Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Vizită pastorală în Parohia Onești

Credincioșii romano-catolici din Onești au avut bucuria de a trăi un important eveniment eclezial ce a avut loc în zilele de 12 și 13 august 2006, anume vizita canonică pastorală a episcopului Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel.

Sâmbătă după-amiază începând cu ora 18.00 un freamăt misterios prindea contur în curtea bisericii "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Onești. O mulțime de oameni, adulți, tineri și copii au venit să-l întâmpine pe păstorul diecezei într-o atmosferă de bucurie și de mare sărbătoare. Parohul locului, pr. Iosif Păuleț, însoțit de preoții colaboratori și de frații capucini, în fruntea mulțimii l-au primit pe Preasfințitul la ora 18.15 cu un ropot de aplauze, cu pâine și sare, cu flori și cântece specifice momentului, la intrarea în cartierul catolic.

După urările de bun venit au urmat salutul și binecuvântarea episcopului. După acestea, în procesiune, toți credincioșii, preoții și persoanele consacrate s-au îndreptat spre biserică unde s-au rugat împreună Rozariul, condus de Preasfințitul. Fiecare decadă a Rozariului a avut o intenție specială. În mod deosebit ce-a de-a treia decadă a fost rostită în cor de către toții copiii cu intenția restabilirii păcii în Orientul Mijlociu. Sărbătoarea a continuat cu celebrarea sfintei Liturghii, la care au participat un număr impresionant de persoane. În timpul Liturghiei Preasfințitul și preoții ce l-au însoțit de la Iași: pr. Lucian Păuleț, cancellarius, și pr. Isidor Mocanu, penitentiarius magnus, au fost la dispoziția credincioșilor ce au dorit să se spovedească.

Duminică, 13 august, la ora 8.00 s-a celebrat, ca de obicei, sfânta Liturghie a copiilor. După Liturghie, episcopul a venit în mijlocul copiilor, ca un păstor în mijlocul mielușeilor, și a stat de vorbă cu ei părintește, încurajându-i să-și trăiască credința cu bucurie. Imediat după Liturghie, Preasfințitul a vizitat comunitatea din Borzești, filială a comunității din Onești. Aici credincioșii l-au primit cu emoție, fiind prima vizită pastorală a unui episcop în această comunitate, pe care Preasfințitul s-a bucurat să o numească vie.

La ora 10.30 a început la Onești Liturghia pontificală, celebrată de episcopul Petru Gherghel, împreună cu ceilalți preoți. La predică Preasfințitul a accentuat importanța mărturiei pe care creștinii sunt datori să o arate astăzi în fața lumii provocată de relativismul și secularismul anticreștin. În mod deosebit a fost atinsă tema familiei, locul în care se nasc și se dezvoltă germenii credinței. Corul "Caelestis" al Parohiei a mărit fastul celebrării prin cântecele frumoase, impresionând pe participanți și înălțându-le inimile spre Dumnezeu.

După Liturghie, episcopul a vrut să-i cunoască pe membrii comitetului bisericesc și pe cei ai comisiei sinodale, cu care s-a întâlnit la Casa Tineretului de lângă parohie și cu care a discutat despre proiectele de viitor ale comunității.

După-amiază, la ora 16.00, tot la Casa Tineretului, a avut loc o întâlnire cu membrii ordinelor călugărești, institutelor de viață consacrată, asociațiilor caritative (Sf. Vincențiu de Paul și Caritas) și instituțiilor ecleziale ce activează în Parohia Onești. A urmat o scurtă vizită la cimitir, unde Preasfințitul a binecuvântată Calea crucii de la capelă și a făcut o rugăciune pentru cei răposați, apoi a vizitat Centrul Caritas, casa Surorilor "Sfântul Paul" și sanctuarul "Fericitul Ieremia".

Liturghia de încheiere de la ora 18.00 a fost celebrată cu emoție de pr. Isidor Mocanu, fost paroh al locului. A urmat adorația euharistică prezidată de Preasfințit, bilanțul vizitei pastorale și binecuvântarea finală ce a conferit, celor pregătiți sufletește, indulgența plenară.

La încheiere, pr. Iosif Păuleț, parohul comunității, a mulțumit Excelenței sale pentru dragostea ce o poartă comunităților din dieceză și pentru grija părintească ce o are față de credincioși, specificând că vizita pastorală va rămâne întipărită cu litere de aur memoria comunității din Onești.

A consemnat pr. Marius Adam

Mai multe imagini din aceste zile puteți vedea în albumul foto.
 


lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat