Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Târgu Ocna: Sfințirea bisericii și consacrarea altarului

Excelența sa Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, împreună cu Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și Preasfințitul Cornel Damian, episcop auxiliar de București, care a ținut și omilia, au sfințit, în ziua de duminică, 6 august 2006, biserica nouă din Târgu Ocna, au consacrat altarul acesteia și au inaugurat hramul "Schimbarea la față a lui Isus".

Prezent la această celebrare, părintele Alois Bulai a trimis câteva impresii, într-un stil personal.

* * *

Duminică, 6 august 2006, sărbătoarea "Schimbării la față a Domnului nostru Isus Cristos". Părintele Valeriu Mărtișcă a așteptat venirea episcopilor.

Sunt 14 ani de când a fost trimis în această comunitate declarată parohie cu doar câțiva ani înainte, pe timpul răposatului părinte Anton Gal. După un scurt interimat acoperit de părintele Inocențiu Arcana, i s-a încredințat lui misiunea de configurare a conștiinței credincioșilor că formează o parohie, unitate de bază a poporului lui Dumnezeu, și de construire a casei Domnului.

Deja de dimineață mulți credincioși erau în jurul clădirii noii biserici. Așa cum i-am văzut în toate aceste zile de când sunt invitatul parohului. Ascultau mai întâi Cuvântul lui Dumnezeu și cateheza. Participau cu reculegere la celebrarea tainelor sfinte. Apoi se roteau continuu cu mătura în mână, sau cu o găleată, sau cu o roabă, sau cu o cârpă. Se uitau atent. Retușau ceva, ștergeau ceva, îndreptau ceva.

Acum erau în haine de sărbătoare. Mulți - nașii - aveau eșarfe speciale. Mulți - cu sau fără eșarfe - erau înșiruiți spre scaunele de spovadă: ultima verificare internă. Se simțea parcă necesitatea de a fi în acord de nuanță. Ea, biserica cea nouă, zveltă, luminoasă surâdea în soare. Ei, cei care-au zidit-o, senini, cu bucurie în suflet și pe chip, cu mulțumire nedesimulată, o înconjurau din toate părțile. Pentru a o vedea, pentru a o admira, parcă pentru a o sprijini. Ei și biserica formau un tot. Beton și cărămizi și sudoare înzidite cu multă jertfă și finisate cu drag prin credință.

Mi s-a părut firească îngrămădirea tuturor la strigătul episcopului: "Intrați cu credință prin porțile casei Domnului, veniți în pridvoarele sale cântând!" Cuvântul Sfintei Scripturi, invocarea tuturor sfinților, rugăciunea de consacrare a păstorului și ungerea cu sfânta crismă au dat împlinire și semnificație întregului efort și tuturor sacrificiilor. Aceasta este cu adevărat casa lui Dumnezeu și poarta cerului. Cortul lui Dumnezeu în mijlocul oamenilor, templul sfânt zidit din pietre vii, așezat pe temelia apostolilor, avându-l ca piatră unghiulară pe Cristos Isus, locul unde oamenii pot să dobândească adevărata libertate și să fie înveșmântați în demnitatea de fii ai lui Dumnezeu orientați spre Ierusalimul cel de sus.

Altarul mustind de untdelemnul consacrării pe care Cristos se oferă Tatălui spre mântuirea oamenilor și oamenii care se înghesuie unul împreună cu celălalt spre masa Cuvântului și a Trupului Domnului: cu adevărat împlinire. Cu adevărat casa lui Dumnezeu și poarta cerului. Și poporul lui Dumnezeu în drum spre cetatea veșnică!

Pr. Alois Bulai


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat