Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfințirea Centrului Lasallian de la Iași

Sâmbătă, 28 iunie, în cadrul unei sfinte Liturghii, oficiată de ES Jean-Claude Périsset, PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și 15 preoți a avut loc binecuvântarea și inaugurarea oficială a Centrului Lasallian din Iași. La celebrare au participat călugări și călugărițe din Iași, foști elevi din școlile conduse de Frații Școlilor Creștine, credincioși.

Episcopii au fost întâmpinați cu pâine și sare. Liturghia a început la ora 17.00. La începutul Liturghiei, fratele Juan Barrera, superiorul casei, a urat bun venit oaspeților și a transmis "La mulți ani" păstorului diecezei în aniversarea zilei de naștere. Au fost apoi salutați frate Alvaro Rodriguez, superiorul general al Congregației FSC, frații Paul Kaiser, provincialul al districtului din Europa Centrală, și Claude Reinhardt, consilier general la Roma, frații veniți din Italia, Spania, Olanda, Austria, și din sectorul României, preoții și membrii congregațiilor religioase, membrii Asociației "Sf. Ioan de la Salle", în cea mai mare parte, foști elevi ai fraților de la București, toți cei care în felurite moduri au colaborat la ridicarea clădirii și i-au susținut, sfătuit și apărat pe frați în dificultățile întâmpinate. Li s-a urat bun venit tuturor prietenilor și sprijinitorilor. Au fost menționate în mod particular două persoane care au vrut dar nu au putut să vină și care au trimis urările și binecuvântările lor: Înalt Preasfințit Ioan Robu, arhiepiscop de București, și fratele John Johnston, fost superior general al FSC.

Predica a fost ținută de PS Petru Gherghel, care a elogiat personalitatea sfântului Ioan Battista de la Salle; a vorbit, de asemenea, despre rolul fraților în România, amintindu-i și pe aceea care nu mai sunt printre noi. Nunțiul apostolic a binecuvântat apa și a stropit pereții clădirii. PS Aurel Percă a dat citire decretului prin care se declară în noul centru o capelă semipublică depenndetă de Parohia Iași "Adormirea Maicii Domnului". La final a avut loc descoperirea unei plăci comemorativă.

După ce, în anul 2002, a fost inaugurată, la Pildești, Școala Profesională "La Salle", anul acesta a fost inaugurat noul Centru Lasallian din Iași. Centrul dispune de săli de lucru și conferințe, de o capelă semipublică pentru credincioșii din zonă, precum și de un cămin destinat adolescenților din medii sociale defavorizate.
Congregația "Frații Școlilor Creștine" este prezentă în România încă din anul 1861. În anul 1990, cu binecuvântarea PS Petru Gherghel, congregația și-a început activitatea în Dieceza de Iași, la Pildești, județul Neamț și la Iași, punând în valoare carisma fondatorului ei, sfântul Ioan de La Salle (1651-1719): educația copiilor și a tinerilor, în special a celor săraci și nevoiași.

* * *

Cuvintele superiorului casei redau cel mai bine esența sărbătorii.

Ce sărbătorim?
- Nu, deschiderea unui restaurant, cum s-a spus în cele mai multe comentarii ciudate...
- Ci binecuvântarea unui așezământ religios, Mănăstirea "La Salle" (pe scurt La Salle).
Mănăstire: aici va locui o comunitate de persoane consacrate prin voturi călugărești care se vor ruga și vor munci împreună, și, de asemenea, vor locui cei care vor să devină membri ai congregației noastre.
La Salle: Așa este numele de familie al fondatorului congregației. "Frații Școlilor Creștine": Sf. Ioan de la Salle.

Acest nume "Frații Școlilor Creștine" spune deja destul de grăitor identitatea și activitatea noastră apostolică.
- vrem să fim "frați" pentru copii și pentru adulți cărora ne adresăm;
- "școlilor creștine": activitatea noastră se desfășoară în domeniul educativ în cele peste o mie de centre conduse de congregație, în cele 80 de țări unde este prezentă;
- instrumentul nostru preferat, nu exclusiv, este școala: de la grădiniță la facultate universitară. De pildă, la Pildești avem o școală profesională, aici nu vom avea o școală, dar o parte din această casă este gândită și menită pentru activități educative cu copii, tineri și adulți, în contextul pastoral al diecezei.

Unde ne adunăm pentru sărbătoare?
- Aici, în inima casei, în capelă.
- Toată munca educativă de care am vorbit își capătă sensul aici: Vrem să fim în domeniu educativ martori ai iubirii Tatălui ceresc.
- Și aceasta este posibil numai dacă, mai întâi, experimentăm noi înșine această iubire.
- Vrem ca fiecare persoană care va veni la noi să plece de aici cu o mai mare convingere și dorință de a trăi ca fiu față de Dumnezeu Tatăl și ca frate față de celelalte persoane.
- Cu aceste gânduri am vrut să aprofundez puțin în motivul bucuriei noastre în această seară, în care ne-am adunat pentru a binecuvânta și inaugura acest așezământ religios "La Salle".
- Vom începe acum celebrarea euharistică, în care vom folosi textele liturgice pentru sărbătoarea Sf. Ioan de la Salle.
- Binecuvântarea casei va avea loc în cadrul acestei Liturghii.
- La sfârșitul acesteia, fratele superior general, Alvaro Rodriguez, va descoperi o placă.
- Avem o intenție specială la această Liturghie pentru toți aceia care au făcut posibil ca această casă să fie o realitate și pentru toți aceia care vor veni în ea ca la un focar de cultură, spiritualitate și iubire.

 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat