Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

20 iunie: Apariție editorială la "Sapientia"

La Editura "Sapientia" din Iași a apărut cartea domnului Vlad Mihai Niculescu, Teologie și retractare.

* * *

Cine este Vlad Mihai Niculescu ne spune domnul Virgil Nemoianu în prefața cărții: "Extrem de bine pregătit, cu studii la București, Viena, Washington, versat în literatură și artă, adâncit în domeniul pe care cândva îl numeam bizantinologie (Early Christian Studies spun americanii de azi, mai practic și mai corect), dar, în același timp, tot mai pasionat de figurile filozofiei moderne și contemporane, Niculescu este nu numai pe cale de a deveni unul dintre principalii gânditori tineri din România, ci chiar este, încă de pe acum, cum dovedește volumul său de debut, o figură interesantă și de valoare".

Cartea de față a domnului Vlad Niculescu pare, la prima vedere, o culegere de eseuri și articole separate. O lectură atentă dovedește însă că există aici elemente de unitate și coerență dintre cele mai semnificative și viguroase.

Astfel, în prima parte a cărții, intitulată sugestiv "Traseul mistagogic, de la slujirea misionară la înrudirea cu Dumnezeu", autorul a grupat o serie de eseuri care au ca temă: "Socrate și originea misionară a filozofiei", "Traseul ascensiunii spirituale a adevăratului gnostic în teologia lui Clement de Alexandria", "Eros și omonimie în teologia lui Origene", "Hermeneutica ascetică a distanței dintre Dumnezeu și om în teologia lui Evagriu Ponticul", "Înrudirea cu Dumnezeu ca principiu constitutiv al ierarhiilor în teologia lui Dionisie Areopagitul".

În partea a doua, "Persoane teologice în diferend și întâlnire", sunt prezentate următoarele articole: "Diferența henologică în Enneadele lui Plotin", "Persoana problematică", "Doctrina trinitară a teologiilor capadocieni. Pentru un personalism altfel decât ontologic", "Unu și același. Identitatea personală ca operator teo-dramatic în cristologia lui Ciril de Alexandria".

Partea a treia, "Teologie și retractare", de unde vine și titlul cărții, reprezintă un fel de concluzie a muncii de până acum a autorului. Mărturisește domnul Niculescu: "Teologie și retractare este încheierea unei cărți, dar mai ales o încheiere în drumul meu intelectual. O încheiere care nu desăvârșește; e vorba, mai degrabă, de un sfârșit prin saturație, de atingerea unei limite subiective. De aici și ideea de retractare: sațietatea creează nevoia de retragere, de îndepărtare de obiectul dorinței, de revizuire a unor poziții pentru a te face disponibil pentru alte experiențe. În asta e implicată, în mod subtil, și conștiința eșecului unui atașament în care sperai să mobilizezi energii inepuizabile, dar care până la urmă s-au dovedit a fi limitate. Cam astfel simt și eu în ce privește conținutul eseurilor din volumul de față, eseuri ce acoperă în mare activitatea mea scolastică din ultimii zece ani".

Despre valoarea acestor studii, prezentate de domnul Niculescu în cartea Teologie și retractare, ne vorbește tot domnul Virgil Nemoianu: "Ne aflăm, am convingerea, în fața unuia dintre gânditorii cu adevărat serioși ai generației tinere, în fața unuia dintre cei care vor plăsmui în viitor modurile de gândire și însăși imaginația morală a culturii române".

Pr. Ștefan Lupu

* * *

Vlad Mihai Niculescu, Teologie și retractare
Editura Sapientia, Iași, 2003, ISBN 973-8474-14-0, 14x20 cm, 232 p., 60.000 lei.

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni, orele 10.00-16.00;
    marți, miercuri și joi, orele 8.00-14.00
    vineri, orele 12.00-18.00;
  • prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.

  •  

    lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat