Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

9 iunie: www.diasporacatolica.ro
- Preoți români pentru emigranții români

Conferința Episcopală Română, împreună cu Comisia pentru Emigranți din cadrul CER și în colaborare cu Consiliul Pontifical pentru Familie și Consiliul Pontifical pentru Emigranți propun situl www.diasporacatolica.ro care vrea să fie un instrument modern pentru informarea și ajutorul pastoral al emigranților catolici români aflați în întreaga lume, precum și un mijloc menit să mărească dialogul și comunicarea dintre preoții aflați în misiune în străinătate și dintre aceștia și preoții aflați în țară. Sunt peste 150 de preoți români care slujesc în străinătate în diferite comunități.

Situația actuală

Activitatea pastorală din anii de după decembrie 1989 se confruntă cu situații noi, cărora păstorii sufletești încearcă să le facă față în modul cel mai eficient posibil. Faptul că multe familii, unele dintre ele aflate în primii și cei mai frumoși ani de căsnicie, trăiesc experiența dură a separării care generează momente de profundă criză spirituală, ne-a determinat să gândim acest sit pentru a pune la dispoziția celor aflați în astfel de situații datele referitoare la preoții care le pot oferi sprijinul necesar.

Mulți dintre emigranții români încă se mai confruntă cu dificultatea de a apela la preoții autohtoni (aceasta și datorită diferenței de mentalitate), ceea ce-i determină să se închidă în ei înșiși și să rămână cu multe probleme spirituale nerezolvate.

Inițiativa

În timpul vizitei ad limina a episcopilor români la Consiliul Pontifical pentru Familie s-a discutat despre numărul mare de emigranți români din ultimii ani. În urma discuțiilor purtate ulterioare cu Excelența sa Mons. Agostino Marchetto, secretar al Consiliului Pontifical pentru Emigranți, și cu președintele Comisiei pentru Emigranți, Excelența sa Mons. Petru Gherghel, s-a convenit ca o inițiativă la nivelul Conferinței Episcopale Române să fie crearea unui website simplu pentru emigranții români, sit în care să poată fi găsite toate informațiile necesare despre preoții români din diecezele catolice din România aflați în misiune pastorală în afara granițelor țării.

Realizarea și prezentarea

În cadrul ultimei reuniuni a Conferinței Episcopale Române, care a avut loc în perioada 20-22 mai 2003, la Institutul Teologic de pe lângă Mitropolia de Alba-Iulia și Făgăraș, cu sediul la Blaj, din partea Catholica.ro a fost prezentat situl: www.diasporacatolica.ro. Prezentarea în cadrul conferinței episcopale a fost făcută de Excelența sa Mons. Petru Gherghel (partea pastorală), subdiaconul Radu Capan (partea tehnică), din Eparhia de Cluj-Gherla, în colaborare cu secretarul conferinței, pr. Cazimir Budău. Atât designul, cât și realizarea sitului îi aparțin subdiaconului Radu Capan.

Crearea acestui website simplu a fost motivată de dorința de a veni în sprijinul credincioșilor catolici români emigranți, care trăiesc departe de casă. În sit pot fi găsite informații necesare despre preoții români din diecezele catolice din România aflați în misiune pastorală și în afara granițelor țării.

Pentru realizarea acestui proiect au fost cooptați: pr. Emmerich Tempfli, din Arhidieceza de Satu Mare a latinilor (lucrează la Kirche Not), pr. Kov cs Gergely, din Arhiepiscopia de Alba-Iulia (lucrează la Consiliul Pontifical pentru Cultură), subdiacon Radu Capan, din Eparhia de Cluj-Gherla, pr. William Bleiziffer din Mitropolia Blajului și noi doi (pr. Paul Budău și pr. Claudiu Bărbuț), din Dieceza de Iași și Arhidieceza de București.

Cei care vor vizita acest sit vor descoperi faptul că sunt peste 150 de preoți români în misiune în afara granițelor țării, care se află răspândiți pe continentul european (în Italia sunt 65 de preoți, în Austria sunt 23 de preoți, în Germania sunt 23 de preoți, în Franța sunt 5 preoți, în Spania sunt 3 preoți), în cel african sunt 3 preoți, în cel american sunt 13 preoți și în cel australian este un preot.

De asemenea, acest website dorește să fie și un mijloc modern menit să mărească dialogul și comunicarea dintre preoții aflați în misiune și străinătate precum și dintre aceștia și preoții aflați în țară.

Concluzie

Astfel, Conferința Episcopală Română împreună cu Comisia pentru Emigranți din cadrul aceleiași conferințe, în colaborare cu Consiliul Pontifical pentru Emigranți și cu Consiliul Pontifical pentru Familie propun acest sit, care vrea să fie un răspuns la apelul Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea, făcut în cadrul mesajului adresat cu ocazia Celei de-a 89-a Zile Mondiale a Emigranților și Refugiaților din 2003, după cum ne spun ÎPS Ioan Robu și PS Petru Gherghel în prima pagină a sitului: "Emigrarea a devenit un fenomen foarte răspândit în lumea modernă și privește toate națiunile, fie ca țări de unde se pleacă, fie ca țări pe unde se tranzitează sau unde se ajunge. Acest aspect privește milioane de ființe umane și reprezintă o provocare pe care Biserica pelerină, în serviciul întregii familii umane, trebuie să o accepte și să o abordeze în spiritul evanghelic al carității universale. Și în acest an, Ziua Mondială a Emigranților și a Refugiaților trebuie să fie o ocazie specială de rugăciune pentru necesitățile tuturor celor care, pentru orice motiv, sunt departe de casa și de familia lor. Trebuie să fie, între altele, o zi de profundă reflecție asupra responsabilităților tuturor catolicilor față de acești frați și surori" (nr. 1).

Nu ne rămâne decât să sperăm că acest instrument pus la dispoziția tuturor celor interesați își va atinge scopul dorit: menținerea credinței, ba mai mult, sporirea ei în sufletele tuturor celor plecați din sânul familiilor.

Toate spre mai marea slavă a lui Dumnezeu

Pr. Claudiu Bărbuț


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat