Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Pelerinaj la Sanctuarul Maicii Domnului

Ca în fiecare an, și în 2005 pelerini din întreaga Dieceză de Iași, oaspeți din România și străinătate s-au adunat în pelerinaj la Cacica, la sanctuarul marian, pentru a-i aduce o cinstire deosebită Mariei cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

Anul acesta, călăuziți de cuvintele Sfintei Scripturi: "Am venit să ne închinăm lui" (Mt 2,2), moto ales de marele papă Ioan Paul al II-lea pentru Cea de-a XX-a Zi Mondială a Tinerilor, întâlnire care se desfășoară zilele acestea la Köln în Germania, și la Cacica, pelerini din Moldova, din alte părți ale țării, dar și din străinătate, asemenea magilor, au venit să se închine lui Isus. Fecioara Maria a făcut din Cacica ieslea în care l-a așezat pe Isus pentru ca pelerinii: episcopi, preoți, persoane consacrate, dar și laici, să-l redescopere și să se închine lui.

În mod oficial, pelerinajul s-a deschis în ziua de 14 august, la ora 10.00, în ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, printr-o celebrare penitențială care i-a avut ca protagoniști pe pelerinii deja sosiți. La ora 12.00, în aceeași zi, a avut loc Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului.

La miezul zilei, după ce s-au rugat împreună rugăciunea Îngerul Domnului și Ora medie, de la circa 6 km au pornit spre Cacica în jur de 500 de tineri însoțiți de episcopul diecezei, Petru Gherghel, de preoți și surori, alți circa 400 așteptând deja la Cacica. La bazilică s-a ajuns în jurul orei 14.00. Aici a avut loc o ceremonie în cadrul căreia s-a citit evanghelia care amintea de vizita magilor la ieslea lui Isus, după care episcopul Petru a amintit tinerilor prezenți că, asemenea magilor care au venit să i se închine lui Isus, și tinerii de astăzi, însoțiți de preoți și persoane consacrate, trebuie să fi venit la Cacica cu același scop: să-l descopere pe Isus, alături de mama lui, Preacurata Fecioară Maria, să-l descopere în sacramentul Spovezii, în sacramentul Euharistiei, dar și în aproapele atât de prezent și de divers în aceste zile. După această celebrare, tinerii și-au găsit câte un loc pentru cazare, iar apoi cei mai mulți s-au apropiat de sacramentul Spovezii.

La ora 16.00 a avut loc celebrarea devoțiunii Calea sfintei cruci, urmată de adorația la preasfântul sacrament.

Momentul culminant al pelerinajului tinerilor a fost sfânta Liturghie de la ora 18.00, Liturghie animată de tinerii, seminariștii, călugării și călugărițele prezente, precum și de marea mulțime de pelerini. Aici tinerii s-au implicat în mod direct la citirea lecturilor, la rugăciunea credincioșilor, precum și la asigurarea programului de cântece.

Preasfințitul Aurel Percă, cel care a prezidat această Liturghie, a ținut să amintească pelerinilor prezenți cât de important este rolul sfintei Fecioare Maria care stă mereu aproape de Isus. La rândul său, și părintele predicator Aurel Ilieș a scos în evidență importanța rămânerii noastre cu Maria în credința lui Dumnezeu...

Aportul tinerilor a continuat și în cadrul privegherii mariane de la ora 22.00. Aici, alături de episcopul Petru Gherghel, de episcopul Aurel Percă și episcopul Mihaly Mayer din Ungaria, după ce a avut loc ritualul încredințării luminii, tinerii prezenți împreună cu toți pelerinii s-au rugat împreună rugăciunea Vesperelor și Rozariul. Un moment emoționant al acestei celebrări l-a constituit procesiunea cu lumânările aprinse. O mare de lumină apărea în timp ce mii de glasuri ale celor prezenți intonau din tot sufletul refrenul: "Ave, ave, ave Maria!"

După acest moment, o parte din pelerinii prezenți s-au dus la o bine meritată odihnă, iar cei rămași au avut bucuria să participe la un moment de rugăciune și de reflecție, care a avut ca subiect principal sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, precum și pe cei doi papi pe care anul 2005 i-a avut ca protagoniști: papa Ioan Paul al II-lea, întors de curând în casa Tatălui, și papa Benedict al XVI-lea, succesor demn și vrednic al sfântului Petru, al tuturor papilor, dar mai ales al marelui papă Ioan Paul al II-lea. Pelerinii au avut bucuria de a vedea pe un ecran mare imagini din viața acestor papi, imagini care au avut rolul de a aminti celor prezenți măreția sfințeniei unui om și curajul de a fi sfinți pentru cei care au rămas după întoarcerea lui în casa Tatălui.

Tot cu această ocazie a fost prezentat și Ernesto Olivero, un soț, tată, bunic și funcționar bancar, pensionar italian, care a înființat SERMING, Serviciul Misionar pentru Tineri. Au fost prezentate câteva din momentele întâlnirii lui cu Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea, dar și cu papa Benedict al XVI-lea, momente în care ambii papi l-au invitat să fie pentru omenire mesager al păcii. Momentul a fost pregătit de surorile din Congregația Misionarele Patimii lui Isus, care activează în Dieceza de Iași, la Butea.

Ziua sărbătorii propriu-zise a Ridicării Maicii Domnului la Cer a început cu sfânta Liturghie de dimineață de la ora 6.00. Au urmat apoi alte Liturghii în diverse limbi, după care, la ora 11.00, a avut loc Liturghia solemnă, prezidată de episcopul de Iași, Petru Gherghel, alături de care au concelebrat episcopul auxiliar de Iași, Mons. Aurel Percă, episcopul de Pécsi (Ungaria), Mons. Mihaly Mayer, părintele Ioan Ciuraru, provincialul provinciei franciscane "Sf. Iosif" din Moldova, precum și un mare număr de preoți. Din partea autorităților civile au participat deputatul din partea Uniunii Polonezilor, dl. Ghervaze Linger, precum și primarul și viceprimarul comunei Cacica.

La sfârșitul Liturghiei, Preasfințitul Petru Gherghel a mulțumit pelerinilor prezenți pentru mărturia de credință de care au dat dovadă venind în pelerinaj la sanctuarul Maicii Domnului din Cacica, a amintit legătura care este între această inițiativă și pelerinajul tinerilor care au plecat în Germania pentru a participa alături de Sfântul Părinte la Cea de-a XX-a Zi Mondială a Tinerilor și i-a invitat pe toți cei prezenți să continue să dea mărturia lor de credință.

Pentru buna reușită a acestui pelerinaj, pe lângă Parohia din Cacica au contribuit: Oficiul Diecezan pentru Tineri, Copii și Asociații, Oficiul Catehetic (pentru programul de după ora 12.00 noaptea), precum și Oficiul pentru Pelerinaje.

Cu bucuria că și anul acesta, Maica Domnului a revărsat din belșug harurile sale asupra celor prezenți, pelerinii s-au întors acasă pentru a continua în fapte ceea ce au auzit și trăit în cele două zile la Cacica.

Pr. Felician Tiba

* * *

În drum spre Köln, gândul nostru la Cacica

Aflat în Germania, în fruntea unui grup de tineri pentru a participa la Ziua Mondială a Tineretului, pr. Felix Roca, în numele tinerilor participanți la acest eveniment, a trimis din localitatea Grafschaft un mesaj pentru tinerii pelerini de la Cacica.

Noi, tinerii din grupul diecezan care participăm la Ziua Mondială a Tineretului, ne îndreptăm cu emoție crescândă spre Köln unde ne vom întâlni cu tinerii din lumea întreagă și cu papa Benedict al XVI-lea pentru ca împreună să îl adorăm pe Cristos. În zilele trecute am cunoscut comunitatea din Grafschaft, ai cărei membri, împreună cu surorile borromite, au organizat o primire deosebită și un program care ne-a permis să cunoaștem realitatea Bisericii din zonă. Apoi ne-am întâlnit cu toți tinerii găzduiți în decanat și în Dieceza Paderborn. Astfel, prin rugăciune, cultură și sport, am intrat treptat în atmosfera ce ne așteaptă la Köln.

În drumul nostru spre Köln ne simțim uniți cu voi, tinerii, și toți pelerinii prezenți la Cacica. Sfânta Fecioară Maria este mama tuturor celor care îl caută pe Cristos și doresc să îl adore. Vă purtăm în inimile noastre, deci și voi veți fi la Köln, și voi îl veți întâlni pe Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, și voi vă veți ruga cu tinerii din lumea întreagă. Împreună dorim să prezentăm aurul, smirna și tămâia tinereții noastre pentru ca prietenia noastră cu Cristos să crească din ce în ce mai mult!

Pr. Felix Roca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat