Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Adunarea Generală a AC

În ziua de 30 octombrie, la Casa părinților salezieni din Bacău, a avut loc Adunarea Generală a Acțiunii Catolice, moment de bilanț și analiză pentru prezent, dar și de reînnoire pentru următorul an asociativ.

Au participat la această întâlnire 130 de membri și simpatizanți ai Acțiuni Catolice, reprezentanți ai celor trei sectoare (copii, tineri și adulți), din 43 de parohii ale diecezei. Alături de aceștia au fost prezenți și o parte dintre asistenții spirituali ai Acțiunii Catolice: pr. Cornel Cadar, asistent spiritual general, pr. Mihai Roca, pr. Tiziano Baracco, pr. Fabian Doboș, pr. Antonio Ferrari, pr. Sebastian Bilboc, pr. Adrian Burcă, pr. Valentin Aenoaei și pr. Iosif Dămătăr. Pe parcursul desfășurării întâlnirii ne-au mai stat alături sr. Silvia Brandiu din Faraoani și pr. Felix Roca.

Întâlnirea a debutat la ora 9.30 cu o rugăciune, urmată de prezentarea participanților și bilanțul activităților din anul asociativ 2003-2004. În cadrul discuțiilor în grupuri mici s-a vorbit despre realizările și dificultățile cu care se confruntă asociația, făcându-se propuneri pentru următorul an asociativ.

Astfel, printre punctele importante ale acestui an asociativ se numără activitățile diecezane, colaborarea cu celelalte asociații, numirea asistenților spirituali, dorința de a crește, uneori a fost apreciat spiritul de sacrificiu al membrilor și simpatizanților AC.

Printre neîmpliniri se numără lipsa de formare cu metode și idei clare, fuga de implicare și de responsabilitate a membrilor, calitatea unor activități zonale și parohiale.

Având în vedere că suntem pe ultima sută de metri până la încheierea Sinodului diecezan, ne dorim cu toții o reînnoire, un suflu nou în viața asociației, prin consolidarea grupurilor parohiale. Astfel, propunerile care s-au făcut pentru următorul an asociativ sunt următoarele: accentuarea formării în cadrul parohiilor, existența unui plan de cateheză, promovarea schimburilor de experiență interparohiale, colaborarea mai strânsă cu asistenții spirituali, în cadrul activităților să primeze calitatea și nu cantitatea, formarea adulților ca animatori pentru tineri și o mai bună colaborare între sectoare.

La ora 12.00 a avut loc sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași. "Vrem să-l vedem pe Isus!" - a fost mesajul păstorului nostru diecezan care ne-a vorbit despre carisma de a fi membru AC. "Curaj, Acțiune Catolică! Fii prezență profetică în lumea mileniului trei! " - ne-a îndemnat păstorul nostru.

La ora 14.00 a început dezbaterea, votarea și aprobarea programului pentru următorul an asociativ. Astfel, tema anului 2004-2005 este "Euharistia", având drept moto: "Cine mănâncă trupul meu și bea sângele meu, are viață veșnică și eu îl voi învia în ziua de apoi" (In 6,54). Ca text de meditat vom avea Evanghelia după sfântul Matei, iar ca obiective, asociația noastră își propune:

  1. reînnoirea vieții asociative prin punerea în practică a propunerilor Sinodului diecezan;

  2. trăirea Euharistiei ca sursă de reînnoire pentru viața asociației;

  3. organizarea grupurilor parohiale AC;

  4. colaborarea cu preoții din parohie și cu asistenții spirituali;

  5. cunoașterea și aplicarea Statutului și a Regulamentului de către membri;

  6. cultivarea sensului de apartenență la asociație a membrilor AC;

  7. întărirea colaborării cu alte asociații de laici.

Printre activitățile propuse în următorul an asociativ amintim: 11 decembrie, zi de reculegere înainte de depunerea adeziunii; 12 decembrie, depunerea adeziunii; Ștafeta Rugăciunii (adorație); "Membrii AC - portavocea cuvântului lui Dumnezeu" (activitate de promovare a citirii și a meditării Evangheliei anului); un campus diecezan; Ziua Tineretului de la Bacău; Sărbătoarea Copiilor; pelerinajul de la Cacica; schimburi de experiență interparohiale etc.

La sfârșitul lucrărilor, printr-o rugăciune, am încredințat munca noastră lui Dumnezeu și am implorat binecuvântarea peste asociația noastră. Iar noi ne rugăm pentru o Acțiune Catolică mai vie, mai tânără și mai frumoasă!

Zona Bacău:
- Parohii prezente: Bacău "Fericitul Ieremia", Bacău "Sfânta Cruce", Bacău "Sfântul Nicolae", Barați, Bijghir, Comănești, Fundu Răcăciuni, Galbeni, Gioseni, Horgești, Mărgineni, Moinești, Oituz, Onești, Ploscuțeni, Sarata, Traian, Valea Mare, Zăpodea
- Parohii absente: Dofteana, Valea Seacă
- Parohie simpatizantă pentru următorul an asociativ: Pustiana

Zona Iași:
- Parohii prezente: Botoșani, Huși "Sf. Anton", Iași "Adormirea Maicii Domnului", Iași "Sfânta Tereza", Pașcani, Răducăneni, Suceava, Tomești
- Parohii absente: Câmpulung Moldovenesc, Fărcășeni, Iași "Sf. Anton", Rădăuți, Săveni, Târgu Frumos
- Parohie simpatizantă pentru următorul an asociativ: Siret

Zona Roman:
- Parohii prezente: Adjudeni, Butea, Gherăești, Mircești, Pildești, Piatra Neamț "Sf. Tereza", Piatra Neamț "Sf. Iosif", Răchiteni, Roman "Sfânta Tereza", Roman "Inima Neprihănită a Mariei", Roman "Fericitul Ieremia", Roman "Isus Bunul Păstor", Săbăoani, Tămășeni
- Parohii absente: Barticești, Iugani, Izvoarele

Anca Lucaci


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat