Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfințiri de preoți la Iași

Marți, 24 iunie, în sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, au fost hirotoniți întru Preoție 8 diaconi de la Institutul Teologic din Iași prin impunerea mâinilor Preasfințitului Petru Gherghel. Au participat la Liturghia de hirotonire PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, profesori de la institutele teologice din Iași și Roman, preoți din țară și străinătate.

La ora 10.30 procesiunea a pornit din catedrala veche: diaconii erau în față după crucea procesională...

În catedrală atenția îți era atrasă de scrisul cu litere mari: "Eu sunt Pâinea vieții" și "Înaintează în larg". Ghirlandele, semnul vieții și al sărbătorii, erau peste tot. În față, în laterale, erau deja prezenți peste 100 de preoți. Diaconii s-au așezat în fața altarului. Corul Institutului Teologic din Iași a condus cântarea de laudă adusă lui Dumnezeu.

La începutul Liturghiei episcopul de Iași i-a salutat pe candidații la Preoție, pe toți oaspeții și pe toți credincioșii prezenți. "Ioan a fost darul lui Dumnezeu, a spus Preasfințitul. Preoții care vor fi hirotoniți sunt tot darul lui Dumnezeu".

După Evanghelie, fiind invitați să se apropie de altar, candidații au răspuns prezent la auzirea numelui și au făcut un pas în față.

La predică, PS Aurel Percă a invitat pe cei prezenți să reflecteze asupra a ceea ce i-a determinat pe candidați să se pună în mâinile lui Dumnezeu pentru a deveni miniștri ai noului legământ. "Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru acest dar, a spus episcopul auxiliar. O face episcopul vostru, o fac eu, o fac familiile voastre prezente aici, parohiile de unde proveniți, o fac preoții adunați aici, care văd îmbogățită familia lor, o face în mod deosebit seminarul care v-a pregătit pentru acest mare și deosebit moment din viața voastră". Inspirat de lecturile proclamate la Liturghie, a făcut o paralelă între Ioan și preotul de azi: Ioan, vocație realizată: preotul chemat la o misiune specială; Ioan icoana lui Cristos: preotul, alt Cristos; Ioan, înaintemergătorul lui Mesia: preotul pregătește calea Domnului spre sufletele oamenilor. "Vă doresc să rămâneți mereu preoți tineri, plini de entuziasm, a spus predicatorul în încheiere, plin de încredere, senini... să răspândiți bucurie în jurul vostru... Fiți preoți plini de zel. Fiți preoți sfinți... Sfântul Ioan Botezătorul să vă fie model de trăire și împlinire a preoției".

După ce toți au declarat înaintea poporului că vor să-și asume misiunea Preoției, episcopul a primit din partea candidaților promisiunea de ascultare și respect. În timp ce diaconii aspiranți la preoție au stat prosternați cu fața la pământ s-a cântat Litania tuturor sfinților, după care a avut loc impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. Cei hirotoniți au îmbrăcat stola și ornatul, iar apoi a avut loc ungerea mâinilor cu sfânta crismă, înmânarea pâinii și vinului și au primit sărutul păcii.

După o perioadă îndelungată de formare în Seminariile din Iași și Polonia, cei opt diaconi au fost hirotoniți preoți.

Ca pregătire pentru Preoție, în perioada 16-22 iunie, la Mănăstirea "Sfântul Carol Borromeu" din Gioseni, pr. Cristinel Fodor a condus exercițiile spirituale pentru diaconii de la Institutul Teologic din Iași.

La finalul Liturghiei, păstorul diecezei a mulțumit din nou celor prezenți; apoi episcopul de Chișinău i-a felicitat și le-a dorit curaj, invitându-i să fie atenți la chemarea Domnului: cine știe poate vreunul dintre ei va fi chemat să lucreze în Republica Moldova...

Un preot nou sfințit a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul primit. A mulțumit, de asemenea, episcopilor prezenți, profesorilor, părinților și tuturor celor care i-au însoțit pe drumul formării.

Alături de episcopi, preoții nou sfințiți au împărțit binecuvântarea specială.

Bucurie, entuziasm, planuri... În următoarele două duminici preoții nou sfințiți vor celebra prima sfântă Liturghie în localitățile natale.

Încredințându-le patena și potirul pentru jertfa euharistică, episcopul le-a spus: "Primește darul poporului sfânt care trebuie oferit lui Dumnezeu. Dă-ți seama de ceea ce vei săvârși, fii pătruns de ceea ce vei face și orânduiește-ți viața după misterul crucii Domnului".

Spre ei au privit oamenii adunați în catedrală: părinți, rude, prieteni, cunoscuți... Cu ei și pentru ei s-au rugat și se roagă întreaga dieceză și comunitățile din care provin. Pentru ei au venit prietenii și cunoscuții cu flori, alții în costume specifice zonei, precum cei de la Solonețu Nou. Și tot pentru ei au lăcrimat mămicile lor, văzându-i la altar...

Alți trei diaconi vor primi hirotonirea sacerdotală în catedrala "Sfântul Iosif" din București în ziua de 29 iunie. În ziua de 28 iunie vor fi hirotoniți la Roman, pentru Provincia Franciscană, 19 diaconi (18 candidați ai Provinciei Franciscane Conventuale și un candidat capucin), prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel (la această celebrare va participa și nunțiul apostolic în România, ES Jean-Claude Périsset). Duminică, 6 iulie, vor fi hirotoniți preoți la Luncani (jud. Bacău) doi diaconii pentru Comunitatea Carmeliților.

În vederea sfințirii, în perioada 20-26 iunie, la Gioseni, diaconii de la Institutul Franciscan din Roman au făcut exerciții spirituale cu pr. Alberto Marson.

Preoții nou sfințiți sunt speranța Bisericii, mângâierea că Domnul ascultă și azi rugăciunea și trimite lucrători în câmpul său.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat