Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Înmormântarea pr. Anton Gabor

Marți, 24 februarie, la Săbăoani (jud. Neamț), a avut loc înmormântarea părintelui Anton Gabor, paroh emerit și inspector bisericesc de specialitate, decedat la 22 februarie. La sfânta Liturghie au fost prezenți episcopul auxiliar de Iași, Aurel Percă, peste 100 de preoți și aproximativ 2.500 de credincioși.

În cadrul predicii, episcopul a făcut retrospectiva vieții părintelui răposat, insistând pe virtuțile simplității și disponibilității care l-au caracterizat pe preotul Anton Gabor.

Acesta s-a născut la 28 ianuarie 1925 în localitatea Buhonca (jud. Neamț) din părinții Iacob și Nița. Simțind încă de mic vocația la sfânta Preoție, Anton și-a început cursurile teologice la Seminarul din Iași, dar în urma închiderii acestuia în 1948 a trebuit să-și câștige singur existența. Astfel, s-a angajat mai întâi ca supraveghetor la Sfatul popular al orașului Iași (1952), apoi la C.F.R (1953-1954), iar când Seminarul din Iași s-a redeschis (1956) și-a reluat studiile de teologie. La 1 iunie 1958 a fost consacrat preot la Alba-Iulia. Întorcându-se în Moldova a fost numit secretar și profesor de greacă și latină la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași (1958-1962), iar între 1962 și 1964 a fost administrator parohial la Iași. Din anul 1964 până în 1997 a fost paroh de Bârgăuani (jud. Neamț), după care s-a stabilit la Parohia Săbăoani, ajutându-i pe preoții de aici în pastorație, în special dedicându-se celor care doreau să se împace cu Dumnezeu în sacramentul Spovezii.

În timp ce a slujit în Parohia Bârgăuani, a reușit să construiască trei biserici în filialele Talpa, David și Văleni. De asemenea, pr. Anton construit casa parohială din Bârgăuani.

La sfârșitul Liturghiei au luat cuvântul o persoană din Săbăoani care în numele consătenilor i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru preotul zelos de care s-a bucurat această parohie în ultimii șapte ani și un tânăr din Bârgăuani care a amintit pe scurt activitatea și personalitatea pr. Anton.

Înainte de a-l conduce pe ultimul drum pe pr. Anton, episcopul Aurel a citit câteva rânduri din testamentul pr. Anton care merită să fie amintite: "Eu, pr. Anton Gabor..., îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate darurile sale și îi cer iertare pentru toate păcatele. Mă detașez de orice lucru material și vreau să mă întorc la el curat. Îi iert pe toți și cer tuturor să mă ierte. Doamne, iartă-mă!"

Aceste cuvinte ne întăresc în speranța că pr. Anton Gabor se află acum în brațele Tatălui ceresc.

Să se odihnească în pace! Amin.

Pr. Fabian Doboș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat