Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Declarație despre ceangăi în Senatul României

Dl. Ioan Chelaru, senator din partea PSD Neamț, în ziua de 13 februarie 2006, a făcut o declarație în plenul Senatului României despre comunitatea romano-catolicilor din Moldova.

* * *

Ceangăii - de la enigmă la adevăr

Există în acest moment o presiune fantastică de a denatura adevărul, de a defini în mod eronat comunitatea romano-catolicilor din Moldova drept o minoritate etnică "asuprită". Este scandalos mesajul și modalitatea de prezentare, zilele acestea, a filmului "Fabricat în România", în Parlamentul European. Comunitatea este prezentată sub denumiri ca "ceangăi", "ceangăi-maghiari", o minoritate maghiară care trăiește în sărăcie și este marginalizată tocmai pe aceste considerente. Dincolo de maniera tendențioasă de abordare, falsul grosolan prezentat de acest film nu poate fi trecut cu vederea.

Consider că este momentul să afirmăm, din nou, că noi, cei care reprezentăm această minoritate creștină catolică din Moldova, suntem urmașii unor populații românești maghiarizate, și nici nu suntem, dar nici nu ne-am considerat niciodată, o minoritate etnică. Nu neg însă că suntem și vom rămâne probabil, o minoritate religioasă, dar este cu totul altceva.

Ceea ce se face acum, în discuții de cele mai multe ori "teoretice", reprezintă un abuz întreținut sistematic prin falsuri și denaturări în dorința de a se susține, împotriva tuturor realităților, că în România ar fi încălcate drepturile acestor comunități. Eu pot să vă spun, și vă spun cu toată sinceritatea, că am trăit și am simțit întotdeauna românește și nimeni, niciodată, n-o să îmi scoată, indiferent câte încercări se vor face, câte cărți se vor scrie, acest fapt din suflet.

În problema romano-catolicilor din Moldova, există o linie de abordare, care aparține părții maghiare, și care pornește de la scrierile unui misionar catolic secui din 1781, Zold Peter. Sosit în Moldova, el a produs, conștient sau nu de ceea ce face, o inovație lingvistică: "ceangăii-maghiari", raportând-o la comunitatea romano-catolicilor și creând astfel un fals etnonim. Din acel moment, cercetătorii unguri s-au lansat în căutarea originilor acestei etnii imaginare, ajungându-se să se vorbească succesiv de "ceangăi" de origine cumană, cabară, pecenegă, hunică sau maghiară.

Teoriile respective ocolesc cu grijă, scandalos aș spune, posibilitatea apartenenței la poporul român a catolicilor moldoveni, elementele tradiționale, care îi înscriu în mod evident în această arie culturală, fiind considerate ca rezultate ale asimilării exercitate de majoritatea românească. Procedând evident partizan în această manieră, partea ungară ajunge invariabil la concluziile vizate de la bun început: în Moldova ar exista o minoritate etnică de origine maghiară, misterioasă, exotică și fascinantă, "ceangăi", care este însă amenințată cu dispariția, vinovate de această situație fiind Biserica Catolică și, bineînțeles, statul român. Din păcate, organismele europene, în principal anumite subcomisii ale Consiliului Europei, au căzut în capcana cu migală construită de aparatul propagandistic maghiar și, fără a întreprinde mai întâi o cercetare științifică a problemei, s-au grăbit să adopte documente pentru "salvarea" presupusei minorități. S-a ajuns astfel la celebra, de acum, "Recomandare 1521" care vorbește despre ceangăi și limba ceangăiască, considerate de origine maghiară certă, pentru ca abia la sfârșitul documentului să se facă propunerea absolut necesară de "a se cerceta și inventaria caracteristicile lingvistice și etnografice ale acestora".

