Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un nou episcop consacrat la București

În ziua de 8 decembrie, la ora 10.00, în solemnitatea Neprihănita Zămislire a Preasfintei Fecioare Maria, Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a trăit un moment istoric. În catedrala "Sfântul Iosif" din București, Mons. Cornel Damian a fost consacrat episcop auxiliar al acestei arhidieceze, cu titlul de episcop titular de Iziriana. Consacratorul principal a fost ÎPS Ioan Robu, avându-i alături pe ÎPS Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, și pe PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Duminică, 7 decembrie, în jurul orei 8.00, în cadrul emisiunii "Viața spirituală" a fost transmis pe canalul TVR 1 un interviu cu Preasfințitul Ioan Robu, legat de noul episcop auxiliar. Luni, 8 decembrie, pe TVR 2 între orele 10.00-12.15 a fost transmisă în direct Liturghia consacrării Mons. Cornel Damian, preluată apoi și de TVR Internațional.

La Liturghia de consacrare de luni, 8 decembrie, au participat majoritatea episcopilor catolici de ambele rituri din România, numeroși preoți veniți și din alte dieceze, precum și o mulțime mare de credincioși, mulți din Parohia Drobeta Turnul Severin (locul unde a crescut noul episcop) și din Parohia "Sfânta Cruce din București (locul unde a păstorit Mons. Cornel Damian). Au mai participat: Victor Opaski, consilierul președintelui Iliescu; Laurențiu Tănase, secretar de stat; PS Ambrozie din partea Bisericii Ortodoxe Române; arhiepiscopul Bisericii Armene; reprezentanți ai Bisericilor evanghelică, anglicană, calvină.

În predica sa, ÎPS Ioan Robu, adresându-se noului episcop auxiliar, a spus: "Dreptul canonic, dragă Cornel, arată că episcopul diecezan cu episcopul auxiliar trebuie să fie una. De mult am trăit aceasta. De mult am colaborat, în faptă și cu sufletul. Această celebrare confirmă ceea ce am trăit, deschizând o colaborare mai strânsă în viitor, înălțat fiind la preoția supremă".

În timpul Liturghiei de consacrare, noul episcop a primit însemnele episcopale: inelul, mitra și cârja. Inelul - semn al credinței în Dumnezeu și al fidelității față de turmă; mitra - semnul învățătorului care trebuie să lumineze calea turmei; cârja - semnul păstorului care conduce.

PS Cornel Damian la sfârșitul Liturghiei a făcut referire la motoul care se află înscris pe emblema sa episcopală: "In verbo tuo laxabo retia" ("La cuvântul tău voi arunca din nou mrejele") (Lc 5,5).

În mod tradițional, orice episcop își ia la numire un moto, o expresie sau o frază biblică ce devine un program al ministerului său episcopal. La fel își alege o stemă, în care sunt simbolizate principalele motivații ale slujirii episcopale, dar și preocupările pentru noua misiune. PS Cornel Damian și-a ales ca moto pe sigla episcopală cuvintele: In verbo tuo (La cuvântul tău) (Lc 5,5). Același moto l-a avut și un alt episcop de București, Raymund Netzhammer (1903-1924), călugăr benedictin.

* * *

În tradiția Bisericii Catolice unui episcop i se fixează un titlu legat de un sediu episcopal, deoarece nu pot fi doi episcopi numiți peste același sediu. Un episcop în activitate, dar fără să aibă o dieceză, primește un titlu de episcopie, dar fără jurisdicție în aceasta: el este numit episcop titular. Titlul episcopiei astfel atribuit este ales din lunga listă a episcopiilor din primele secole care au dispărut, ca urmare a cunoscutei islamizări a teritoriilor creștine, începând cu secolul al VII-lea. Din această pricină episcopii titulari mult timp au fost numiți in partibus infidelium (în regiunile necredincioșilor) sau, mai pe scurt, in partibus. Acesta este și cazul Arhiepiscopiei de București, care a primit din partea Sfântului Scaun, la data de 31 octombrie 2003, numirea unui episcop auxiliar, titular de Iziriana, vechi centru episcopal din Numidia.

* * *

Mons. Cornel Damian s-a născut la 8 mai 1960, la Jibou (Sălaj, Dieceza de Maramureș). A locuit împreună cu familia la Turnu Severin, unde a absolvit școala generală și liceul. A terminat Seminarul din Iași, iar la 22 iunie 1986 a fost sfințit preot în catedrala "Sfântul Iosif", fiind încardinat în Arhidieceza de București. După sfințire a activat ca vicar la Parohia Cioplea din București, iar din 1987 până în 1998 ca paroh la Parohia "Sf. Cruce" și profesor de teologie morală la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfânta Tereza". În perioada 1998-2002 a studiat dreptul canonic la Universitatea Gregoriană din Roma. Din 2002 este vicar general al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, paroh la Parohia "Preasfântul Mântuitor" (Biserica Italiană) și profesor de drept canonic la Institutul "Sfânta Tereza".

* * *

Stema episcopală

În partea superioară se află pălăria episcopală și cingulul ce se termină la cele două capete cu trei serii de câte trei canafi. Cingulul se desfășoară șerpuit pe cele două laturi ale emblemei, de o parte și de alta a scutului. Aceste elemente sunt preluate din heraldica tradițională a emblemelor episcopale.

În partea centrală se află scutul, alt element tradițional al heraldicii emblemelor episcopale. Între elementele care îl decorează, semnul crucii se află în prim plan ca un simbol al răscumpărării neamului omenesc și fundament al credinței prin care se obține mântuirea. Virtutea speranței creștine este sugerată de culoarea verde situată la intersecția celor două componente ale crucii. Pe un fond roșu, între brațele crucii, se afla literele A și W, litere care marchează începutul și sfârșitul alfabetului grecesc. Ele fac trimitere la textul din cartea Apocalipsului 22,13 unde Cristos spune despre sine: "Eu sunt alfa și omega, cel dintâi și cel de pe urmă, începutul și sfârșitul". Aceste cuvinte îl situează pe Cristos la începutul și sfârșitul istoriei. Ele ne invită, totodată, să-l situăm atât la începutul cât și la sfârșitul oricărei activități apostolice.

În colțul stâng superior al scutului este inserat ca element decorativ un simbol marian: steaua care o evocă pe sfânta Fecioară ca stella maris, cea pe care navigatorii o invocau în momentele de primejdie. Acest simbol este cu atât mai elocvent cu cât consacrarea episcopală a avut loc într-o sărbătoare a sfintei Fecioare Maria (Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri).

În partea dreaptă a scutului, pe un fond albastru ce sugerează marea pe care trebuie condusă barca Bisericii, sunt inserate însemnele episcopale, mitra și cârja. Noul episcop și le asumă cu responsabilitate având încredere că cel care îi poruncește ca și lui Petru "Înaintează în larg!" (Lc 5,1-11) îi va da și puterea ca să-i împlinească voința.

De aceea noul episcop își face proprii cuvintele de răspuns ale sfântului Petru "Doamne, la cuvântul tău..." (In verbo tuo), cuvinte ce și le fixează ca moto pe eșarfa desfășurată în partea inferioară a emblemei. (pr. Tarciziu Șerban)


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat