Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

8 iunie: Hram la Barați

Duminică, 8 iunie, a avut loc hramul bisericii din Barați: Coborârea Duhului Sfânt. Au participat 21 de preoți, seminariști și mulțimea de pelerini (câteva mii).

"Monseniore decan Ștefan Erdeș, iubiți confrați întru taina sfintei Preoții, se cuvine să vă salut și vă spun tuturor: Bine ați venit la Barați! Îi salut pe seminariștii de la Seminarul mic și ne bucurăm că sunt în mijlocul nostru; împreună îi putem aduce laudă lui Dumnezeu. Salut pelerinii care au venit din parohiile vecine ("Fericitul Ieremia", "Sfânta Cruce", Mărgineni). Și nu numai pe dânșii, ci pe toți ceilalți care ați venit cu inimă mare aici ca împreună să-i aducem laudă numai lui Dumnezeu. O rugăm și pe Maica Domnului să ne ocrotească și să facă în așa fel ca cerurile să se rupă și peste noi să coboare Duhul Sfânt care să ne schimbe viața noastră, bineînțeles în bine! Să lăsăm, așadar, ca păcatul să plece din viața noastră, să ne pară rău de păcat cu care l-am supărat pe Dumnezeu și pe aproapele și să plecăm acasă la sfârșitul Liturghiei cu roade bogate" - au fost cuvintele cu care părintele paroh, Ferenț Tancău ne-a întâmpinat, pe noi cei 21 de preoți, seminariștii și mulțimea de pelerini (câteva mii) prezenți astăzi la hramul Bisericii din Barați.

Cu siguranță mulți știu că și la 15 august la Barați au loc procesiuni mariane la care participă foarte mulți credincioși. Chiar și acum de hram, la sfârșitul sfintei Liturghiei s-a cântat un cântec în cinstea sfintei Fecioare Maria. Și l-am rugat pe părintele paroh să ne explice motivația acestei deosebite venerații aduce Maicii Domnului la Barați: "În 1985, Preasfințitul Petru Gherghel a hotărât ca hramul central al Parohiei Barați să fie Coborârea Duhului Sfânt. În ziua de 15 august se face pelerinaj, nu este hram. Credincioșii însă țin amândouă sărbătorile. E greu, dar este frumos".

"Cu sărbătoarea de astăzi se încheie timpul pascal... - spunea părintele Isidor Chinez la predică! Înainte de a se înălța la gloria Tatălui, Isus a promis că-l va trimite pe Duhul Sfânt. E greu să vorbești despre Duhul Sfânt. Duhul, Spiritul... Isus folosește o imagine: e ca vântul; suflă unde vrea. Spuneți: se vede vântul? Nu se vede! E aerul în mișcare, e dinamism, e putere, e forță!

Dar nu văd nimic: se văd doar efectele pe care le lasă în noi, în lume, în Biserică... Duhul Sfânt coboară asupra apostolilor, așa cum sunt și îi transformă. Îi transformă din oameni fricoși, inhibați din cauza fricii, în oameni curajoși!

Este efectul pe care Duhul îl lasă: ne transformă! Dumnezeu nu se blochează în temerile noastre! Noi ne blocăm. Avem limitele noastre de creaturi, dar iată că Dumnezeu trece peste asta! Duhul, dacă este dat în Biserică este în vederea lui Cristos. Duhul dă mărturie despre el! Și Duhul ne convinge prin lumina sa. Duhul se revarsă și asupra noastră și suntem cu toții chemați să continuăm misiunea Bisericii.

Apostolul Paul, în lectura a doua către Galateni, ne spune că noi creștinii avem două posibilități: omul care se lasă purtat de simțuri, de trup (adică de ochii mei, de auzul meu...). Există însă și un alt mod de a vedea lucrurile: cu ochii lui Dumnezeu, cu ochii credinței. Și noi care am primit Duhul adevărului, trebuie să vedem realitatea din jurul nostru cu acești ochi ai lui Dumnezeu în lumina care vine de sus!

Cu toții suntem chemați să umblăm în Duh, în Duhul Sfânt. Adică să ne lăsăm transformați de acest Duh al lui Dumnezeu. Priviți lucrurile într-un alt mod. Ființa voastră va fi bună și atunci și faptele voastre vor fi bune!

Așadar să ne lăsăm purtați de Spiritul lui Cristos!
Umblați în Duh!"

Pr. Gabriel Bucur


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat