Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Casa Verbiților23 iunie: Cursuri de teologie pentru laici la Traian (jud. Neamț)

Acum trei ani am început aceste cursuri de aprofundare a teologiei catolice pentru laici și pentru persoanele interesate din cadrul institutelor de viață consacrată. Este o experiență foarte interesantă pentru fiecare care dorește un studiu sistematic și aprofundat al teologiei, moralei etc., necesar pentru Biserica locală, de folos pentru a participa la viața parohială în mod mai conștient și rodnic.

Iată câteva mărturii ale studenților:

"Școala de teologie pentru laici, înființată în cadrul Casei de Reculegere a Misionarilor Verbiți din Traian - Neamț, are o importanță deosebită pentru dieceza noastră, fiind și singura de acest fel. De frecvență redusă, timp de trei ani câte o dată pe săptămână, cu materii complexe, bine structurate și având ca profesori oamenii foarte pregătiți, această școală este accesibilă unei mase largi de persoane dornice de a găsi răspunsuri la probleme apărute în societatea noastră și de a trăi totodată în spiritul creștin. De asemenea, această școală, oferă posibilitatea, ca urmare a unei pregătiri temeinice, ca absolvenții să devină ei înșiși educatori pentru ceilalți, în cadrul catehezelor. Un rol special îl au atât cursurile editate și oferite, cât și librăria ce se află în incinta Casei de Reculegere care are o ofertă bogată și diversificată. Consider că această instituție a fost înființată într-un moment crucial al istoriei noastre, când valorile noastre spirituale sunt în schimbare, iar lumea ni s-a dezvăluit într-o altă perspectivă. Elogiez activitatea profesorilor care într-un mod cu totul deosebit ne prezintă materiile de curs, existând un dialog permanent între cursanți și o deschidere totală".

(Marcela Tamaș - anul III)

* * *

"Aici am învățat lucruri pe care în altă parte nu le-ași fi învățat niciodată. Vin la aceste cursuri cu bucurie și plăcere; efortul nu contează. Pentru a-l cunoaște mai bine pe Dumnezeu, pe Isus Cristos, nici un efort nu este prea mare. Sunt fericită și mă consider privilegiată că pot să frecventez aceste cursuri. Mulțumesc lui Dumnezeu și celor care au avut ideea înființării acestei școli".

(Tatiana Solomon - an I)

* * *

"În această Casă de Reculegere am găsit de-a lungul anilor răspunsuri la întrebările și problemele care mă frământau, fiind familistă și având copii. Acum, la finele unui an de studii, nu pot cuprinde în câteva cuvinte bogăția și învățătura spirituală ce le găsesc aici. Mai ales cunoașterea lui Dumnezeu, a omului din punct de vedere teologic; mă ajută să mă cunosc pe mine, să-i văd pe ceilalți cu alți ochi, să transmit acestea și celor de acasă, să trăiesc și să-mi urmez drumul pe care Domnul vrea. Probabil frumusețea acestor cursuri constă în faptul că, în multitudinea problemelor zilnice, Dumnezeu mă ajută să-mi găsesc timp să mă aplec, sau, mai corect spus, să nu uit de verticalitatea ființei umane. Parcă aș vrea ca aceste cursuri să nu se termine niciodată, să vin sâmbătă de sâmbătă mereu".

(Maria Iacob - an I)

* * *

"Mulți trăiesc în ignoranță cât privește conținutul credinței. Mulți nici nu se întreabă dacă știu care este conținutul credinței catolice. Dar pentru cei care își pun această întrebare există posibilitatea de a primi un răspuns la cursurile de teologie de la Traian. O cunoaștere a teologiei catolice implică o nouă atitudine cât privește modul de a trăi, care înseamnă o viață de creștin mai responsabilă, o viață în care se știe și se percepe ceea ce se crede".

(Viorel Ivan - an III)

* * *

Acestea sunt numai câteva din mărturiile studenților care frecventează aceste cursuri. Numărul lor este de peste 60 de cursanți împărțiți în trei clase, și provin din diferite localități: Bacău, Iași, Piatra Neamț și satele vecine. Studenții de la prima serie, care vor termina în acest an, au absolvit toate examenele și lucrările anuale și vor primi un atestat de absolvire recunoscut și semnat și de episcopul de Iași și foaia matricolă cu toate notele și mediile.

Bineînțeles, vom oferi aceste cursuri și în viitor. Ele fiind deschise tuturor celor care vor să aprofundeze teologia catolică. Se cere prezență și seriozitate în studiu. Contribuția anuală este simbolică. Se oferă de-a lungul anilor cursuri pentru fiecare materie.

Pentru înscriere și alte informații, doritorii se vor adresa la Casa de Reculegere Traian (NT), tel. 0233/735370.

Pr. Franco Maronese


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat