Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranţei
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iaşi
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Vieţile sfinţilor


adevăratele modele de viaţă se găsesc aici


 VIAŢA DIECEZEI 

Sf. Benedict10 iunie: O mănăstire benedictină va fi sfinţită la Piatra Neamţ

Suntem bucuroase să vă anunţăm că în luna iulie a acestui an al sfântului Rozariu, din mănăstirea "Sfântul Andrei Apostolul" din Arpino, cu ajutorul Domnului, vor pleca primele călugăriţe benedictine românce de viaţă contemplativă, pentru a oferi lui Cristos viaţa lor de rugăciune - muncă şi ospitalitate în mănăstirea fondată de noi la Piatra Neamţ, dedicată sfintei Fecioare Maria, maica unităţii. Sfinţirea noii mănăstire va fi stabilită la o dată ulterioară.

Mulţumim Domnului, care lucrează în ciuda sărăciei noastre.

Să parcurgem etapele principale ale acestei fundaţii.

În ziua de 13 octombrie 1994, în timpul unei pauze a Sinodului despre viaţa consacrată, maica noastră abatesa a întâlnit la Roma pe Excelenţa sa episcopul Petru Gherghel care şi-a exprimat dorinţa de a avea o comunitate de viaţă contemplativă în dieceza sa. El a vizitat mănăstirea noastră în octombrie, iar în noiembrie a găzduit în episcopie, la Iaşi, pe madre Cristina şi sora Iosefina, pentru a prezenta tinerilor carisma benedictină.

Trecem peste celelalte evenimente succesive şi ajungem la 25 martie 1998. În timpul unei audienţe private, Sfântul Părinte binecuvântează prima piatră a primei mănăstiri benedictine în România, în prezenţa maicii Cristina şi a primelor trei călugăriţe românce.

În ziua de 13 mai 1998, la Piatra Neamţ, se celebrează o sfântă Liturghie prezidată de nunţiul apostolic şi de Preasfinţitul Petru Gherghel pentru depunerea primei pietre a mănăstirii.

În ziua de 6 august 2000 se celebrează o altă sfântă Liturghie prezidată de episcop, pe locul construcţiei "Maica Unităţii" pentru a aşeza prima piatră, cu relicvele sfinţilor, acolo unde va fi altarul. Mons. De Nicol, regent al Casei Pontificale, spune celor prezenţi că mănăstirea este iubită de Sfântul Părinte pe care îl informează, când se întoarce la Roma, despre cum decurg lucrările construcţiei. Maica Cristina îşi reaminteşte întâlnirea avută cu Sfântul Părinte anterior acestui moment, când i-a spus: "Sfinte Părinte, aceste prime călugăriţe românce pregătesc drumul, în rugăciune şi trăind după regula sfântului Benedict, pentru ca Sanctitatea voastră să puteţi să ajungeţi pentru prima dată în România, ca pelerin de pace şi de iubire!" Când i-a ajuns invitaţia Preafericitului Teoctist, el a exclamat bucuros: "Iată rugăciunea călugăriţelor!"

În ziua de 23 iunie 2001, sărbătoarea Inimii Neprihănite a Mariei, cele trei călugăriţe românce au făcut profesiunea solemnă în cadrul unei sfintei Liturghii, prezidate de Preasfinţitul Petru Gherghel, în biserica "Sfântul Iosif Muncitorul" din Piatra Neamţ, în prezenţa părinţilor, rudelor şi a credincioşilor emoţionaţi.

În primele luni ale anului 2003, guvernul român a conferit personalitate juridică mănăstirii şi se naşte în mod oficial Fundaţia "Maica Unităţii", "floarea" pe care sfânta Fecioară Maria i-o oferă Sfântului Părinte pentru cei 25 de ani de pontificat, "pentru ca în totul să fie slăvit Dumnezeu!"


 

lecturi: 123.



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat