Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie cu recviem pentru pr. Petru Gabor

Luni, 10 noiembrie, la ora 9.00, a avut loc în catedrala "Adormirii Maicii Domnului" din Iași o sfântă Liturghie cu recviem pentru părintele Petru Gabor. La celebrare au participat 23 de preoți care activează în Iași și împrejurimi, persoane consacrate și mulți credincioși. Predica a fost ținută de PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, care a subliniat ofranda de iubire a părintelui Petru Gabor.

"Sufletul meu e însetat de Dumnezeu, de Dumnezeul cel viu" (Ps 40). Cu aceste cuvinte și-a început predica păstorul diecezei, care a evidențiat legătura care există între Cristos, marele preot, și preoții aleși dintre oameni și puși între oameni pentru slujirea celor sfinte ale lui Dumnezeu. Când moare un preot acesta merge să se întâlnească cu Maestrul său. "Vreau ca acolo unde sunt eu să fie și ucenicul meu".

Citând din testamentul părintelui Petru Gabor, Preasfințitul a subliniat faptul că "moartea este ultima ofrandă de iubire față de Cristos și Biserica sa". Părintele Petru Gabor nu a regretat niciodată că a ales să-l urmeze pe Cristos pe calea sfintei Preoții, muncind astfel pentru proclamarea împărăției lui Dumnezeu.

În ultima parte a predicii sale, episcopul de Iași a evocat personalitatea părintelui Petru Gabor: un preot la dispoziția omului, mai ales la confesional, inspira mult optimism, a oferit o lecție mișcătoare pentru toți. "Ofranda lui de iubire, ca și bobul de grâu, să aducă roade îmbelșugate!". La Radio Vatican, pr. Anton Lucaci a schițat viața părintelui Petru ca fiind un "sacrificiu tăcut".

După sfânta Liturghie, trupul neînsuflețit al pr. Petru Gabor a fost transportat în comunitatea natală, Iugani, unde a primit Botezul și a petrecut primii ani din viața sa. Liturghia de înmormântare va avea loc marți, 11 noiembrie, la ora 10.30, după care va fi depus în cimitirul din localitate, unde odihnesc părinții și rudele sfinției sale.

Daniel Butacu

* * *

Din mesajele sosite la redacție

Nume: pr. Balint Pavel
Email: pfarre.bda@a1.net
Cu lacrimi in ochi vă scriu aceste rânduri la vestea trecerii la cele veșnice a părintelui econom Petru Gabor: mi-a murit cel mai bun prieten. Dumnezeu să-l odihnească și să-l răsplătească pentru tot binele pe care mi l-a făcut mie și întregii Dieceze din Iași.
Paroh de Bad Deutsch-Altenburg / Viena / Austria unde s-a născut episcopul martir dr. Anton Durcovici și unde părintele Petru a celebrat sfânta Liturghie venerând-l pe eroul credinței noastre.

*

Nume: Casa de Copii "Sf. Maria" Barați
Email: csfmaria@artelecom.net
Copiii împreună cu Surorile Oblate Asumpționiste din Casa de Copii "Sf. Maria" Barați ne alăturăm durerii pricinuite de trecerea la Domnul a părintelui Petru Gabor.

*

Nume: pr. Adrian Stoica - Coasta de Fildeș
Email: adrian@aviso.ci
Azi am aflat de moartea părintelui. Vreau să vă transmit condoleanțele și rugăciunile mele pentru Sfinția sa. Dumnezeu să-l ierte!

* * *

Pr. Petru GaborPr. Petru Gabor s-a născut la 7 februarie 1946 la Iugani. Primele patru clase le-a făcut în satul natal. Între 1957-1960 a frecventat școala din Gherăești. Între 1961-1965 a urmat cursurile Școlii de Cantori de la Iași, iar între 1965-1971 a studiat la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. A fost sfințit preot la 24 iunie 1971, și în același an a fost numit vicar la Onești. Între 1 octombrie 1973 - 1 aprilie 1974, a fost administrator parohial în aceeași localitate. Părintele Gabor a activat la Onești până la 1 decembrie 1978, când a fost numit paroh de Sagna. Aici a construit biserica. În anul 1989 s-a îmbolnăvit grav, fiind internat în spitale din Iași și Viena. Între 1990-1995 a făcut o experiență pastorală la Viena. De la 1 noiembrie 1995 a ocupat funcția de econom al Diecezei de Iași. În ultimii ani a avut în grijă și Oratoriul "Sfântul Dominic Savio". A trecut la Domnul sâmbătă, 8 noiembrie.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat