Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranţei
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iaşi
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitaţiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditaţie


 VIAŢA DIECEZEI 

Traian: Comunicat final al seminarului CSMR

În perioada 27-28 septembrie, s-a desfăşurat seminarul pe ţară cu tema: "Contribuţia persoanelor consacrate la pastoraţia adolescenţilor - formarea umană-creştină-vocaţională", organizat de Conferinţa Superiorilor Majori din România la Casa de Reculegere a Misionarilor Verbiţi de la Traian (Neamţ).

Participanţii au fost în număr de 80 de persoane. A fost prezent pentru tot timpul lucrărilor Mons. Jean-Claude Périsset, nunţiul apostolic, PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, superiori majori sau delegaţi şi un mare număr de surori şi laici. Toţi au putut asculta cele zece referate, apoi, în grupuri mici şi în plen, au putut dezbate temele prezentate.

S-a pornit de la constatarea că adolescenţii de astăzi sunt adulţii de mâine, sunt primăvara lumii şi a Bisericii, dar ei trăiesc într-o situaţie dificilă şi foarte problematică. Sunt tineri care s-au născut în perioada post-revoluţie, în timpul schimbărilor politice, economice şi sociale, care au influenţat mentalitatea umană şi practica religioasă şi morală. Se naşte o lume nouă, care se poate denumi, în multe aspecte, secularizată şi post-modernă, chiar dacă rămâne o deosebire între ambientul urban şi ambientul rural, între o zonă sau alta a României.

Această situaţie îndeamnă şi cheamă pe toţi, familie, şcoală şi Biserică (între acestea, un rol special îl au persoanele consacrate), la colaborare şi comuniune, mai ales în formarea oamenilor de mâine. S-a accentuat responsabilitatea şi rolul părinţilor, al preoţilor, al celorlalte persoane consacrate, al formatorilor în relaţia cu adolescenţii, mai ales, pentru o formare integrală care cere înainte de toate o mărturie umană adultă motivată şi o trăire exemplară a credinţei. Pe lângă această mărturie, se cere o capacitate şi o pregătire pentru ca activitatea educativă să fie motivată, convingătoare, bazată pe dialog, ducând la responsabilitate matură şi la întemeierea pe valorile creştine.

Persoanele consacrate se alătură, aşadar, familiei, şcolii şi parohiei în spirit de comuniune, cu o pregătire potrivită carismei lor. Ar fi o lacună dacă, în Biserică sau în lume, ar lipsi mărturia, colaborarea educativă a persoanelor consacrate cu identitatea lor, mai ales pentru această perioadă importantă a vieţii, care este adolescenţa.

Referatele prezentate, temele dezbătute, grija manifestată în acest seminar ne-au convins că aspectul educativ şi cel formativ cer astăzi un efort deosebit, cunoştinţe mai aprofundate, colaborare sinceră din partea tuturor instituţiilor educative.

Persoanele consacrate trebuie să ocupe cu responsabilitate locul şi rolul lor în societate şi în Biserică.


 

lecturi: 123.



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat