Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

5 iunie: Drumul speranței - Vizita Seminarului din Iași în Ardeal

S-a încheiat recent vizita pe care 128 de seminariștii, 14 părinții profesori de la Seminarul din Iași, împreună cu episcopul lor, PS Petru Gherghel, au efectuat-o în Ardeal în mai multe comunități de seminariști din Cluj, Alba-Iulia și Blaj. Privind amploarea, durata și miza acestei vizite, și anume confirmarea seminariștilor în alegerea lor de a-l urma pe Cristos pe drumul preoției într-o lume marcată de fragmentare și izolare, se poate spune că este prima inițiativă de acest fel pe care Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași a organizat-o din 1990 până în prezent.

Timp de trei zile (30 mai - 1 iunie), cât a durat vizita, am fost oaspeții episcopului Florentin Crihălmeanu de Cluj-Gherla la Seminarul său din capitala culturală a Transilvaniei. Întâlnirea efectivă cu seminariștii din Alba-Iulia, Blaj și Cluj a avut loc în sărbătoarea Vizitei Preasfinte Fecioare Maria la Elisabeta, sărbătoare ce a devenit cheia de înțelegere a tuturor întâlnirilor. De altfel, rectorii de la cele trei seminarii vizitate, ca și arhiepiscopul de Alba-Iulia și episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, care ne-au primit cu bucurie, au subliniat în cuvintele lor de salut această coincidență liturgică, văzând în oaspeții de la Iași alți purtători de Cristos, alte tabernacole vii, asemenea sfintei Fecioare Maria în vizită la Elisabeta, și și-au exprimat dorința ca vizita Seminarului din Moldova în Ardeal să fie un început de drum pentru alte forme de colaborare și întâlnire. Răspunsul nostru spontan a fost "Mărește sufletul meu pe Domnul, pentru că a făcut lucruri minunate!"

Într-adevăr, lucrări minunate a făcut Domnul cu noi la Seminarul din Alba-Iulia, care se pregătește să celebreze în toamna acestui an 250 de ani de la înființare, dar și la palatul arhiepiscopal și la catedrala romano-catolică de Alba-Iulia care pregătește celebrarea a 1000 de ani de la înființarea episcopiei catolice de Alba-Iulia în anul 2009. Pe fețele celor întâlniți, seminariști, preoți-profesori, arhiepiscopul György Iakubinyi, strălucea bucuria întâlnirii cu noi, dar și mândria că vor putea lua parte la aniversarea evenimentelor amintite mai înainte.

Lucrări minunate am văzut și la Blaj, Seminarul și catedrala mitropolitană cu fascinantul său iconostas, cel mai mare ca dimensiune din sud-estul Europei. Vizita la mormintele celor doi ierarhi înmormântați aici, episcopul Inochentie Micu-Klein și cardinalul Alexandru Todea, a fost un prilej de aducere aminte a ceea ce înseamnă Blajul - Mica Romă pentru cultura românească. Comunitatea seminarială în frunte cu părintele rector s-a simțit onorată și încurajată de vizita noastră, deoarece numeroase dificultăți îngreunează încă drumul reorganizării structurilor Bisericii Greco-Catolice. Dintre acestea să amintim faptul că în Biserica Greco-Catolică din țara noastră lipsește generația preoților de vârstă medie care să facă legătura între cei vârstnici și cei tineri. Printre altele, frățietatea creștină manifestată în timpul vizitei noastre a voit să vină în întâmpinarea acestei lacune.

Cu accente diferite, aceleași sunt problemele pe care le are comunitatea seminarială și Biserica Greco-Catolică din Cluj-Gherla, însă aici ne-am oprit mai mult și am observat că personalitatea episcopului Florentin Crihălmeanu și disponibilitatea preoților din Seminarul greco-catolic par să fie mai puternice decât multele lor nevoi de ordin material și organizatoric. Din cele întâmplate la Cluj, amintim procesiunea prin centrul orașului, de la Seminar spre catedrala greco-catolică, în timpul căreia s-au cântat imnuri euharistice, deoarece urma să fie celebrată întâia împărtășanie pentru un grup de 60 de copii, și s-au auzit sunând toate clopotele bisericilor creștine din centrul Clujului, inclusiv cel al primăriei orașului. Am văzut pe fețele oamenilor care treceau pe trotuare sentimente de curiozitate, care se mișcau între un fel de suspiciune - cine or mai fi și ăștia? -, la început, și lacrimi de bucurie, la sfârșit. Mulți bărbați cu șepcile sau pălăriile de soare în mâini, ori femei în basmale de sărbătoare se opreau la marginea străzii și se însemnau cu sfânta cruce.

În sfârșit, credem că vizita și-a atins scopul: seminariștii au reușit să se cunoască între ei, și-au împărtășit unii altora experiențele lor de tineri chemați să fie apostoli ai lui Cristos în lumea de astăzi, fiindcă peste tot, la Cluj, Alba-Iulia sau Blaj, s-au organizat în grupuri mici, s-au amestecat între ei și, la momentul fixat, au pornit împreună vizita prin orașele respective. La fel au făcut și părinții profesori împreună cu episcopii lor.

Ca orice fel de întâlnire cu alți oameni din alte locuri decât cele proprii, vizita Seminarului din Iași în Ardeal a lăsat urme în sufletele tuturor. Roadele se vor vedea mai târziu. Vremea bună, voioșia și buna dispoziție care ne-au însoțit și le-am întâlnit peste tot ne îndeamnă să reținem o lecție de viață, și anume că, în ciuda diversității din Biserica Catolică - limbi, mentalități, stiluri de viață și rituri diferite -, credința în același Domn-Dumnezeu, Isus Cristos, și speranța Învierii lui pot să-i apropie pe oameni și să-i facă fericiți.

Pr. dr. Wili Dancă


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat