Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

8 iunie: Administrarea Mirului
în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași

Duminică, 8 iunie, sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt, 172 de copii și tineri din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași au primit sacramentul Mirului în cadrul sfintei Liturghii de la ora 10,30. Candidații pentru Mir au fost pregătiți prin intermediul cateheților de către pr. Iosif Dorcu, pr. Marcel Blaj și pr. Fabian Doboș. Liturghia a avut loc în catedrala din Iași și a fost prezidată de PS Petru Gherghel, împreună cu peste 20 de preoți și 9 diaconi de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. În aceeași zi PS Aurel Percă a administrat sacramentul Mirului la 192 de copii și tineri din Parohia "Inima Neprihănită" din Roman.

Lecturile din ziua de Rusalii au fost un prilej bun pentru ca episcopul să amintească în predica sa despre cele șapte daruri ale Duhului Sfânt și despre roadele lor: "iubirea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunăvoința, bunătatea, încrederea, blândețea, înfrânarea" (Gal 5, 22-23). Preasfințitul Petru Gherghel a ales șapte candidați la Mir pe care i-a întrebat despre rolul sacramentului pe care îl primesc.

Duhul vine și întărește creștinul în vicisitudinile vieții ajutând ca mărturia de credință să fie autentică. Creștinul care l-a primit pe Duhul Sfânt este asemenea luminii unei lumânări care nu poate fi acoperită nici măcar de întunericul cel mai profund. Această idee a fost subliniată și în cadrul procesiunii de la Ofertoriu când au fost aduse la altar șapte lumânări.

Unul dintre momentele importante ale celebrării a fost reînnoirea făgăduințelor de la Botez urmat de momentul central al Liturghiei: Rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt, rostită de episcop:

Dumnezeule atotputernic, Tată Domnului nostru Isus Cristos, care din apă și Duh Sfânt ai dat viață nouă acestor copii ai tăi eliberându-i de jugul păcatului, Doamne, tu, însuți trimite asupra lor pe Duhul Sfânt, mângâietorul. Dăruiește-le lor Duhul înțelepciunii și al înțelegerii, Duhul sfatului și al puterii, Duhul cunoștinței și al pietății, și umple-i pe ei cu Duhul temerii de Dumnezeu, prin Cristos Domnul nostru. Amin.

După această rugăciune a urmat ritualul conferirii sfântului Mir.

La încheierea celebrării cei de curând miruiți au mulțumit, prin intermediul unui reprezentant, pentru harurile pe care le-au primit și s-au adresat episcopului și credincioșilor care au luat parte la acest moment de sărbătoare cu rugămintea: Ajutați-ne pentru ca să vă ajutăm.

Cristinel Farcaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat