Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Răchiteni: Administrarea Mirului

Pentru Parohia Răchiteni ziua de sâmbătă 12 august a fost una deosebită: 99 de copii și tineri și un adult din Iași l-au primit pe Duhul Sfânt cu darurile sale.

După un timp de trei luni de intensă pregătire, sub conducerea părintelui paroh Marian Fechetă, pregătire ce a constat din cateheză, cântece și organizarea celebrării liturgice, candidații la sfântul Mir, îmbrăcați în haine de sărbătoare, cu flori și lumânări în mână, au așteptat nerăbdători venirea preasfințitului Aurel Percă.

Tot satul a fost în sărbătoare. Întreaga comunitate, în frunte cu autoritățile din comună, au trăit cu intensitate acest eveniment. De la intrarea în sat și până la biserică drumul parcurs de preasfințitul a fost frumos împodobit cu flori, covoare, steaguri și ghirlande. Un grup de călăreți îmbrăcați în costume populare l-au însoțit până la biserică.

Cu mare bucurie și emoție, părintele paroh Marian Fechetă, enoriașii mici și mari, dar mai ales candidații la sfântul Mir, l-au primit pe PS Aurel Percă. Trei copii, îmbrăcați și ei în costume populare, i-au oferit pâine, sare și flori, în timp ce s-a cântat "Bine-ați venit la noi!". Cu vădită emoție și cu dragoste de păstor, episcopul a salutat credincioșii iar apoi însoțit de cântecele copiilor și tinerilor, a intrat în biserică pregătindu-se pentru sfânta Liturghie.

La ora zece, preasfințitul însoțit de părintele decan Isidor Chinez, părintele paroh și un grup de preoți, s-a îndreptat în procesiune spre grota sfântului Anton din curtea bisericii, pentru sfânta Liturghie. Razele soarelui au însoțit celebrarea liturgică pe tot parcursul ei. Copiii și tinerii pregătiți pentru sfântul Mir, au cântat cu însuflețire și au fost implicați activ în momentele liturgice: au citit lecturile și intențiile la rugăciunea credincioșilor, au oferit darurile. Lutul din Răchiteni, în mâinile unui tânăr talentat din sat, a luat chipul unui porumbel, simbolul Duhului Sfânt și a fost oferit ca dar.

Cel mai așteptat moment al sfintei Liturghii a fost administrarea sacramentului Mirului. Așezați pe două rânduri, cu mare nerăbdare și emoție, candidații l-au primit pe Duhul Sfânt în toată plinătatea sa. Nașii au fost alături de finii lor, trăind din plin acest minunat moment.

La sfârșitul Liturghiei părintele paroh a mulțumit PS Aurel Percă pentru darurile pe care le-a oferit celor miruiți dar și tuturor celor prezenți la această mare sărbătoare. De asemenea un cuvânt de mulțumire l-a adus și o fetiță care a fost miruită. Ea a mulțumit preasfințitului pentru sublimele daruri primite, a mulțumit părintelui paroh și celor care i-au ajutat să se pregătească pentru primirea acestui sacrament și nu în ultimul rând părinților și nașilor care au fot alături de ei în aceste momente deosebite din viața lor. O altă fetiță, în vârstă de șapte ani, a mulțumit și ea preasfințitului pentru faptul că a venit, dar era cam supărată că cei mici nu l-au primit pe Duhul Sfânt. Pentru a-i trece însă supărarea, l-a rugat pe preasfințitul să-i promită că va mai veni la Răchiteni și că nu va uita să-l aducă pe Duhul Sfânt. Preasfințitul a promis că va veni cu siguranță și a mulțumit tuturor celor care au pregătit această sărbătoare.

Sărbătoarea s-a încheiat, dar lucrarea Duhului Sfânt continuă.

Mai multe imagini din această zi puteți vedea în albumul foto.

Prof. Ghercă Cristina
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat