Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

28 septembrie: Sfințire de biserică la Săbăoani

Sfințirea unei noi biserici, celebrarea a o sută de ani de la construirea bisericii actuale și inaugurarea unui muzeu al catolicilor din Moldova - acestea sunt cele trei momente importante ale Sărbătorilor Săbăoaniului din perioada 28-30 septembrie. Sâmbătă, 28 septembrie, a avut loc sfințirea bisericii noi din Săbăoani cu hramul "Sfânta Cruce".

Liturghia, care a început la ora 16,00, a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Au participat: PS Aurel Percă, PS Ludwig Schwarz, ep. auxiliar de Viena, oaspeți din Austria, Germania, Italia, preoți din sat, din împrejurimi și de departe (aproape 70), oficialități, cei care au contribuit într-o formă sau alta la ridicarea Bisericii...

După salutul parohului, după recitarea unei poezii din parte unei fetițe și după sfințirea și stropirea cu apă în amintirea Botezului, episcopul a preluat cheile, a deschis noua biserică și a spus: "Intrați cu credință prin porțile casei Domnului, veniți în pridvoarele sale cântând".

"Evenimentul de azi ne cheamă la bucurie, cum am auzit în lectura din cartea lui Esdra, a spus PS Aurel Percă în cuvântul de zidire; lăcașul din zid e un semn care trimite spere noi, pietrele vii, care formăm Biserica lui Cristos".

După predică a urmat Litania tuturor sfinților, ungerea altarului și a pereților cu sfânta crismă; apoi pe altar s-a aprins focul și s-a pus tămâie.

Săbăoaniul este satul cu cei mai mulți catolici: peste 13.000. Intenția de a construi o nouă biserică a existat încă din anul 1991, dar "visul" a început să prindă contur în ziua de 3 mai 2001, când s-au demarat săpăturile pentru noul lăcaș de cult. Într-un an și ceva edificiul a fost ridicat; are 35 m lungime, 16 m lățime și 38 m înălțime.

"Această biserică e un miracol al credinței oamenilor; s-a realizat într-un timp foarte scurt", a spus episcopul de Iași la finalul Liturghiei, mulțumind lui Dumnezeu și tuturor celor care au ajutat la ridicarea bisericii: arhitecți, constructori, credincioși...

L-am întrebat pe părintele paroh Toma Encuță de ce mai era nevoie de o nouă biserică. "Comunitatea este mare, a spus el, unii dintre credincioși trebuiau să străbată 3-4 km pentru a ajunge la sfânta Liturghie. Noua biserică este o binecuvântare mai ales pentru bătrânii care nu prea pot să meargă. De altfel, ar mai trebui construită una în capătul celălalt al satului".

Pr. Cornel Cadar

Evenimentul este prezentat și la secțiunea "Album foto".


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat