Iugani: Înmormântarea pr. Petru Gabor
Marţi, 11 octombrie, la Iugani (jud. Iaşi) a avut loc înmormântarea părintelui Petru Gabor, trecut la cele veşnice sâmbătă, 8 noiembrie, la Iaşi.
La ora 10.30, în biserica "Sfânta Fecioară Maria Regină" din Iugani, s-a celebrat Liturghia de înmormântare. Aceasta a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iaşi, iar alături de el au concelebrat un număr de aproximativ 200 de preoţi veniţi din toate colţurile ţării (Dieceza de Iaşi, Arhidieceza de Bucureşti, Dieceza de Chişinău etc.). La celebrare au mai participat numeroase persoane consacrate, un grup de studenţi de la Institutul Teologic din Iaşi şi de la Oratoriul "Sfântul Dominic Savio", copii de la Orfelinatul din Baraţi şi o mare mulţime de credincioşi din Iugani şi satele învecinate. După Liturghie, a avut loc procesiunea până în cimitirul satului, unde părintele a fost aşezat alături de ceilalţi preoţi răposaţi.
În biserică au intrat rând pe rând preoţii concelebranţi, apoi păstorul diecezei împreună cu colegii preotului răposat, preoţii din Iugani, preotul paroh, reprezentanţii arhiepiscopului de Bucureşti şi episcopului de Chişinău.
Sicriul era aşezat în faţa altarului înconjurat cu flori şi coroane.
Predica de la sfânta Liturghie a fost ţinută de PS Petru Gherghel care, amintind de cuvintele lui Isus din Evanghelie, a început-o cu aceste cuvinte: "Vreau ca acolo unde sunt eu să fie şi ucenicul meu". Astfel, Excelenţa sa a subliniat dorinţa lui Isus, marele preot, de a-i atrage la sine pe toţi cei care i s-au consacrat în mod deosebit şi au devenit mărturisitori ai evangheliei între oameni. În viaţa lui Isus a fost Vinerea Mare, suferinţa, durerea, dar apoi a venit Paştele, bucuria Învierii. La înmormântarea unui slujitor al altarului, a continuat episcopul, trei simboluri atrag în mod deosebit atenţia. Primul este lumânarea, care semnifică speranţa ce i-a călăuzit paşii în viaţă, dar şi încrederea în Înviere. Al doilea simbol este evanghelia, pe care a proclamat-o şi care a reprezentat pentru el un izvor de hrană spirituală. Crucea este cel de-al treilea simbol. Ea semnifică suferinţa, patima şi moartea lui Cristos, aspecte care se regăsesc de altfel şi în viaţa slujitorilor altarului. Toate acestea s-au regăsit şi în viaţa pr. Petru Gabor.
În continuare, evocând persoana părintelui răposat, Preasfinţitul a mărturisit că viaţa părintelui a fost o invitaţie la optimism şi curaj, el fiind un om şi un preot al Bisericii şi pentru Biserică. "Să schimbăm durerea în speranţă şi curaj", a fost îndemnul pe care părintele prin viaţa sa l-a adresat tuturor.
La sfârşitul Liturghiei au adresat un cuvânt omagial părintele Eugen Bortoş, din partea arhiepiscopului de Bucureşti, Ioan Robu, şi un tânăr, din partea studenţilor de la Oratoriul "Sfântul Dominic Savio" din Iaşi.
Dumnezeu să-l fericească!
În rugăciune şi cântare, după sfânta Liturghie, pr. Petru Gabor a fost condus pe ultimul drum. În timp ce era aşezat în mormânt s-a cântat: "Cristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le". Este speranţa care-i ţine pe toţi creştinii în picioare: vom învia; într-o zi ne vom revedea cu toţi cei dragi ai noştri.
Înmormântarea pr. Petru Gabor a devenit astfel o predică puternică pentru toţi. Din nou cei prezenţi au avut ocazia să-şi evalueze viaţa şi s-o ordoneze în perspectiva veşniciei. Într-adevăr, nu avem locuinţă veşnică pe pământ.
Petru Tamaş
lecturi: 123.