Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Acțiunea Catolică: Un nou început

Reînnoire, angajare, slujire - acestea sunt caracteristicile zilei de 12 decembrie 2004, din duminica bucuriei, când, în peste 40 de parohii ale diecezei, s-a depus adeziunea la Acțiunea Catolică. Membrii acestei asociații (copii, tineri, adulți), din cele trei zone de activitate (Iași, Roman, Bacău) printr-un act liber și responsabil, și-au exprimat disponibilitatea de a fi instrumente vii ale Bisericii.

Această (re)angajare a fost intens pregătită în fiecare parohie prin studiul Statutului și al Regulamentului asociației, precum și prin momente de rugăciune în comun sau printr-o zi de reculegere, organizată în ziua precedentă adeziunii.

Acțiunea Catolică este o asociație de laici care se angajează la realizarea scopului apostolic general al Bisericii, în mod liber, în formă comunitară și organică și în directă colaborare cu ierarhia Bisericii. Membrii AC se angajează împreună, în mod liber, într-un mod continuu și în colaborare cu preoții, pentru a lucra la scopul general al Bisericii: apostolatul. Grupurile Acțiunii Catolice sunt în mare parte grupuri parohiale, care se cunosc între ele datorită organizării diecezane. Structura AC cuprinde patru laturi de activitate: liturgic, educativ-formativ, caritativ și cultural-recreativ. Acestea constituie direcții, posibilități latente de a desfășura un apostolat colectiv organizat.

În ziua de 8 decembrie 2004, Acțiunea Catolică a împlinit 12 ani de activitate, în cadrul Diecezei de Iași. Această zi a coincis cu celebrarea încheierii Sinodului diecezan. Acțiunea Catolică înțelege să fie în viața asociativă un semn al unității Bisericii în Cristos. Prin notele-i caracteristice: eclezialitatea, laicitatea, organicitatea, colaborarea cu ierarhia, AC oferă contribuția sa organismelor pastorale ale diecezei și parohiei, promovând responsabilitatea în misiunea Bisericii Universale.

Tema acestui an asociativ este Euharistia, cu motoul: "Cine mănâncă trupul meu și bea sângele meu, are viață veșnică și eu îl voi învia în ziua de apoi"(In 6,54). Obiectivele votate de Adunarea Generală sunt: reînnoirea vieții asociative prin punerea în practică a propunerilor Sinodului diecezan; trăirea Euharistiei ca sursă de reînnoire pentru viața asociației; organizarea grupurilor parohiale ale AC; colaborarea cu preoții din parohie și cu asistenții spirituali; cunoașterea și aplicarea Statutului și a Regulamentului AC de către membri; cultivarea sensului de apartenență la asociație a membrilor AC; întărirea colaborării cu alte asociații de laici. Dintre activitățile propuse amintim: zile de reculegere, schimburi de experiență interparohiale, Ștafeta Rugăciunii (adorație), "Membrii AC - portavocea cuvântului lui Dumnezeu" (activitate de promovare a citirii și meditării Evangheliei după Sfântul Matei), un campus diecezan, Ziua Tineretului de la Bacău, Sărbătoarea Copiilor; pelerinajul de la Cacica...

Ne dorim un an asociativ rodnic și frumos, prin conștientizarea valorilor pe care AC le propune. Vrem să răspundem astfel invitației pe care Sfântul Părinte o adresa membrilor AC reuniți la Loreto: "Dragii mei, vă invit să reînnoiți da-ul vostru și vă încredințez trei însemne: primul este contemplația - angajați-vă să mergeți pe drumul sfințeniei cu privirea fixată spre Cristos, unicul Învățător și Mântuitor al tuturor! Al doilea este comuniunea - căutați să promovați spiritualitatea unității cu păstorii Bisericii, cu toți frații de credință și alte asociații bisericești! Rămâneți deschiși dialogului cu toți oamenii de bună voință! Al treilea însemn este misiunea - purtați fermentul evangheliei în case și școli, la locurile voastre de muncă și în timpul vostru liber! Evanghelia este cuvântul speranței și al salvării pentru lumea întreagă".

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Anca Lucaci


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat