Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut "Lumina creștinului" pe luna august

A văzut lumina tiparului un nou număr al revistei "Lumina creștinului"; este vorba de numărul pe luna august, anul XVI, nr. 8(188). Imaginea de pe prima copertă readuce în memorie momentele frumoase din luna iulie, când mai mulți diaconi au fost hirotoniți preoți la Iași și la Roman.

În luna iulie, puhoiul apelor s-a abătut asupra Moldovei, lăsând în urma sa morți și pagube materiale imense. Paginile 3 și 4 sunt dedicate acestui eveniment tragic. De asemenea, este redat și mesajul de compasiune al papei Benedict al XVI-lea.

Pentru cei care doresc să trăiască momentele de har de la Iași și Roman prilejuite de sfințirea întru preoție a mai multor diaconi o pot face parcurgând paginile 5-6.

"40 de ani în via Domnului", așa se intitulează articolul dedicat promoției de preoți din anul 1965, care a sărbătorit la Gherăești aniversarea preoției. Printre preoții acestei promoții se numără și păstorul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel.

La Roma a fost prezentată o versiune prescurtată a Catehismului Bisericii Catolice, Compendiul Catehismului Bisericii Catolice (CCBC). Despre ce conține acest compendiu puteți afla citind pagina 9.

La rubrica intitulată "Monografie" este prezentat un istoric al comunității catolice din Vatra Dornei, care va sărbători în ziua de 6 august centenarul bisericii.

La rubrica "Mesajul sfinților" puteți citi despre viața sfintei Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein), călugăriță martiră, pe care papa Ioan Paul al II-lea a declarat-o copatroană a Europei, alături de sfânta Brigitta din Suedia și Ecaterina din Siena.

Despre pictura murală "Cina cea de taină" (II), realizată de Domenico Ghirlandaio în anul 1486 în refectorul Mănăstirii "San Marco" din Florența puteți afla noi detalii citind articolul de la pagina 13.

La pagina 14, în cadrul rubricii "Pentru familii", suntem invitați să reflectăm asupra unui păcat oribil care curmă mii de vieți chiar înainte de a se naște: avortul.

Pagina 17 prezintă între altele grupurile de tineri din Dieceza de Iași care vor participa la Ziua Mondială a Tineretului (Köln, 11-21 august).

Articolul de la pagina 18 este dedicat campusului diecezan al Acțiunii Catolice, care a avut loc anul acesta la Mănăstirea Surorilor Borromite din Gioseni. Ca de fiecare dată tinerii și nu numai ei sunt invitați și anul acesta la pelerinaj la sanctuarul marian de la Cacica. Mai multe detalii cu privire la programul acestui pelerinaj puteți afla la pagina 19.

La pagina 20, se află un articol despre situația tensionată din teritoriile misionare din nordul Kenyei, determinată de conflictul armat dintre triburile gabra și borana.

În afară de rubricile deja consacrate (Istorioara morală; Știri; Noutățile editoriale; Curier juridic; Poșta redacției și Rebus), mai puteți citi și alte articole: "Cursuri pentru laici" (pagina 8); "Statistici" (pagina 10), care prezintă situația credincioșilor romano-catolici din Dieceza de Iași plecați la muncă în străinătate; "Campusuri de vară pentru copii" (pagina 16); "Un loc de reculegere - Schitul «Sfânta Cruce»" (pagina 19).

Majoritatea articolelor din revistă se găsesc și pe acest sit la secțiunea "Bibliotecă".

Vă dorim lectură plăcută!

Marius-Claudiu Dumea


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat