiune de Lucian Pal, coordonator departament de voluntariat, iar Caritas Cluj a fost prezentat de Mihaela Meza, coordonator de proiecte.

Activitățile și proiectele realizate de Caritas Franța au fost prezentate de voluntari de la Caritas Ardennes Franța, veniți pentru un schimb de experiență pe domeniul copii tineret la Centrul Diecezan Caritas Iași.

Ce este un proiect, cum se scrie un proiect, care sunt pașii de urmat în scrierea unui proiect, de ce să scriem proiecte, cum să obții finanțare pentru un proiect, ce să faci pentru a avea credibilitate în fața finanțatorilor, cum să te prezinți pentru a avea succes, sunt câteva din aspectele abordate de cea de a doua componentă "Proiectarea Necesitate și eficiență în realizarea de acțiuni caritative" prezentată de Sergiu Ungurianu, coordonator proiect Don Bosco, și Irina Romila, coordonator programe Caritas Iași.

La curs au participat tineri din cele trei parohii din orașul Bacău. Aceștia au manifestat un interes deosebit pentru scrierea de proiecte și obținerea de fonduri, dar au fost bucuroși să afle și ceea ce fac voluntarii în cele trei Caritas-uri partenere. Și-au exprimat dorința de a realiza proiecte în colaborare cu Caritas Bacău și cu sprijin din partea Caritas Iași.

Cursurile vor fi reluate în luna septembrie în parohiile din orașul Bacău.

Centrul Diecezan Caritas Iași mulțumește colaboratorilor pentru realizarea acestui curs sponsorizat de Secours Catholique Caritas Franța și își manifestă disponibilitatea de a realiza cursuri asemănătoare și în alte parohii care vor solicita acest lucru. De asemenea, oferă consultanță în realizarea de proiecte sociale pe teritoriul Diecezei de Iași.

Concluzia acestui curs a fost următoarea: este necesar să realizăm proiecte în acțiunile caritative pe care le întreprindem din mai multe motive, dintre care enumerăm doar două (restul lăsându-vă să le descoperiți prin participarea la curs):

  1. pentru a putea evalua impactul produs;

  2. pentru a putea prezenta și altora ce avem de gând să facem clar și concis.

Sergiu Ungurianu,
coordonator Centrul de Resurse pentru Copii și Tineret Don Bosco,
Centrul Diecezan Caritas Iași


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat