Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Pralea: Tabără de vacanță

În localitatea Pralea, județul Bacău, la Casa "Don Bosco", în primele nouă zile ale lunii august, 132 de copii din șapte parohii au participat la tabăra de vacanță "Copiii, cetățenii lumii".

Acțiunea a fost organizată de Centrul Diecezan Caritas Iași, prin proiectul "Don Bosco", în colaborare cu Congregația "Surorile Providenței" Iași, Acțiunea Catolică a Copiilor și Asociația Scout Catolică Română. Tema taberei din acest an a vizat îmbunătățirea cunoștințelor universale și a celor despre propriul popor. Totodată, organizatorii au urmărit și promovarea voluntariatului în rândul tinerilor animatori și a adulților, prin implicarea lor în diferite activități specifice.

Copiii au fost împărțiți pe grupe de câte 10-15 membri, în funcție de locația de unde proveneau - parohiile "Adormirea Maicii Domnului", "Sfânta Tereza" și "Sfântul Anton" din Iași, Tomești, Săveni, Pașcani, Mărgineni, Ștefan cel Mare din Bacău, Centrul de plasament "Sfântul Iosif" Iași, Centrul de Resurse pentru Copii și Tineret "Don Bosco" Iași, Proiectul "Surorile Providenței" Iași și Proiectul Caritas Greco-Catolic Cluj.

Treizeci și doi de animatori, sprijiniți de 12 voluntari veniți din Franța, au organizat și au coordonat activitățile, pornind de la numele a 12 popoare antice pe care le-au primit grupele de copii. Fiecare grupă a beneficiat de informații și surse de documentare privind caracteristicile socio-culturale ale poporului pe care îl reprezentau.

Ziua, atunci când vremea nu a dat bătăi de cap organizatorilor, au fost realizate drumeții în împrejurimile taberei, pigmentate de jocuri și discuții "tribale", iar serile au fost colorate de dansurile, prezentările de costume și scenetele prezentate de fiecare "trib".

"Cetățenii" mai mici au rămas mai mult timp în tabără, unde au aflat mai multe lucruri interesante despre diversitatea culturală, socială, religioasă, despre parteneriat și despre iubirea aproapelui.

Toți copiii au participat în fiecare zi la sfânta Liturghie oficiată de părintele din localitate, iar duminica au animat Liturghia de la ora 10.00, la biserica din Pralea.

După-amiezile din timpul săptămânii au fost dedicate atelierelor de lucru manual, pantomime, jocuri și întreceri sportive, organizate și susținute de voluntarii francezi.

Voia bună nu putea lipsi din programul de seară al copiilor, iar paradele de costume s-au transformat repede în adevărate carnavale cu iz antic.

Opt copii și doi animatori au plecat în județul Cluj, pentru a participa la tabăra organizată de Caritas Greco-Catolic Cluj în localitatea montană Ocoliș.

Toți copiii însă au plecat de la Pralea cu cele mai plăcute amintiri, gata să convingă și alți copii că merită să petreci o vacanță de neuitat aici, alături de prietenii animatori. "A fost minunat, mi-am făcut prieteni noi, am învățat mai multe jocuri pe care acum pot să le fac cu copiii mai mici ca mine. Am făcut atâtea activități, încât nu mi le aduc aminte acum pe toate ca să vi le spun - ne-am distrat, am învățat, ne-am rugat dar cel mai important cred eu e că am învățat să fim uniți!", ne-a mărturisit Alina.

Tabăra "Copiii, cetățenii lumii", de la Pralea a beneficiat de sprijinul Secours Catholique-Caritas Franța (finanțator principal) și de cel al finanțatorilor locali Ceramica, Auto Trado Motors, Floraline, Hit Ro, Hermes Top, Ileda Group-OMV Nicolina, Iasisting, Icar Tours și Alconf.

Ninel Berneagă și Sergiu Ungurianu
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat