Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

6 iunie: Două apariții la Editura "Sapientia"

La Editura "Sapientia" din Iași au apărut două cărți care au ca temă preotul și preoția. Prima este scrisă de profesorul de teologie pastorală, pr. Alois Bișoc; a doua este traducerea unei cărți a profesorului Mario Caprioli de la Institutul "Teresianum" din Roma.

* * *

Alois Bișoc, Preotul. Identitate, misiune și formare permanentă
Editura Sapientia, Iași, 2003, ISBN 973-8474-15-9, 14x20 cm, 242 p., 55.000 lei

De douăzeci de secole, Biserica trăiește și continuă cu succes opera mântuitoare a lui Isus Cristos prin preoții săi, care vestesc cuvântul lui Dumnezeu, administrează sfintele sacramente și îi conduc cu zel pe cei încredințați lor. Este adevărat că între timp multe s-au schimbat și continuă să se schimbe în această lume. Chiar și imaginea preotului este acum mai mult ca niciodată antrenată în această evoluție continuă. Alta era imaginea preotului în Biserica primară când își desfășura activitatea numai în cadrul comunității ecleziale și alta astăzi, când este nevoit să se confrunte cu atâtea probleme. Ne punem concomitent atâtea întrebări, și anume: Mai este necesar preotul în societatea de azi? Nu cumva este tot mai mult împins la periferia societății? Nu este oare destinat să dispară? Altfel spus: Cine spune lumea că este preotul? Întrebarea nu este din pură curiozitate, așa cum nu a fost nici pentru Isus când i-a întrebat pe discipolii săi: "Cine spun oamenii că sunt eu?" (Mc 8,27), ci este pentru a ține seama de mentalitatea acelora cărora trebuie să le fie proclamată evanghelia.

Într-un moment în care este pusă în discuție identitatea preotului de către mulți contemporani, Biserica, prin documentele sale, propune imaginea preotului catolic în toată integritatea sa. Prin vocea sa cea mai autorizată, papa Ioan Paul al II-lea afirmă că "există o fizionomie esențială a preotului care nu se schimbă: preotul de mâine, de fapt, nu mai puțin ca cel de azi, va trebui să se asemene lui Cristos. Când trăia pe pământ, Isus a oferit prin el însuși fizionomia definitivă a preotului, realizând o preoție ministerială cu care, în primul rând, au fost învestiți apostolii; această preoție este destinată să dureze, să se reproducă fără încetare în toate perioadele istoriei. Preotul mileniului trei va fi, în acest sens, continuatorul preoților care, în precedentele milenii, au animat viața Bisericii. Chiar și în mileniul al treilea, vocația sacerdotală va continua să fie chemarea la a trăi unica și permanenta preoție a lui Cristos. Dar la fel de sigur este că viața și ministerul preotului trebuie să se adapteze fiecărei epoci și fiecărui ambient de viață. De aceea, în ceea ce ne privește, trebuie să căutăm să ne deschidem, pe cât posibil, iluminării superioare a Duhului Sfânt, pentru a descoperi orientările societății contemporane, a recunoaște nevoile spirituale cele mai profunde, a determina datoriile concrete cele mai importante, metodele pastorale de adoptat și, astfel, să răspundem în mod adecvat așteptărilor umane" (Pastores dabo vobis 5).

Volumul de față nu are pretenția de a fi o expunere exhaustivă despre preoție, ci vrea mai degrabă să prezinte unele aspecte teologico-pastorale mai importante pentru a explica mai mult adevărata identitate și misiune a preotului contemporan. Sperăm ca acest volum să fie de folos atât candidaților la preoție, cât și confraților preoți, pentru a trăi în profunzime și cu mai mare convingere unirea lor cu Dumnezeu prin Isus Cristos în Duhul Sfânt și pentru a-și îndeplini cu mai mult zel misiunea de slujire în Biserică în favoarea comuniunii oamenilor cu Dumnezeu și a oamenilor între ei, cu scopul de a construi familia fiilor lui Dumnezeu ca o fraternitate animată de Duhul unității. Însă aceste pagini sunt destinate și pentru ceilalți creștini, care vor să pătrundă și să aprofundeze mai mult darul preoției, să înțeleagă în mod corect identitatea și misiunea preotului în lumea de astăzi și să apeleze cu mai multă încredere la el care este chemat să fie imagine vie și transparentă a lui Cristos, păstorul cel bun.

Pr. Alois Bișoc

* * *

Mario Caprioli, Preoția. Teologie și spiritualitate
Editura Sapientia, Iași, 2003, ISBN 973-8474-16-2, 14x20 cm, 320 p., 65.000 lei

Preoția. Teologie și spiritualitate a lui Mario Caprioli ocd. este o încercare de a prezenta preotul și viața preoțească în viziunea documentului conciliar Presbyterorum ordinis.

"Oamenii din timpul nostru, uneori în mod involuntar, cer credincioșilor nu numai să le vorbească despre Cristos, ci, într-un anumit sens, să-l și vadă" (NMI 16). Cu atât mai mult în preot. În complexitatea lumii contemporane, preotul rămâne omul lui Dumnezeu.

Preotul diecezan are o spiritualitate proprie, distinctă de cea a călugărilor și de cea a laicilor, ajunge la sfințenie în modul său propriu, dacă își îndeplinește îndatoririle cu sinceritate și statornicie în Duhul lui Cristos. O spiritualitate proprie comportă, așadar, depășirea unui individualism apostolic și a unei mentalități fac totum.

Cele nouă capitole ale cărții se conduc după o logică evidentă: în primele două se deliniază un tablou al preoției în secolul al XX-lea, cu dezbaterile asupra spiritualității clerului diecezan, autorii care au apărat-o, papii care au scris despre viața preoțească, precum și definițiile care se prezintă ca răspunsuri la întrebarea "Cine este preotul?"

După această prezentare sunt tratate fiecare dintre cele 22 de numere ale documentului PO, în capitole care au ca titlu: Prezbiteratul în misiunea Bisericii, Ministerul prezbiteral, Preoție și sfințenie, Virtuțile preoțești, Ajutoare pentru viața prezbiterilor.

Înaintea capitolului conclusiv: Ce preoție pentru viitor? autorul încearcă o sinteză doctrinară în jurul a câtorva dimensiuni ale vieții preoțești care reies din lectura și din aprofundarea învățăturii expuse în capitolele precedente.

Deși se referă în mod cu totul special viața preotului, această carte va putea fi citită atât de laici, cât și de persoanele consacrate care vor găsi în ea foarte multe aspecte comune tuturor credincioșilor cât privește viața spirituală, dar și puncte specifice prezbiterilor.

Această lucrare este o contribuție în drumul eclezial la începutul mileniului al treilea, un material deosebit de valoros pentru formarea viitorilor preoți și un ajutor acordat preoților diecezani pentru a trăi esențialul ministerului lor, pentru "a reînflăcăra darul lui Dumnezeu" (2Tim 1,6) care este în ei.

Pr. Cristinel Fodor

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni, orele 10.00-16.00;
    marți, miercuri și joi, orele 8.00-14.00
    vineri, orele 12.00-18.00;
  • prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat