Scrisoare pastorală: Documentele Conciliului la 40 de ani
Pentru a scoate în evidenţă împlinirea a 40 de ani de la încheierea Conciliului Vatican II, PS Petru Gherghel a semnat, în ziua de 19 septembrie, o scrisoare pastorală care a fost trimisă în toate parohiile Diecezei de Iaşi. Scrisoarea e o invitaţie pentru toţi la aprofunda documentele Conciliului şi o chemare pentru preoţi de a participa la cursurile de formare legate de documentele Conciliului care se vor ţine în trei serii la Traian (9-10, 16-17 şi 23-24 noiembrie).
Documentele Conciliului la 40 de ani
Gratiarum actio
Anul acesta trăim un mare eveniment: 40 de ani de la încheierea Conciliului Vatican II în ziua de 8 decembrie 1965.
Dintre darurile pe care Dumnezeu le-a oferit Bisericii şi poporului său în ultimul timp trebuie să subliniem şi să marcăm marele Conciliu ecumenic, al XXI-lea al Bisericii Universale, documentele conciliare elaborate şi proclamate, ca o confirmare şi aplicare a învăţăturii pe care Duhul Sfânt a promovat-o şi susţinut-o potrivit cu declaraţia divinului întemeietor: "Când va veni Duhul adevărului, el vă va învăţa toate şi vă va aduce aminte toate" (cf. In 14,25; 15,12).
Început din iniţiativa binecuvântată a fericitului papă Ioan al XXIII-lea la 11 octombrie 1962, continuat şi încheiat de către marele păstor al Bisericii, papa Paul al VI-lea, la 8 decembrie 1965, Conciliul s-a înscris în istoria recentă a Bisericii, ca lucrarea cea mai importantă a Duhului Sfânt, operă ce continuă să inspire, să anime, să reînnoiască poporul său şi să-l facă tot mai conştient de vocaţia şi menirea sa.
Între anii 1963 şi 1965 au fost elaborate, aprobate şi publicate un număr important de documente, constituţii, decrete şi declaraţii ca un rod binecuvântat şi ca un tezaur ce a stat şi va sta la baza lucrării de reînnoire şi întărire a credinţei, mai ales în cel de-al treilea mileniu creştin.
Ne-am bucurat să constatăm marea dăruire şi implicare a Sfântului Părinte Paul al VI-lea, strategul Conciliului Vatican II, care, preluând inspiraţia fericitului Ioan al XXIII-lea, a dus-o până la desăvârşire şi nu a obosit în prezentarea cu iubire şi fidelitate a conţinutului documentelor elaborate de Conciliu, documente confirmate cu suprema sa autoritate.
Unsprezece dintre cele 16 documente ale Conciliului Vatican II au fost aprobate şi publicate în ultima parte a anului 1965, înaintea datei de 8 decembrie, ziua închiderii Conciliului.
În România, abia în anul 1990 documentele conciliare, traduse în limba română, au fost publicate şi tipărite de către Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti, când trecuseră deja 25 de ani de la elaborarea şi publicarea lor.
Schimbările survenite în ţara noastră ne-au deschis o cale liberă spre acest mare tezaur şi, desigur, toţi credincioşii, dar mai ales instituţiile bisericeşti au putut să pătrundă în bogăţia datelor transmise de Conciliu.
Întrucât anul acesta celebrăm 40 de ani de la încheierea Conciliului Vatican II, în noile condiţii în care ne aflăm şi cu un spirit de mare respect, dorim să marcăm acest eveniment al Duhului Sfânt şi al marilor constituţii şi decrete printr-o iniţiativă şi lucrare ce trebuie să ajungă la toţi preoţii, iar prin ei la toate persoanele din dieceză şi nu numai.
Redăm aici, spre rememorare, seria documentelor cu titlul şi anul aprobării şi publicării lor de Sfântul Părinte Paul al VI-lea.
Constituţia Sacrosanctum Concilium, 4 decembrie 1963
Decretul Inter mirifica, 4 decembrie 1963
Constituţia Lumen gentium, 21 noiembrie 1964
Decretul Orientalium ecclesiarum, 21 noiembrie 1964
Decretul Unitatis redintegratio, 21 noiembrie 1964
Decretul Christus Dominus, 28 octombrie 1965
Decretul Perfectae caritatis, 28 octombrie 1965
Decretul Optatam totius, 28 octombrie 1965
Declaraţia Gravissimum educationis, 28 octombrie 1965
Declaraţia Nostra aetate, 28 octombrie 1965
Constituţia Dei Verbum, 18 noiembrie 1965
Decretul Apostolicam actuositatem, 18 noiembrie 1965
Declaraţia Dignitatis humanae, 7 decembrie 1965
Decretul Ad gentes, 7 decembrie 1965
Decretul Presbyterorum ordinis, 7 decembrie 1965
Constituţia Gaudium et spes, 7 decembrie 1965
Vom acorda anul acesta o atenţie deosebită tuturor acestor documente, iar în partea a doua a lunii noiembrie, în zilele de 9 şi 10, 16 şi 17, 23 şi 24 o vom face şi prin cursurile ce se vor desfăşura la Traian-Roman, sub coordonarea Institutului Teologic Romano-Catolic Iaşi şi a Academiei "Sf. Augustin", prin concursul părinţilor profesori.
Cursurile vor fi destinate tuturor preoţilor care se află în pastoraţie şi se vor desfăşura pe parcursul a două zile, între orele 9.00 şi 17.00.
Programul detaliat al acestor zile va fi transmis din timp tuturor preoţilor; programarea participării va fi coordonată de cancelaria noastră episcopală.
Prezenţa este nu numai obligatorie, ci şi o onoare pe care trebuie să o simtă fiecare ministru sacru apropiindu-se de acest inepuizabil tezaur, care trebuie să se transforme într-o laudă şi într-o "gratiarum actionem" adusă lui Dumnezeu întreit Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt.
Iaşi, 19 septembrie 2005
+ Petru Gherghel,
episcop de Iaşi
lecturi: 8.