Cred că asemenea paradoxuri ar fi putut fi evitate dacă "europenii" ar fi avut disponibilitatea

să "audă" sau măcar să asculte și alte argumente decât cele ale părții maghiare. S-ar fi observat că moldovenii catolici sunt și se consideră români dintotdeauna. S-ar mai fi putut constata că, de la 1781, până în prezent, partea maghiară trage încontinuu aceleași semnale în legătură cu "pericolul iminent al asimilării maghiarilor din Moldova", numind provincia drept "marele cimitir al națiunii maghiare".

Dacă situația ar fi așa, i-aș invita pe susținătorii acestor aberante idei să răspundă la câteva întrebări: Cum a supraviețuit presupusa comunitate și a crescut numericește? Cum de a avut un statut egal cu populația majoritară timp de peste 300 de ani? Ar fi fost posibile toate acestea în contextul mult reclamatei politici de asimilare a unei populații de aproape 300.000 de locuitori făcută de statul român? Unde sunt dovezile serioase și științifice care susțin asemenea teorii?

Trebuie să înțelegem că este vorba despre identitatea unor oameni sau a unor comunități. Ce elemente luăm în calcul când stabilim o identitate, mai ales decât dacă ea este revendicată de națiuni diferite? Este simpla declarație a câtorva persoane, din zona Bacău, suficientă pentru a stabili un adevăr istoric? Nu încălcăm cumva principiul de drept "testis unus, testis nullus"? cred că problema identității trebuie să cuprindă în mod obligatoriu și abordarea unor elemente definitorii ale acesteia, cum sunt, de exemplu, cele care decurg din apartenența etnică: etnia, limba, istoria și tradițiile culturale, iar simțământul apartenenței reprezintă principale repere identitare ale catolicilor din Moldova, de care trebuie să se țină seama dacă se dorește cu adevărat aflarea adevărului istoric.

Constat că în ultimii 10-15 ani au apărut din ce în ce mai multe "teorii" sau afirmații tendențioase privind implicarea Bisericii în așa-zisa politică asimilaționistă, care ar fi dusă împotriva "ceangăilor maghiari", a cărei consecință ar fi dezbinarea comunității credincioșilor catolici din Moldova. Am întâlnit afirmații extrem de grave, total nejustificate împotriva unei Biserici care promovează echilibrul și armonia în rândul credincioșilor săi. Astfel, s-a mers chiar până acolo, încât a fost acuzat Vaticanul, că prin crearea Episcopiei Romano-Catolice de Iași, nu a făcut decât să participe la procesul de românizare a "ceangăilor maghiari".

De ce aduc această problemă în discuție? Pentru că eu o trăiesc, cum au trăit-o și părinții, bunicii și străbunicii mei, și mă confrunt cu această falsă "problemă a ceangăilor", problemă care în realitate nu există. Pentru că identitatea catolicilor moldoveni trebuie să fie apărată și conservată, iar deciziile care ne privesc nu trebuie să conducă la denaturarea adevărului istoric, plecând de la premise false sau prin informare selectivă și unilaterală, de către surse interesate.

Textul, invitațiile făcute europarlamentarilor pentru a viziona filmul amintit conține un neadevăr flagrant, aș spune o minciună sfruntată, dacă bunul simț nu m-ar opri din a îmi cataloga proprii colegi astfel. România este prezentată ca un teren al confruntărilor etnice, unde drepturile minorităților sunt încălcate în permanență și populația romano-catolică din zona Moldovei aparține, zice-se, diasporei maghiare. Se sugerează faptul că folosirea limbii maghiare în public în România este pasibilă de pedeapsă penală, un lucru cât se poate de neadevărat. Nu sunt amintite nici drepturile legiferate ale etnicilor maghiari, nici școlile în limba maternă, nimic din toate acestea.

Consider că limita a fost depășită, iar astfel de încercări de a denatura adevărate valori și de a detrona istoria trebuie oprite.

Stimați colegi, dacă nu înțelegeți că această comunitate catolică din Moldova dorește numai să trăiască bine, măcar lăsați-o să mai trăiască.

Ioan Chelaru,
senator PSD Neamț


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat