Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel2 iunie: Scrisoare pastorală către copii

La data de 1 iunie, Ziua Mondială a Copilului, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a semnat o scrisoare pastorală cu titlul: "Lăsați copiii să vină la mine!".

"În ea vreau să adun toate gândurile părinților voștri, ale educatorilor și profesorilor, precum și ale tuturor preoților noștri. Aș dori să fie un semn de mare prețuire față de voi cei care reprezentați viitorul Bisericii noastre locale și care participați cu părinții și frații voștri la viața și speranța Sinodului diecezan", acestea sunt cuvintele pe care păstorul diecezei le adresează copiilor în introducere.

Scrisoarea se împarte în trei părți, iar conținutul este sintetizat în titlurile care le preced:

Isus însuși a fost copil - se accentuează rolul familiei și importanța unei educații sănătoase, bazată pe principii creștine, oferită copiilor societății actuale.

Isus i-a iubit și prețuit pe copii - grăitor este fragmentul biblic în care Isus spune: "Lăsați copiii să vină la mine și nu-i opriți, căci împărăția lui Dumnezeu este a acelora care sunt ca ei. Adevăr vă spun, cine nu primește împărăția lui Dumnezeu ca un copil, nu va intra în ea" (Lc 18,15). "Pentru Isus, copiii sunt model și normă pentru iubirea curată și sfântă, sunt oglinda în care se poate citi chipul lui Dumnezeu; ei ne oferă o imagine a frumuseții veșnice pe care a încredințat-o Dumnezeu tuturor oamenilor".

Comoara, primăvara și florile familiei, ale societății și ale Bisericii

"Am putea numi familia leagănul vieții și sanctuarul iubirii, iar copiii sunt pe drept cuvânt comoara cea mai de preț".(...)

"Biserica vorbind despre valoarea și importanța copiilor spune că ei trebuie considerați ca "un mare și prețios dar al căsătoriei și ei contribuie la binele pământului" (cf. GS 18), iar în Catehismul Bisericii Catolice citim următoarele cuvinte: "Sfânta Scriptură și practica tradițională a Bisericii vede în familiile numeroase un semn al binecuvântării divine și al generozități părinților" (cf. CBC 2373).

Expresia "primăvara familiei și a societății" îi aparține Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea care se bucură să-i amintească în scrisoarea program "Novo millennio ineunte" din 2001: "Copiii, cu veselia lor de nestăvilit, au revenit pentru jubileul familiilor în care au fost desemnați lumii ca primăvara familiei și a societății".

Toți știm ce înseamnă primăvara pentru natură și pentru viață. Ea umple de speranță totul și toate. Primăvara îmbucură ochii și inimile tuturor și face să se răspândească frumusețea și bogăția celorlalte anotimpuri".

În concluzie episcopul adaugă: "Vă îmbrățișez cu dragoste în ziua voastră, Ziua Mondială a Copilului, 1 iunie, dar nu numai acum, ci mereu. Vă îndemn să rămâneți mereu cu sufletul curat, cu inimi generoase și cu însuflețire legați de Isus, prietenul vostru, pe care-l găsiți atunci când citiți revista voastră, când participați la orele de religie și când vă apropiați de Biserică și de altarul său... În familii, la școală. în societate și în Biserică, fiți voi aceia care umpleți inima tuturor de bucurie și speranță... Bucurați-vă, fiți mereu primăvara familiei, a societății și a Bisericii și florile poporului nostru".


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat