Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Târgu Ocna: Invitație la sfințirea bisericii

Sfințirea bisericii "Schimbarea la Față", consacrarea altarului și inaugurarea noului hram "Schimbarea la Față" vor avea loc la Târgu Ocna duminică, 6 august începând cu ora 11.00.

În invitația care începe prin cuvintele: "Fericiți sunt cei care locuiesc în casa ta, Doamne, căci în veci te vor lăuda" (Ps 83,5), se poate citi că la evenimentele de la Târgu Ocna episcop consacrator va fi Excelența sa Petru Gherghel, episcop de Iași. Au fost invitați să participe: Eminența sa Mons. Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic la București, Excelența sa dr. ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, Excelența sa PS Aurel Percă, episcop auxiliar și vicar general de Iași, Excelența sa PS Cornel Damian, episcop auxiliar și vicar general de București.

Parohia Târgu Ocna a fost înființată în anul 1986, când Mons. Petru Gherghel l-a numit ca paroh pe părintele Anton Gal.

În anul 1990, la 15 august, Preasfințitul Petru Gherghel, în prezența pr. paroh Anton Gal și a unui mare număr de credincioși, a sfințit locul și a pus piatra de temelie a noii biserici din Târgu Ocna, care în anul 1994 a primit aprobarea de a avea hramul Schimbarea la Față a lui Isus Cristos.

În urma morții pr. Anton Gal din anul 1992 a fost numit la 1 august 1992 ca paroh de Târgu Ocna părintele Valeriu Mărtișcă, care a schimbat proiectul vechi al bisericii cu cel al actualei biserici, având colaboratori pe: proiectant arhitect Maica Mihai, inginer de rezistență pe ing. Grapă Constantin, diriginte de șantier maistrul Bișoc Gheorghe, iar în ultimii ani pe ing. Tiba Teodor, și constructor Societatea de Construcții "Alconep" din Târgu Ocna.

Noua biserică din Târgu Ocna, cu dimensiunile de 30 m lungime, 19 m lățime, 15 m înălțime interior, înălțimea crucii din vârful turnului 37 m, impresionează plăcut ochii tuturor vizitatorilor.

La intrarea principală în biserică sunt două uși masive din stejar, fixate pe role, pe care sunt prinse două basoreliefuri mari cât ușile principale, și care îl reprezintă pe Cristos înviind și pe Cristos înălțându-se la cer.

În spatele celor două uși cu basoreliefuri de la intrarea principală, două grilaje masive de fier fac și ele parte integrantă din ansamblul bisericii, și prezintă niște simboluri.

În partea de sus a grilajului este reprezentat soarele, din care pornesc razele simbolizându-l pe Cristos, "soarele dreptății", care îi încălzește cu căldura iubirii și a iertării sale pe toți oamenii.

În partea de jos a grilajului și într-o parte și în alta sunt trasate câte un cerc și un pătrat (în arta liturgică cercul reprezintă veșnicia, iar pătratul timpul, lumea sau galaxia noastră) și un pește (ichtys) care este redat grafic mai mare decât cercul și pătratul, vrând să exprime în mod simbolic că Isus Cristos este unicul răscumpărător și mântuitor al întregului neam omenesc.

Privită din exterior și din interior, noua biserică este gândită și construită ca o arcă sau ca o barcă, ce are în vârful catargului din turnul bisericii, crucea lui Cristos, vrând să sugereze ideea teologico-liturgică pe care o găsim și în Vechiul Testament și în Noul Testament, și anume: în Vechiul Testament cei care erau în arca lui Noe s-au salvat de la potop, iar cei din Noul Testament care erau în barca lui Petru, împreună cu Cristos și cu ceilalți ucenici, au fost salvați de la înec, când s-a pornit furtuna pe mare: cine este în Biserica lui Cristos se salvează, se mântuiește, iar cine este și rămâne de bună voie și conștient "în afara bisericii lui Cristos", singur se osândește, se pierde și nu se mântuiește!

Toată suprafața bisericii este acoperită cu granit.

Covorul central din mijlocul bisericii, preia o capodoperă a lui C. Brâncuși, "Coloana infinitului", care începe chiar de la intrarea principală în biserică și se oprește exact sub masa de altar, indicând că Isus Cristos este infinitul, Mântuitorul întregului neam omenesc și că noi, creștinii romano-catolici, suntem români, integrați în cultura acestui neam latin.

Biserica "Schimbarea la Față" este o construcție modernă, frumoasă, zveltă, impunătoare și provocatoare.

Aceia care au conceput-o și au construit-o ar dori să rămână ca un semn și un simbol al creștinilor din Târgu Ocna, al tuturor binefăcătorilor ei știuți și neștiuți, al tuturor acelora care au gândit-o, au proiectat-o și au construit-o, spre slava lui Dumnezeu și pentru mântuirea întregului neam omenesc!

* * *

"Răsplătește, Doamne, pe toți binefăcătorii, știuți și neștiuți, și pe toți aceia care s-au jertfit și au colaborat la construirea bisericilor noastre!"

"Te rugăm, îndreaptă-ți, Doamne, fața binevoitoare
Spre acest locaș de rugă, azi gătit de sărbătoare,
Și privește cu îndurare la mulțimile creștine
Care intră azi într-însul cu gând bun să se închine!
Loc mai sfânt decât acesta pe pământ nu este altul
Căci într-însul locuiește, Cristos Domnul, Împăratul!"

Pr. Valeriu Mărtișcă


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat