Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sf. Benedict10 iunie: O mănăstire benedictină va fi sfințită la Piatra Neamț

Suntem bucuroase să vă anunțăm că în luna iulie a acestui an al sfântului Rozariu, din mănăstirea "Sfântul Andrei Apostolul" din Arpino, cu ajutorul Domnului, vor pleca primele călugărițe benedictine românce de viață contemplativă, pentru a oferi lui Cristos viața lor de rugăciune - muncă și ospitalitate în mănăstirea fondată de noi la Piatra Neamț, dedicată sfintei Fecioare Maria, maica unității. Sfințirea noii mănăstire va fi stabilită la o dată ulterioară.

Mulțumim Domnului, care lucrează în ciuda sărăciei noastre.

Să parcurgem etapele principale ale acestei fundații.

În ziua de 13 octombrie 1994, în timpul unei pauze a Sinodului despre viața consacrată, maica noastră abatesa a întâlnit la Roma pe Excelența sa episcopul Petru Gherghel care și-a exprimat dorința de a avea o comunitate de viață contemplativă în dieceza sa. El a vizitat mănăstirea noastră în octombrie, iar în noiembrie a găzduit în episcopie, la Iași, pe madre Cristina și sora Iosefina, pentru a prezenta tinerilor carisma benedictină.

Trecem peste celelalte evenimente succesive și ajungem la 25 martie 1998. În timpul unei audiențe private, Sfântul Părinte binecuvântează prima piatră a primei mănăstiri benedictine în România, în prezența maicii Cristina și a primelor trei călugărițe românce.

În ziua de 13 mai 1998, la Piatra Neamț, se celebrează o sfântă Liturghie prezidată de nunțiul apostolic și de Preasfințitul Petru Gherghel pentru depunerea primei pietre a mănăstirii.

În ziua de 6 august 2000 se celebrează o altă sfântă Liturghie prezidată de episcop, pe locul construcției "Maica Unității" pentru a așeza prima piatră, cu relicvele sfinților, acolo unde va fi altarul. Mons. De Nicol, regent al Casei Pontificale, spune celor prezenți că mănăstirea este iubită de Sfântul Părinte pe care îl informează, când se întoarce la Roma, despre cum decurg lucrările construcției. Maica Cristina își reamintește întâlnirea avută cu Sfântul Părinte anterior acestui moment, când i-a spus: "Sfinte Părinte, aceste prime călugărițe românce pregătesc drumul, în rugăciune și trăind după regula sfântului Benedict, pentru ca Sanctitatea voastră să puteți să ajungeți pentru prima dată în România, ca pelerin de pace și de iubire!" Când i-a ajuns invitația Preafericitului Teoctist, el a exclamat bucuros: "Iată rugăciunea călugărițelor!"

În ziua de 23 iunie 2001, sărbătoarea Inimii Neprihănite a Mariei, cele trei călugărițe românce au făcut profesiunea solemnă în cadrul unei sfintei Liturghii, prezidate de Preasfințitul Petru Gherghel, în biserica "Sfântul Iosif Muncitorul" din Piatra Neamț, în prezența părinților, rudelor și a credincioșilor emoționați.

În primele luni ale anului 2003, guvernul român a conferit personalitate juridică mănăstirii și se naște în mod oficial Fundația "Maica Unității", "floarea" pe care sfânta Fecioară Maria i-o oferă Sfântului Părinte pentru cei 25 de ani de pontificat, "pentru ca în totul să fie slăvit Dumnezeu!"


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat