Iaşi: In memoriam
În întreaga Biserică, ziua de 2 noiembrie este dedicată pomenirii tuturor credincioşilor răposaţi. Pentru toţi cei care "au mers înaintea noastră cu semnul credinţei", în această zi s-au celebrat Liturghii speciale.
Cu participarea părinţilor profesori de la Seminar, de la catedrală, a seminariştilor şi a multor credincioşi, la ora 10.00, în catedrala din Iaşi s-a celebrat o sfântă Liturghie, prezidată de PS Petru Gherghel, pentru episcopii, preoţii şi persoanele consacrate care au trecut la cele veşnice şi care, pe acest pământ, "au lucrat cu sârguinţă pentru răspândirea credinţei".
La predică, pr. Iosif Dorcu a evidenţiat strânsa legătură dintre solemnitatea Tuturor Sfinţilor şi Pomenirea Tuturor Credincioşilor Răposaţi, pe care a numit-o zi a credinţei, zi a rugăciunii şi a comuniunii cu cei dragi ai noştri plecaţi din această lume, zi a recunoştinţei şi zi a istoriei. Biserica, a spus părintele, deşi este una, cunoaşte o întreită realitate: există Biserica peregrină sau luptătoare (de pe pământ), Biserica glorioasă (din ceruri) şi Biserica suferindă (din purgatoriu), care are nevoie de multă susţinere din partea noastră, a celor de pe pământ, prin rugăciune, jertfe şi acte de caritate. Ziua de 2 noiembrie ne oferă prilejul de a ne manifesta recunoştinţa faţă de toţi înaintaşii noştri răposaţi, care ne-au transmis credinţa. Cimitirul, aşa cum a subliniat părintele, nu trebuie văzut niciodată ca un loc sumbru care trezeşte teama, ci ca un sanctuar şi ca "o adevărată carte de istorie", în care putem citi despre cei dragi ai noştri.
După-amiază, începând cu ora 14.00, la Cimitirul "Eternitatea" din Iaşi a avut loc o celebrare pentru cei răposaţi (episcopi, preoţi, seminarişti, persoane consacrate), la care au participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, preoţii de la parohiile din Iaşi şi de la seminar, preoţi din diverse congregaţii, numeroase persoane consacrate, seminarişti şi mulţi credincioşi. În această perioadă, în toate cimitirele vor fi prezenţi preoţi pentru a binecuvânta şi a sfinţi mormintele celor răposaţi şi pentru a se ruga împreună cu credincioşii pentru odihna sufletelor lor. Prin vizitarea cimitirului sau a bisericii parohiale şi prin împlinirea condiţiile recerute, în primele opt zile ale acestei lunii se poate obţine indulgenţa plenară pentru cei răposaţi.
Seara, la ora 18.00, s-a celebrat o sfântă Liturghie cu Requiem pentru toţi credincioşii răposaţi, prezidată de PS Petru Gherghel. Alături de Excelenţa sa s-au aflat PS Aurel Percă, preoţii de la catedrală, preoţi de la Seminar, persoane consacrate, precum şi numeroşi credincioşi.
PS Petru Gherghel a subliniat la predică realitatea suferinţei celor aflaţi în purgatoriu, folosindu-se de imaginea plasei pe care o foloseşte vânătorul pentru a prinde prada. Pentru creştini, moartea nu reprezintă sfârşitul, ci "o trecere, prin puterea Duhului Sfânt, spre adevărata patrie", cea din ceruri. Prin patima şi moartea sa, Cristos a sfărâmat lanţurile păcatului şi ale morţii şi a oferit tuturor oamenilor bucuria mântuirii veşnice. Suferinţa celor din purgator, a accentuat episcopul, nu este alta decât aceea a neputinţei de a se bucura încă de vederea lui Dumnezeu. De aceea, datoria noastră este aceea de a ne ruga pentru ei, mai ales în această lună, pentru ca, eliberaţi fiind de pedeapsa meritată pentru păcate, să intre cât mai curând în împărăţia cerească şi să se bucure de contemplarea lui Dumnezeu Treime.
Emanuel Imbrea
lecturi: 123.