20 decembrie: Distribuirea Luminii de la Betleem
Scoutiștii din Dieceza de Iași, pentru al șaptelea an consecutiv, au adus în țară Lumina păcii de la Betleem. Cu acest scop s-au deplasat doi tineri la Viena (Austria), unde, într-o ceremonie religioasă, au primit felinarul aprins cu lumina adusă direct de la Betleem. Lumina a sosit la Iași în ziua de duminică, 15 decembrie.
Ceremonia distribuirii Luminii păcii de la Betleem a avut loc vineri, 20 decembrie, la ora 11.00 în catedrala din Iași, în cadrul unei sfinte Liturghii prezidate de PS Petru Gherghel. Reprezentanți ai parohiilor în care există Asociația Scout au adus câte un felinar cu care au purtat lumina aprinsă până la propria biserică parohială.
Tinerii au fost îndemnați să ducă lumina păcii mai departe, mai ales în casele unde se trăiește într-o situație de "întuneric" din mai multe cauze: sărăcie, singurătate (bătrâni, văduve), lipsă de credință, probleme de sănătate etc.
Dorința scoutiștilor este de a trăi Crăciunul în spirit autentic creștin și vor ca această inițiativă, sprijinită de episcopii Petru Gherghel și Aurel Percă, să fie o ocazie pentru ei, cum spunea Baden Powell, de a încerca "să lase această lume puțin mai bună decât au găsit-o".
Din 1986, în Austria, s-a organizat o acțiune caritativă de Crăciun numită "Lumină în întuneric", inițiatorul acestei acțiuni fiind cunoscutul post de televiziune austriac ORF. Acțiunea consta în aducerea unei candele aprinse de la Grota Nașterii Pruncului Isus din Betleem și distribuirea luminii în special în familiile cu mai mulți copii sau cu persoane suferinde fie din cauza bolii, fie din cauza singurătății.
Din 1989, scoutiștii vienezi au preluat această acțiune care de atunci poartă numele de "Lumina păcii de la Betleem". Imediat ideea a depășit granițele Austriei și Lumina păcii de la Betleem a ajuns și în Germania, Elveția, Italia, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia și în diferite state ale fostei URSS, chiar la Moscova. Pentru prima dată Lumina păcii de la Betleem a ajuns în România, la Timișoara, în 1990.
În 1998, celebrarea ecumenică a distribuirii Luminii păcii de la Betleem, prezidată de cardinalul de Viena Christoph Schoenborn, însoțit de alți reprezentanți ai diferitelor culte, a fost organizată în catedrala "Sfântul Ștefan" din Viena și au participat delegații de scoutiști din peste 20 de țări europene, printre care și România.
În Dieceza de Iași această acțiune a început cu anul 1996, când doi scoutiști au adus de la Viena Lumina păcii de la Betleem. Devenind o tradiție, și anul acesta se va celebra în multe biserici sărbătoarea Nașterii Domnului purtând la altar candela aprinsă adusă de scoutiști de la Grota Nașterii din Betleem.
Așadar, inițiativa este o continuare a călătoriei luminii în lume, care a început în anul 1986, când un copil din Austria a aprins o candelă de la Grota Nașterii Domnului din Betleem, pe care a dus-o la Viena. Apoi a simțit nevoia să o dăruiască și altora și astfel s-au răspândit în peste 20 de state europene milioane de steluțe, semn al speranței și al fraternității.
Pr. Cornel Cadar
lecturi: 123.