Vizită pastorală în Parohia Galbeni
Zilele de 5 și 6 martie a.c. vor rămâne întipărite în memoria credincioșilor din Parohia Galbeni, Decanatul Traian, ca moment de mare sărbătoare, prilejuită de prima vizită canonică în această localitate, din partea pastorului diecezei, ep. Petru Gherghel.
Galbeni este numele localității aflate la aproximativ 15 km de Bacău, situate pe malul drept al Siretului, la confluența cu râul Bistrița. Prima atestarare documentară a comunității este din anul 1698. Actualmente satul este compus din 1.350 de suflete. Familii sunt 391 dintre care 269 de familii întregi.
Vizita a început sâmbăta seara la ora 16.45 când Preasfințitul a fost primit în centrul satului de către parohul comunității, pr Matei Iosif, însoțit de majoritatea credincioșilor din sat. Primirea a fost una sărbătorească, așa cum se cuvine celui mai de seama oaspete al comunității. Din centrul satului, procesiunea a pornit spre biserică, unde la ora 18.00 s-a celebrat sfânta Liturghie prezidată de către episcop. Biserica a fost neîncăpătoare, iar credincioșii care nu au putut intra în biserică s-au mulțumit să participe la celebrare de afară, îndurând vremea friguroasă. În cadrul sfintei Liturghii Preasfințitul și-a exprimat bucuria de a fi prezent în această parohie și de a se întâlni cu toți credincioșii parohiei.
A doua zi, credincioșii dornici de a se împăca cu Dumnezeu în cadrul sacramentului Pocăinței, au avut plăcuta surpriză de a se putea spovedi în timpul sfintei Liturghii de la ora 8.00 chiar la Preasfințitul. La ora 10.30, Preasfințitul a prezidat Liturghia solemnă a comunității, în biserica neîncăpătoare datorită persoanelor participante. La omilie, episcopul a îndemnat credincioșii să pună în practică îndemnul Bisericii din acest an, prin devoțiunile speciale către preasfântul sacrament al Euharistiei, anul acesta fiind declarat An al Euharistiei. Tot în cadrul omiliei, episcopul a remarcat faptul că această comunitate este binecuvântată de Dumnezeu, deoarece a dăruit Bisericii 19 preoți, multe persoane consacrate, că sunt mulți seminariști care se pregătesc pentru preoție și mulți tineri care doresc să-și ofere viața lui Dumnezeu în viața consacrată. După sfântă Liturghie, a urmat întâlnirea episcopului cu membrii consiliului parohial și cu membrii consiliului sinodal. Toți cei prezenți au fost invitați să fie alături de părintele paroh, care a desfășurat o frumoasă activitate și în parohiile unde a activate anterior. Un alt îndemn a fost acela de a fi mereu pregătiți și prompți sa pună în practică ceea ce Sinodul diecezan a hotărât, înaintând "în larg" cu trăirea credinței.
La Liturghia de la ora 17.00 a fost rândul copiilor și tinerilor parohiei de a se bucura prezența Preasfințitului. Mesajul adresat acestora a fost acela de a trăi cu intensitate în continuare credința la nivel parohial, alături de părintele paroh. Entuziasmul copiilor a fost deosebit, iar după Liturghie, au ținut mult sa-l invite pe Preasfințitul să facă o fotografie împreună cu ei, pentru a păstra cât mai mult timp în amintirea lor acest eveniment.
După Liturghie, Preasfințitul împreună cu pr. Mihai Patrașcu și pr. Petru Sescu, care l-au însoțit în această vizită, au fost salutați de către comunitate și invitați să revină cât mai des în mijlocul lor.
Pr. Mihai Budău
lecturi: 123.