Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu cu fratele Joăo de la Taizé

În săptămâna de după sfintele Paști din acest an am avut ocazia să mă opresc pentru o zi în minunatul sătuc Taizé cunoscut în întreaga lume prin figura Fratelui Roger și prin prezența celorlalți frați de diferite confesiuni într-o comunitate ce se dorește a fi un semn concret de reconciliere între creștinii despărțiți. După această vizită am cerut un interviu fratelui Joăo, care se ocupă de tinerii români care ajung la Taizé.

* * *

"Să primim ziua care vine ca un astăzi al lui Dumnezeu"

Vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre dvs. personal și despre modul în care ați cunoscut Comunitatea din Taizé.
Sunt portughez și călugăr la Taizé din 1990. La Lisabona, niște preoți mi-au vorbit pentru prima data de Taizé și i-am invitat să vorbească grupului de tineri ai parohiei mele despre ecumenism. Auzisem ceva despre această comunitate în cadrul vizitei papei Ioan Paul al II-lea la Taizé, în 1986, dar nu știam mare lucru. După aceea, am vrut să vin personal pentru o săptămână de reculegere în liniște și la sfârșitul studiilor de științe economice am venit ca voluntar. Frumusețea rugăciunii, simplitatea și profunzimea ei, m-au marcat. M-a marcat și forma accesibilă și eliberatoare de a prezenta evanghelia ca o veste bună a unui Dumnezeu care nu poate decât să ne iubească. M-a marcat viața fraților și echilibrul între o formă poetică de a privi lumea, o dorință de a crea lucruri frumoase cu mijloace puține și o formă realistă de a asuma responsabilități, mai ales printr-o primire largă la Taizé și organizarea întâlnirilor în care se adună zeci de mii de tineri europeni la sfârșitul anului într-un mare oraș. M-a marcat și faptul că frații spun tinerilor că ceea ce este important nu este Taizé, ci ceea ce ei pot trăi la ei acasă.

Vorbiți-ne despre Taizé. Cum s-a născut? Care este identitatea acestei comunități? Care este misiunea ei specifică?
La înființarea Comunității din Taizé, Fratele Roger a încercat sa găsească mereu căi de vindecare ale separărilor dintre creștini și de apropiere între popoare. Când a ajuns singur în satul Taizé, în regiunea Burgundiei, în august 1940, la vârsta de 25 de ani, se pregătea sa înființeze o comunitate în care reconcilierea ar putea fi trăită zilnic. El și-a propus să realizeze asta aflându-se în miezul Celui de-al Doilea Război Mondial. Astfel, a început prin a adăposti refugiați, în special evrei. În următorii ani i s-au alăturat, rând pe rând, alți frați. În 1949, au depus un jurământ pentru întreaga lor viață de a trăi împreună în celibat și într-o mare simplitate a vieții. La început, frații proveneau din diferite tradiții protestante, dar în curând lor li s-au alăturat și frați catolici, dând astfel naștere unei obști care astăzi cuprinde frați din peste 25 de țări și din toate continentele. Câțiva dintre ei trăiesc în mici fraternități în cartierele sărace din Asia, Africa și America de Sud.

Cum s-a ajuns la faptul că Taizé a devenit un punct de referință pentru tinerii creștini și care este mesajul de credință pe care Taizé îl oferă celor tineri?
Tinerii au venit la Taizé într-un număr din ce în ce mai mare, începând din anii 60. Acest lucru a fost și este pentru noi o surpriză. Săptămânal ei iau parte la întâlnirile ce adună treizeci și cinci până la șaptezeci de țări în același timp. În unele săptămâni, numărul lor crește până la 6.000. De trei ori pe zi, toți participă cu frații la rugăciune. Pentru a-i ajuta pe tineri în angajamentele lor, Taizé a inițiat un "pelerinaj de încredere pe pământ". Acest pelerinaj nu organizează tinerii într-o mișcare în jurul comunității, ci îi invită să fie creatori de pace și de reconciliere în orașele și în satele lor, în bisericile lor locale, cu toate generațiile.

Dvs. colaborați mult cu tineri români și sunteți un punct de referință pentru ei atunci când ajung aici. Ce vă impresionează mai mult la ei atunci când îi vedeți la Taizé?
Cam de zece ani mă ocup de primirea tinerilor din România la Taizé. Dorința noastră e ca tinerii din România să iubească Biserica, să se simtă primiți în comunitățile lor, să înțeleagă că sunt așteptați și că au ceva unic de primit și de dăruit... Am dori ca ei să facă legătura între experiența mai deosebită trăită la Taizé, de rugăciune regulată și de deschidere umană, și viața lor de zi cu zi, cu greutățile ei, dar în care este posibil să dăinuiască într-o căutare spirituală.
Este interesant că aceste întâlniri au ajutat ca niște persoane care trăiesc în aceeași țară, dar care nu s-ar fi întâlnit altfel, să se cunoască. Se nasc niște prietenii frumoase. Când începem să ne cunoaștem, zidurile prejudecăților cad. Este posibil să aprofundăm propria noastră tradiție fără să ne fie teamă că ne pierdem identitatea. Prin Taizé sunt mulți tineri care s-au apropiat de Biserica și această trăire mai adâncă nu a făcut ca ei să se închidă, ci ca să înțeleagă că au o comoară care trebuie redescoperită și care poate fi împărtășită cu cei din jur. Au și ei ceva de primit din partea celor care au o sensibilitate diferită fără să piardă nimic din ceea ce este inima credinței lor. Vin la Taizé mulți ortodocși și acest lucru este foarte prețios. Mulți tineri din Europa Occidentală au posibilitatea să descopere pentru prima data, prin ei, Biserica Ortodoxă, trăirea ei mistică, frumusețea slujbelor, locul central al bucuriei Învierii... Poate ceea ce mă impresionează mai mult la tinerii din România este autenticitatea căutării lor spirituale și faptul că această căutare face parte din viața lor de zi cu zi...; nu există o barieră între un "domeniu privat", unde am pune și credința, și un "domeniu public" al vieții în societate. Credința și viața sunt una.

Ce mesaj doriți să transmiteți tinerilor din România?
Știu că uneori tinerii sunt descurajați, descumpăniți, când privesc viitorul. Condițiile economice sunt grele și li se pare că cei cinstiți și generoși nu sunt chiar cei care reușesc să treacă obstacolele. Aș dori să citez sfârșitul scrisorii fratelui Roger meditată în acest an la Taizé: "Câteodată chiar mersul pe drumuri întunecate, departe de a ne slăbi, ne ajută să ne întărim sufletește. Ceea ce este important este să mergem din descoperire în descoperire. Să primim ziua care vine ca un astăzi al lui Dumnezeu. Să căutăm în toate pacea inimii. Și viața devine frumoasă... și viața va fi frumoasă".

Vă mulțumesc, frate Joăo, pentru interviu, dar mai ales pentru acest mesaj plin de credință și de speranță ce ne face să gustăm puțin din atmosfera de la Taizé și ne îndeamnă să fim oameni de credință și creatori de pace, fiecare la locul unde se află.

A consemnat pr. Felix Roca


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat