Iași: Comemorarea episcopului Mihai Robu
Luni, 27 septembrie, s-au comemorat în catedrala romano-catolică din Iași cei 60 de ani de la moartea primului episcop indigen de Iași: Mons. Mihai Robu. Celebrarea euharistică a fost prezidată de episcopul Petru Gherghel, asistat de episcopul auxiliar Aurel Percă și de mai mulți preoți din Iași. În cadrul predicii, pr. Alois Moraru a surprins principalele repere biografice ale episcopului comemorat.
Episcopul Mihai Robu s-a născut la Săbăoani, în ziua de 10 aprilie 1884. Clasele primare le-a urmat în satul natal, iar în toamna anului 1894 a intrat în Seminarul din Iași. A primit hirotonirea diaconală la 19 noiembrie 1906, iar cea sacerdotală la 7 aprilie 1907. Chiar înainte de fi sfințit preot, Mihai Robu fusese numit prefect pentru seminariștii din Iași, funcție pe care a exercitat-o câțiva ani și după prezbiterat. În perioada Primului Război Mondial, când Seminarul din Iași a fost închis, a activat ca paroh la Văleni, Faraoani și Bacău. În anul 1920, a fost numit secretar al episcopului Alexandru Theodor Cisar, activând totodată ca prefect și profesor în Seminarul din Iași, redeschis la 18 octombrie același an. În iunie 1922, a fost numit paroh de Horlești, colaborând activ la revista Lumina creștinului și fiind capelan la Mănăstirea Notre Dame de Sion din Iași.
La 5 iulie 1925, a fost numit episcop de Iași de către papa Pius al XI-lea, iar la 20 septembrie a fost consacrat de episcopul Cisar în capela Notre Dame din Iași. Dintre activitățile prin care s-a remarcat, amintim: ridicarea a numeroase biserici, grija deosebită pentru Seminarul diecezan, multe vizite canonice însoțite de administrarea sfântului Mir, susținerea presei catolice, ocrotirea celor greu încercați în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, ratificarea (în anul 1929) Concordatului dintre statul român și Sfântul Scaun, deschiderea Seminarului Filozofico-Teologic Franciscan de la Luizi-Călugăra, susținerea școlilor surorilor Notre Dame de Sion din Iași și Galați etc.
Un eveniment notabil din acea perioadă a fost serbarea jubileului de 50 de ani de la înființarea Seminarului diecezan. Grija specială a episcopului Robu față de seminar s-a oglindit în generațiile de preoți care s-au format în perioada păstoririi sale, culminând cu promoția celor 33 de preoți sfințiți în anul 1939.
Pastorația tineretului catolic a reprezentat pentru episcopul Robu una din preocupările sale constante. Pentru a răspândi asociațiile de tineri, la 11 septembrie 1939, a redactat Normele pentru pastorațiunea tineretului, în care arăta că scopul Bisericii este "să formeze din tineri creștini adevărați, membri vii ai Bisericii, să-i pregătească pentru formarea unui cămin și unei familii creștine (...), să-i lege mai strâns de Dumnezeu și cu poporul din care fac parte...". În spiritul enciclicelor papale, episcopul Robu a încurajat și susținut toate asociațiile parohiale în activitățile lor caritative și formative.
La 19 martie 1944, episcopul Robu a celebrat ultima sfântă Liturghie în Seminarul din Iași, deoarece, din cauza operațiunilor militare din Moldova, a trebuit să se refugieze împreună cu seminariștii la Beiuș. Acolo, din cauza represiunilor armatelor germane și ungare, la mijlocul lunii septembrie 1944, a fost nevoit să se retragă în munți, la Finiș, unde a contractat o dublă pneumonie, în urma căreia a murit, la 27 septembrie 1944. A fost înmormântat vineri, 29 septembrie, în cimitirul din Beiuș, iar în anul 1964, osemintele sale au fost aduse la Iași și înhumate în catedrala "Adormirea Maicii Domnului".
lecturi: 123.