Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Somușca: Sfințirea bisericii "Sf. Luca"

Sfințirea bisericii "Sf. Luca" din Somușca a avut loc, sâmbătă, 5 august 2006. Biserica a fost sfințită de ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, în prezența episcopului de Iași, PS Petru Gherghel, și a episcopului auxiliar de București, PS Cornel Damian. La sărbătoare au participat credincioșii din localitate și din comunitățile vecine, în număr de aproximativ 2000.

Au mai participat autoritățile locale în frunte cu Ion Joca, primarul localității, Cătălin Mardare, senator, Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău, au fost prezente ambele televiziuni locale: TV Bacău și Euro TV, de asemenea și două publicații locale: "Deșteptarea" și "Observatorul de Bacău".

Sărbătoarea s-a încheiat cu o manifestare culturală la subsolul bisericii (pentru a marca cei 225 de ani de atestare) cu un scurt program artistic prezentat de copiii din Somușca, urmat de un recital de muzică populară susținut de ansamblul "Busuiocul" din Bacău. La ora 21.30, fanfara din Băcioi a cântat în fața bisericii antrenând credincioșii într-o horă ca pe vremuri. Totul s-a încheiat la ora 1.00 din noapte.

* * *

Scurt istoric al bisericii "Sf. Luca"

Anul acesta satul Somușca sărbătorește 225 de ani de când strămoșii noștri s-au așezat pe aceste meleaguri și au fost menționați pentru prima dată în condicile Parohiei Romano-Catolice Faraoani în anul 1781, în număr de 15 familii și 83 de credincioși. În acest an jubiliar ne-a fost dată onoarea să fie sfințită noua biserică și consacrat altarul.

Prima biserică a fost construită între anii 1900-1902, sub îndrumarea pr. Grațian Karpati, paroh de Cleja. Ca mărturie a vechii biserici s-a păstrat o parte din temelia ei, un fragment din stâlpul de consolidare și piatra memorială amplasată pe acest stâlp.

Comunitatea catolică din Somușca treptat s-a înmulțit, iar biserica veche a devenit neîncăpătoare. L-a îndemnul părintelui Mihai Gal, pe atunci paroh de Somușca, comunitatea catolică din Somușca a hotărât construirea noii biserici.

La 15 iulie 1990, în prezența mai multor preoți și credincioși, episcopul Petru Gherghel, proaspăt consacrat, a sfințit piatra de temelie a noii biserici.

După cum reiese din documentul întocmit cu ocazia sfințirii pietrei de temelie noua biserică trebuia să fie închinată tot lui Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Ulterior părintele Gal a decis să schimbe hramul noii biserici: "Sfântul Luca Evanghelist". Motivația sfinției sale a fost următoarea: "În ziua de 18 octombrie, s-au început săpăturile la temelia noii bisericii".

În partea dreaptă a piciorului mesei de tabernacol s-a introdus documentul de sfințire a pietrei de temelie.

Proiectul noii biserici a fost făcut de firma "Amfora" din Bacău. Un caz nefericit a făcut ca inginerul de la "Amfora" să moară într-un accident de mașină, iar părintele Mihai Gal a coordonat singur lucrările la noua biserică. Lucrările au fost întrerupte de specialiști, în 1994, din cauza segregărilor existente în betoanele turnate și a unui izvor de apă al cărui fir trecea pe sub biserică cerându-se executarea unui drenaj și consolidarea bisericii.

Timp de patru ani lucrările au stagnat din mai multe motive pe care nu dorim să le menționăm acum.

În 1998 a fost numit paroh părintele Francisc Matieș. Fiind tânăr și cu forțe proaspete, a încurajat comunitatea la continuarea lucrărilor. Făcând mai multe compromisuri și luând legătura cu specialiștii a reușit să ducă la capăt această lucrare.

Proiectul de drenaj și de consolidare a fost conceput de firma "Spedac" din Iași, avându-l în frunte pe ing. Constantin Cristea.

Executantul drenajului și al consolidării a fost firma "Tetha" din Bacău, avându-l ca patron pe ing. Ștefan Rotariu.

Pentru doi ani, diriginte de șantier a fost ing. Gabriel Enache, iar din 1999 și până în 2004 a fost ing. Romică Strugaru.

Picturile din biserică au fost realizate de domnul Gheorghe Benchea, din localitate.

Muncitorii angajați pentru ridicarea acestei biserici au fost din sat, dar s-a depus și foarte multă muncă voluntară.

Biserica are o lungime de 37 m și o lățime de 17 m. Este compusă din subsol, loc de recreere și pentru diferite activități religioase și culturale, și biserica propriu-zisă unde Cristos vine pe altar oferindu-ne sacramentele prin care ne sfințim.

La finalul documentului, făcut cu ocazia sfințirii pietrei de temelie a actualei biserici, scrie: "Doamne, ajută-ne să o vedem cât mai curând terminată".

Pr. Francisc Matieș


 

lecturi: 57.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat